YYÜ Edebiyat Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi öğrencileri formasyonun artırılması için yürüyüş ve basın açıklaması yaptı.

 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi öğrencileri formasyonun artırılması için fakülte önünden rektörlük binasına kadar yürüyüş yaparak burada basın açıklaması yaptı. Öğrenciler adına açıklama yapan Türk Dili Edebiyatı son sınıf öğrencisi İdris Batur, Yüksek Öğretim Kurumu tarafından öğrencilere ve mevzunlara verilmek üzere 15 bin pedagojik formasyon kontenjanının sözde bir müjde olduğuna dikkat çekerek, “Ancak üniversite öğrencileri olarak 15 bin pedagojik formasyonun yetersiz olduğunu ve bir haksızlık olduğunu belirtmek istiyoruz. 16 yıllık eğitim hayatımızın son aşamasındayız. Fakat formasyonda mağduriyetimiz rakamsal olarak halen devam etmektedir. Pedagojik formasyon kontenjanının hakkımız olduğu için arttırılmasını talep ediyoruz.” İfadelerine kullandı.

 

“BU KARARDAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLMESİ KANAATİNDEYİZ”

50 bine yakın üniversite öğrencisinin ve mevzununun formasyon talep ettiğini dile getiren Batur, “15 bin kontenjan bizim için hüsrandır. Öğrencilerin yoğun talebi ve en az 50 bin kontenjan göz önünde bulundurularak bu karardan bir an önce dönülmesi kanaatindeyiz. Geçen yılda olduğu gibi kontenjanın yüksek olmasını ve kısıtlamanın olmamasını talep ederiz. 15 bin kontenjan geçen yıl ki şartlara göre eşitlik ilkesine aykırıdır. Günümüzde özel sektörde bile zorunlu hale gelen pedagojik formasyon sertifikasının geleceğimiz için yüksek öğretim kurumundan talep etmekteyiz.” Dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ve YÖK Başkanı Yekta Saraç’tan gelecekleri için kontenjanlarının en az 50 bin olarak artırılmasını talep ettiklerini belirten Batur, “Talebimize cevap verilmediği takdirde eylemimiz devam edecektir.” Dedi.   

 

Açıklamanın ardından bir gurup öğrenci taleplerini iletmek üzere rektörlük binasına gitti. Bir süre sonra öğrenciler Doç. Dr. Yusuf Uzun ile birlikte döndü. Uzun öğrencilere kısa bir açıklama yaparak, “Taleplerinizi YÖK’e ilettik. Rektörlük olarak sizin yanınızdayız. Sonuçlanıncaya kadar çalışmalara devam edeceğiz.” Dedi.

 

İLAHİYAT FAKÜLTESİ DE AÇIKLAMA YAPTI

Yüzüncü yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri pedagojik formasyon kontenjanlarının yetersizliğine tepki göstererek basın açıklaması yaptı.

 

Basın Açıklamasında İlahiyat fakültesi Öğrencileri adına konuşan Yüzüncü yıl Ünüversitesi İlahiyat Fakültesi son sınıf öğrencisi Esmanur Bezek, “Bezek, İlahiyat fakültesi öğrencilerinin öğretmen olabilmeleri için gerekli görülen formasyon dersleri kuruluşlarından beri ilahiyat fakültelerinde okutulmasına rağmen 28 şubat sürecinde kaldırıldığını ifade etti. Bezek, “Kaldırılan formasyon daha sonra Sakarya, Bursa ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültelerinde pilot uygulama yapılarak bir müddet okutulmuştur. Ancak 2010yılında Eğitim Sen’in Danıştay sekizinci Dairesi’ne açtığı dava sonucunda ilahiyat öğrencilerinin 4 yıllık lisans öğrenimleri sırasında formasyon derslerini almaları kanunun zararı gerekçe gösterilerek mahkeme kararıyla durdurulmuştur. Bu karar ile ilahiyat fakültesi öğrencileri Pedogojik formasyon derslerine ancak fakültelerden mezun olduktan sonra alabilecek hale getirilmiştir.” dedi. Bezek, Bir yıl süren hazırlık sınıfıyla birlikte toplam 6 yılda öğretmen edilmeye mecbur edildiğini ifade ederek “Geçen yıl bütün öğrencilere verilen 1,80 ortalama ile bile alabilen bu eğitim bu yıl sınırlandırılmış. Ortalama 1,80’lerden 3,50-3,60’lara kadar yükseldiğini fakat pedogojik kontenjanın sınırlandırılması gerekir ve bu sınırlarıyla karşı değiliz." Diye konuştu.

 

BEZEK: DİPLOMA ALAN KENDİNİ ÖĞRETMEN GÖRÜYOR

Bezek açıklamasının devamında şunları kaydetti: “Her formasyon diploması alan kendini öretmen olarak görmekte ve bunun için eylemler yapılmaktadır. YÖK bu bakımdan haklıdır fakat göz göre göre dağıtılması gerekmektedir. Arz talep dengesi sonucunda bizler ilahiyat fakültelerinin sözcüsü olarak kontenjanın arttırılmasını talep ediyoruz.” Diye aktardı. Bezek, İlahiyat Fakültesi taleplerini şu maddeler halinde dile getirdi: 1. Lisans Öğrenimimiz sırasında pedogojk formasyon dersleri alarak öğretmen olmak istiyoruz. 2. Pedogojik Formasyon derslerini lisans döneminde almamıza imkan tanıması halinde, din görevlisi olmak isteyen arkadaşlarımızın, görevlerini daha iyi yapabileceklerine inanıyoruz. 3. Formasyon derslerinin ön şart olmaksızın yeniden ilahiyat fakültelerinin müfredatına konulmasını talep ediyoruz. 4. Formasyon derslerini, lisans döneminde okumak istediğimize dair yazmış olduğumuz dilekçelere yükseköğretim kurumundan olumlu cevap bekliyoruz.”


ŞEHRİVAN EĞİTİM: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim