ŞEHRİVAN ÖZEL: SERCAN CANSIZ- Pandeminin tüm dünyayı etkisi altına alması sonrası Türkiye genelindeki tedbir ve önlemler de artırılarak devam ediyor. Sadece sağlık kurumları değil tüm kurum ve kuruluşlar da bu anlamda tedbirlerini sürdürürken Van’da faaliyet gösteren bir şirket süreçte fark yaratacak bir icat ile öne çıktı. Van’da faaliyet gösteren SLM Bilişim adlı şirket tasarladığı maskematik ile ihtiyaç duyan kurumlara tek bir tuşla maske alabilecekleri bir makine tasarladı. Hem elektronik hem de yazılım ile güçlendirilen maskematiği yaparak ilk etapta Edremit Belediyesi’nde kullanıma sunan firmanın yetkilisi Furkan Coşar ve şirket ekibi yeni süreçte daha işlevsel tasarım ve makinelerle fark yaratmaya devam edeceklerini söyledi.

Van’da kurulan ve bilişim/yazılım sistemleri üzerine faaliyet gösteren SLM Bilişim adlı firma tasarlayıp kurduğu Maskematik adlı makine ile pandemi sürecindeki maske arayışında önemli bir arayışı doldurdu. Maske tedariki noktasında kimi zaman hazırlıksız yakalanan, özellikle kurumlarda yaşanan sorunları fark eden firma tasarladıkları makine ile işlevsel bir makine tasarladı. Kurumlara HES kodu ile girilmesi, maskesiz girilmemesi gibi süreçlerin başlaması sonrasında en çok ihtiyaç duyulan makineyi icat etmek için çalışmaları başlatan firma yetkilisi Furkan Coşar ve ekibi hızlıca start verdi. Elektronik aksamları, yazılımı, parçaları ile uzun sürede yapılabilecek bir sistemi kısas ürede kuran Coşar ve ekibi tüm kurumlara fayda sağlayacak makineyi hızlı kullanıma sundu.

COŞAR: KISA SÜREDE ÇOK İŞ YAPTIK

Edremit’te kullanılması ile birlikte ses getiren cihazın kullanıma sunulması sonrasında birçok kurum ve kuruluş talep oluştururken o makineyi tasarlayan firma da adından söz ettirdi. İlk etapta 5 makine satışı yaptıklarını, belediye başkanı Say’ın bu rakamı 10 olarak zikrettiğini söylediklerini belirten firma yetkilisi Coşar’ın öncülüğündeki firma Türkiye için de örnek bir çalışma ile öne çıktı. İcat sonrası SLM Bilişim ilgi odağı olurken, firma yetkilisi Furkan Coşar Şehrivan Gazetesi’ne konuştu. Çalışma sistemleri ile ilgili olarak bilgi veren Coşar: “Biz 1 yıl gibi bir süre önce kurulan genç bir firmayız. Daha önce de farklı sektörlerde çalışan, üreten, bilişim konusunda çabalayan bir ekiptik. Sonra kendi firmamızı kurup yazılım, donanım, kodlama, üretim gibi sektörlerde önce AR-GE sonra üretim etabına geçtik. Günümüz sektörü olan yazılım/bilişim konusunda çalışmalar yaptık. Pandemi başlayınca da bu anlamda bir şeyler yapma ihtiyacı oluştuğunu fark ettik. Geçtiğimiz aylarda da çalışmalarımızı bir kenara bırakıp maske konusundaki ihtiyaca cevap vermek için ‘maskematik’ adlı makinemizi üretmeye karar verdik.” Dedi.

ÖN AÇICI BİR ÜRETİM OLDU

Coşar, “Biz bu ürünü yapmaya yapma fikrini oluşturduktan sonra Van şartlarında hızlı bir çalışma yaptık. Tabi bazı aksanlar, yazılım boyutu, ithal parçaları süreçte bizi yavaşlattı. Bunlar olmasa çok daha önceden kullanıma hazır olacaktı. Pandemi nedeniyle de oluşan olumsuz havaya rağmen biz hızlıca bir ekiple birlikte bu çalışmayı yaptık. Maskematik adlı bu makine çok boyutlu bir cihaz. Sonuçta işin teknik parçası, elektronik aksanı, içindeki yazılımı gibi değişkenleri var. Bünyemizdeki yazılım uzmanları ile mühendisleri ile tasarımcısı ile bu çalışmayı yaptık. Kullanıma da sunduk. Bu makine aynı zamanda maskeye hijyenik ve pratik bir şekilde ulaşım imkanı sunuyor.” Dedi.

DAHA BÜYÜK ÇALIŞMALARLA GELİYORUZ!

Coşar, bu makinenin kısa sürecin ürünü olduğunu söyleyerek, “Aslında bu planda olmayan bir çalışma idi. Biz bir yıldır çok daha farklı patentli, tescilli makine, donanım, teçhizat ve yazılımlar üzerinde çalışıyoruz. Van’da gerçekten uzman bir bilişim şirketi olarak çalışmalar yürütüyoruz. Planlamamızda çok daha güzel işler, çok daha sürpriz çalışmalar var. Bu makinemizi kurum ve kuruluşlarda planladıktan sonra yeni icatlarla adımızdan söz ettireceğiz.” Dedi. Coşar, “Mühendislerimiz Arzu Pınarcıoğlu, Salih Kalaycı’ya, AR-GE ekibimiz Sefkan Acar ve Sihat Acar’a bu süreçteki destekleri için teşekkür ediyorum. Yine ustamız Faysal Gültepe’ye de teşekkür etmek istiyorum.” Diyerek de ekip arkadaşlarına teşekkür etti.

İLK OLARAK EDREMİT KULLANDI

SLM Bilişim’i Van ve Türkiye’de ilk kullanan kurum Edremit Belediyesi oldu. Alınan ‘maskematik’lerden ilki SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yerleştirildi. Acil maskeye ihtiyacı olan vatandaşlar, kurulan cihazlardan 1 TL karşılığında maske paketini alırken, sunulan hizmetten dolayı da Edremit Belediyesi vatandaştan büyük destek gördü. Bu çalışma ile sınırlı kalınmayacağını açıklayan Belediye diğer ‘maskematik’lerin ise Van Ferit Melen Havaalanı, Edremit Seyirtepe ve bazı durak noktalarda yer alacağı bildirildi.

Editör: TE Bilisim