Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2016'da kamuya 74 bin personelin alınacağını açıkladı..

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,''2016'da yeni vergi ya da ilave bir vergi artışı öngörümüz yok" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ocak-eylül dönemi bütçe uygulama sonuçları, 2015 sonu bütçe gerçekleşme tahmini ile 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı hakkında basın toplantısı düzenledi.

SENE SONU ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 7,6

Bakan Şimşek, enflasyonu bütün bu olumsuzluklara rağmen tek hanede tuttuklarını belirterek, "Sene sonu için öngördüğümüz enflasyon oranı yüzde 7,6. Tabii ki orta ve uzun vadede biz enflasyonu yüzde 5'lere, ardından da düşük tek haneye düşürmeyi hedefliyoruz. İnanıyorum ki bunu da reformlarla başaracağız" şeklinde konuştu.

CARİ AÇIK

Cari açığın daraldığına dikkati çeken Şimşek, geçen sene cari açığın 46,5 milyar dolar olduğunu, bu sene 36,7 milyar dolara gerileyeceğini söyledi.

2016 VERGİ ARTIŞI YOK

Gelir vergisi reformu yapacaklarını belirten Şimşek, "Enflasyon ve yeniden değerlendirme oranında zaten artırıyoruz; bunun dışında öngördüğümüz bir artış yok vergilerde" açıklamasını yaptı.

BÜTÇE AÇIĞI NE KADAR?

Maliye Bakanı Şimşek, bütçenin bu yılın eylül ayında 14,1 milyar lira, ocak-eylül döneminde ise 13,5 milyar lira açık verdiğini bildirdi.

Şimşek, eylül ayı ve 9 aylık bütçe sonuçlarının hedeflerle son derece uyumlu olduğunu belirterek, "Burada en ufak bir kaygıya gerek yok" dedi.

Şimşek, 2016 yılında bütçe giderlerinin 540,9 milyar lira, bütçe gelirlerinin 525,4 milyar lira olmasının beklendiğini açıkladı.

2016 PERSONEL ALIMI KAÇ KİŞİ OLACAK?

Şimşek, 2016 yılında merkezi yönetim kapsamındaki idarelere 74 bin personel alınmasının planlandığını bildirdi.

TÜRKİYE GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLERDEN 1,5 KAT HIZLI BÜYÜYECEK

Şimşek, IMF'in geçen hafta Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nu yayımladığını anımsatarak, dünya ekonomisine ilişkin büyüme tahmininin 0,7 puan aşağıya çekildiğini ve dünya ekonomisinin 2015 yılında yüzde 3,1 büyüyeceğinin tahmin edildiğini kaydetti. 

IMF'in gelişmekte olan ekonomilere ilişkin tahminlerini de ciddi şekilde aşağı doğru revize ettiğinin altını çizen Şimşek, en büyük aşağı yönlü revizyonların ise Çin, Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerle ilgili olduğunu, bu ekonomilere ilişkin büyüme tahminlerinin 1,7 puan aşağı çekilerek, 1,9 büyümelerinin öngörüldüğünü ifade etti. 

Şimşek, Türkiye'de yüzde 3'lük büyümeyi yetersiz gören çevreler olduğunu dile getirerek, dolayısıyla Türkiye'nin, Çin, Hindistan hariç gelişmekte olan ekonomilerden 1,5 kat hızla büyüyeceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim