Rus yetkililer Kuzey Irak'tan Türkiye'ye taşınan petrol tankerlerini IŞİD petrolü diye dünyaya gösterdi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, Rusya'dan izahat beklediklerini açıkladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Enerji Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet, Rusya Savunma Bakanlığı'nın IŞİD petrolünün Zaho-Silopi hattından Türkiye'ye geçtiği iddialarına ilişkin, "Rusya'nın uydudan çektiği görüntüler, Kürdistan bölgesinden Türkiye'deki Ceyhan Limanı'na petrol taşıyan tankerlere aittir" dedi.

Cevdet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IŞİD'le yapılan petrol ticaretiyle ilgili araştırmalar yaptığını ve yeterli bilgiye sahip olduğunu savunan Cevdet, Rusya'nın yayımladığı görüntülerin öne sürdüğü iddiayı ispatlamaktan uzak olduğunu söyledi.

 

rusyasuriyepetroltankerisisoilsyriarussia2015

 

YÜZLERCE TANKER

Rusya'nın Türkiye'nin IŞİD'le petrol ticareti yaptığı iddiasına ilişkin yayımladığı görüntülerin IKBY'den Türkiye'ye petrol taşıyan tankerlere ait olduğunu aktaran Cevdet, "Doğal Kaynaklar Bakanlığımız, daha önce yüzlerce tankerin Kürdistan'dan Türkiye'ye petrol taşıdığını açıklamıştı. Petrol Türkiye'ye tankerlerle gidiyor ve bu sır değil" diye konuştu.

 

TÜRKİYE'DEN DÜNYAYA SATILIYOR

IŞİD petrolünün Kürt bölgesindeki yollardan ve şehirlerden geçerek satılmasının kolay olmayacağına dikkati çeken Cevdet, "Kürdistan bölgesi petrolü boru hattı ve tankerlerle gönderiyor. Türkiye'den de dünya piyasalarına satılıyor. Rusya'nın paylaştığı görüntüler bu tankerlere aittir. Rusya'nın elinde Türkiye ve Kürdistan bölgesinin IŞİD'e petrol sattığına dair sağlam belge yoktur. Böyle bir iddia için güçlü bilgi ve belgelere ihtiyaç var" değerlendirmesinde bulundu.

 

Rudskoi-7

 

"İZAHAT BEKLİYORUZ"

Rusya'nın IŞİD petrolüne ilişkin kaynaklarının doğru olmadığını savunan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi ise "Rusya, yanlış kaynaklar üzerinden açıklama yapıyor. Başka tarafların da yanlış bilgiler üzerinden adım atmamasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

IKBY'den Türkiye'ye giden petrolün her aşamasının şeffaf olduğunu dile getiren Dizayi, "IŞİD petrolü, hiçbir şekilde Kürdistan kontrolündeki sınırlardan geçmedi. Rusya'nın bu iddialarını şiddetle reddediyoruz. Bize yönelik her türlü suçlamayı kabul etmiyoruz. Çünkü Zaho'dan Türkiye'ye giden boru hattı gizli saklı değil, açıktır. Bunun hiçbir tarafla ilgisi yoktur" görüşlerini paylaştı.
Rusya'nın Erbil'de konsolosluğu olduğunu ve bu konuda kendilerinden izahat beklediklerini kaydeden Dizayi, şu ifadeleri kullandı:
"Kürdistan bölgesi ile Rusya arasındaki ilişkiler iyi ve dostanedir. Rus petrol şirketleri de Kürdistan bölgesinde faaliyet gösteriyor. Rusya'nın bu konudaki bilgilerini gözden geçirmesini temenni ediyoruz. Rusya, bilgileri düzeltmelidir ki hiç kimse yanlış bir yola sapmasın."

Rusya'nın "Türkiye ile IŞİD petrol ticareti yapıyor" suçlamaları, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından ortaya atılmıştı. Kremlin yönetiminin kontrolündeki medya organlarında yaygın biçimde yer verilen iddialar, uluslararası kamuoyunda inandırıcı bulunmamıştı.


KAYNAK-HÜR HABER

Editör: TE Bilisim