ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/ÖMER AYKAÇ- Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın girişimleri sonucu Ankara’da ilki düzenlenen ‘Van Gölü Havzası’nın Korunmasına Yönelik Faaliyet’ toplantısının 2’ncisi COVİD-19 nedeniyle telekonferans marifetiyle düzenlendi. Doğu Anadolu Bölgesi’nde tarihi ve turistik anlamda büyük bir öneme sahip havzanın korunması, gelecek kuşaklara aktarılarak ve yaşatılması adına Ankara’da ikinci kez masaya yatırıldı. Van TSO ve Van Gölü Aktivisitleri’nin ciddi mücadelesini verdiği toplantı sonrası Van Gölü Aktivisitleri adına konuşan Erdoğan Özel toplantının detaylarını paylaştı.

Van Gölü’nün Doğu Anadolu Bölgesi’nde iki kentin önemli turistik ve doğa zenginliğinin kesiştiği noktada yer alması ve son yıllarda insanların bilinçsizce kullanması ve kirletilmesine yönelik önemli adımlar atılıyor. Özellikle arıtma tesisin yapılması, çevreci ve çevresi STK’ların girişimleri sonucu farkındalık oluşturulmaya devam ediliyor. Bu minvalde Van Gölü Aktivistleri, bölge adına büyük öneme sahip havzanın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılarak ve yaşatılması adına Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın girişimleri sonucu Ankara’da ilki düzenlenen ‘Van Gölü Havzası’nın Korunmasına Yönelik Faaliyet’ toplantısının 2’ncisi COVİD-19 nedeniyle telekonferans marifetiyle düzenlendi. Telekonferans toplantısına katılım sağlayan Van Gölü Aktivistleri Başkanı Erdoğan Özel, havzanın korunması yönelik taleplerini yineledikleri ve yeni süreçte yol haritası çizildiğini ifade etti.

ÖZEL: İKİNCİ TOPLANTININ DÜZENLENDİĞİNİ DUYURDU

Telekonferans yöntemiyle ikinci kez düzenlenen toplantıya ilişkin açıklamalarda bulunan Van Gölü Aktivistleri Başkanı Erdoğan Özel, ‘Van Gölü Havzası’nın Korunmasına Yönelik Faaliyet’ toplantısının 2’ncisini Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yapıldığını ve katılım sağladıklarını anımsattı. Van Gölü Aktivistleri Başkanı Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Van Gölü Havzası ve Van Gölü’nün korunmasına yönelik ilk toplantımızı Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın girişimleri sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda Ankara’da gerçekleştirdik. İlk toplantımızda havzanın korunmasına yönelik önemli konular ele alınırken, Van Gölü için yapılan, gelmiş ve geçmiş en kapsamlı toplantı olduğunu belirtmek isterim. İlk toplantıda Van TSO Başkanı Sayın Necdet Takva ve Başkan yardımcısı Sayın Fevzi Çeliktaş desteğiyle ilimizi en iyi şekilde temsil etmiştik, kendileri buradan tekrardan teşekkür ediyorum” dedi.

“TARİHİ BİR ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”

Van Gölü Aktivistleri Başkanı Özel, ilki gerçekleştirilen toplantıda önemli konulara değinildiğini ifade ederek şunları belirtti: “Toplantıda; Van Gölü Havzası’nın bütün olarak sorunların ele alınarak yeni yol haritası belirlenmesi öngörüldü. Çözüm ve somut adımların atılması için belirlenen yol haritasıyla birlikte Van Gölü Havzası adına büyük umut oluşturacaktır. Özellikle toplantıda atılacak adımların sonucunda kentin geleceğine büyük bir katkı sağlayacaktır. Van Gölü Aktivistleri olarak hem yerel de hem de ulusal düzeyde havzanın korunması yönelik tek ses yükseltilmesinden yanayız. Bu tür adımların herkes tarafından benimsenerek sahip çıkması tarihi bir önem arz etmektedir” diye belirtti.

ÖZEL: SORUNLARI VE BEKLENTİLERİ YİNELEDİK

İlki düzenlenen toplantıda başlıklar halinde sorunları aktardıklarını ifade eden Van Gölü Aktivistleri Başkanı Özel, başlıklar halinde şöyle sıraladı; “Van Gölü çevre koruma kanunu taslağı, Van Gölü havzasının özel çevre koruma bölgesi ilan edilmesi, turizm bölgesinin altyapısının kurulması, Van Gölü dip taraması, Van Gölü çevresinde hayvansal atıklara yönelik düzenlemelerin yapılması, hayvansal atıkların değerlendirilmesi, yayılı kaynaklı kirliliğin azaltımı, Van Gölü’nde gemi ulaşımı/taşımacılığı, atık su arıtma tesislerinin planlanması ve yatırımları, sıfır atık yönetimine ilişkin belediye uygulamaları, organize sanayi bölgeleri ve münferit sanayilerin çevre yönetim planları, eğitim çalışmaları, katı atık düzenli depolama sahalarının planlanması ve yatırımları, denetim ve izleme gibi başlıkları ivedilikle ele alınmalıdır” dedi.

ÖZEL: İKİNCİ TOPLANTI TELEKONFERANS YÖNTEMİYLE YAPILDI

COVİD-19 salgınından dolayı ikinci toplantının telekonferans yöntemiyle düzenlendiğini ifade eden Van Gölü Aktivistleri Başkanı Özel, havzanın sorunlarının tekrar yinelediklerini ve koruma kanunun havza için büyük önem arz ettiğini dile getirdikleri ifade ederek şunları belirtti: “Malumunuz Dünya’da ve Türkiye’de yaşanan COVİD-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında planlanan toplantılar ertelendi. Bizim de ikincisini planladığımız ‘Van Gölü Havzası’nın Korunmasına Yönelik Faaliyet’ toplantısı salgın nedeniyle ertelenmek zorunda kaldı. Dolasıyla toplantı salgın nedeniyle telekonferans yöntemiyle düzenledik. İkinci kez düzenlenen toplantıda Van Gölü Aktivistleri olarak; Van Gölü için en büyük sorunların başında gelen arıtma tesislerinin göle verdiği zararı bir kez daha vurgulayarak; Gölü veya denizi olmayan Ankara, Kayseri, Konya, Gaziantep gibi büyükşehirleri örnek göstererek arıtma problemlerini nasıl çözdüklerini bizim de aynı şekilde çözmemiz gerektiğini tekrar yineledik. Yıllardır yapılan yatırımlarda, arıtma tesisleri için hep göl tercih edildiğinden diğer şehirler gibi göl dışında başka bir alanda tesisleri yapmanın çok geç kalındığının da ele alarak, Van Gölü çevresinde bulunan arıtma tesisleri aktif ve verimli kullanılamadığını hatırlatarak, kimi zaman teknik aksaklıklar, kimi zaman kalifiye eleman olmayışı, kimi zaman da enerji maliyetleri gibi etkenlerden dolayı, verimli çalışmadığı ve belediyelere de büyük bir yük olduğunu dile getirdik” dedi

ÖZEL: ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZİ TEKRAR DİLE GETİRDİK

Van Gölü Aktivistleri Başkanı Özel, toplantı da çözüm önerilerinde bulunduklarını dile getirerek şunları belirtti: “Çözüm olarak belediyelerden arıtma tesisi işletmeleri alınarak daha profesyonelce işletilmesi gerektiğini önerdik. Bu önerimiz ne kadar önemsenir veya gelecekte uygulanır mı bilemiyoruz. Sonuç olarak geldiğimiz noktada bu toplantının Van Gölü Havzası ve Van Gölü için ne kadar hayati bir önemi olduğunu belirterek tarihi çağrımızı tekrarlıyoruz: Van Gölü çevresinde yaşayan hemşerilerimiz çağrımız sizlere, çocuklarımız için, mavi ve temiz bir Van Gölü için, memleketin geleceği için bu toplantıyı sahiplenmesi gerektiğini kentteki vatandaşlarımızdan tekrar tekrar dile getiriyoruz” diye belirtti.

ÖZEL: TARİHİ NİTELİKTE BİR TOPANTI DAHA YAPILDI

Bölge’nin korunması ve Van Gölü’nün korunmasına yönelik yeni bir yol haritası belirlendiğini anımsatan Van Gölü Aktivistleri Başkanı Özel, devamında şunları belirtti: “Toplantının ehemmiyetine değinirsek havzanın koruma kanunun ötesinde daha önemli konular ele alındı. Özellikle turizm, çevresel etkenler ve havzanın ileriye taşınması noktasında önemli değerlendirmeler yapıldı. Bu minvalde birçok kurum ve kuruluş bu toplantıda yer alarak geniş kapsamlı bir toplantının aksine çalıştay yapıldı. Bölge’deki halk olarak bu tür toplantıları sahiplenmemiz gerektiğini defaatle yineliyorum. Özellikle bu toplantının nihayetinde belirlenen yol haritasının hayata geçirilmesi halinde artık koruma kanunu ve farklı kanunlara da gerek kalmayacaktır. Ele alınan yol haritası hayata geçirilmesi halinde havza kurtulmuş olacaktır. Bu toplantıyı tarihi olarak nitelemek yanlış olamayacaktır. Van Gölü Havzası ve Van Gölü adına büyük bir önem arz eden bir toplantı yapıldığını tekrarlıyorum” diye ifade etti.

“TOPLANTI VAN GÖLÜ HAVZASI VE VAN GÖLÜ İÇİN SON DERECE BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”

Van Gölü Aktivistleri Başkanı Özel, son olarak şunları kaydetti: “Özellikle toplantı da belirlenen yol haritasında tarımsal gübre kirliliğinden ve arıtma kirliliğinden birçok nokta ele alınarak kentteki ilgili kurum-kuruluşların görev dağılımları ele alınarak geniş kapsamlı yol haritası belirlendi. Şayet belirlenen yol haritası hayata geçirilmesi halinde havzamız adına büyük destek ve farlı bir durum olacaktır. Yılardır hepimizin hayal ettiği ‘işte kirlenmesin, gölümüz yaşasın, geleceğimize sahip çıkalım’ diye herkesin dert edindiği mesele yeni yol haritasıyla çözüme kavuşacaktır. Dolasıyla toplantı Van Gölü Havzası ve Van Gölü için son derece büyük önem arz etmektedir. Maalesef göl kenarında çöp olduğu zaman ‘hepimiz ağlıyoruz’ ama ‘neden kirli, neden böyle, neden kirletiyoruz’ diye yakınıyoruz. Herkes bu konuda yakınıyor fakat yakınmaktan öteye gidemiyoruz. Tekrar dile getirmek gerekirse toplantı, bir nihai sondur, sonuç ve çok kapsamlı olduğunu belirtmek istiyorum. Herkesi havzayı korumaya ve sahip çıkmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim