ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-SERCAN CANSIZ

Tüm dünyada etkisini sürdüren salgın, hayatı durma noktasına getirdi. Korona virüs salgını tüm sektörleri olumsuz etkilerken fuar sektörünü de vurdu. Kentlerin tanıtılması ve ekonomisin canlanması adına büyük bir öneme sahip fuarlar, pandemiden nasibi alırken, son zamanlarda vaka sayılarındaki düşüşle tekrar fuarlar da canlanmaya başladı. Van’ın ise son yıllardaki fuar yoğunluğu eski yıllara göre olmasa da yeni açılan iki fuardan da umutlu bekleyiş devam ediyor. Son olarak Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Solarvan Doğu Anadolu Yenilebilir Enerji Fuarı ve Kent ihtiyaçları ile Belediye Ekipmanları Fuarı ziyaretler tarafından yoğun ilgi gördü. Uzun bir aradan sonra Van Ajans Fuarcılık tarafından organize edilen iki büyük fuarda; İnşaat yapı teknolojileri, belediye ekipmanları, yapı dekorasyon firmaları, yenilenebilir enerji teknolojileri ve güneş enerji sistemleri yer aldı. Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan firma sahipleri, pandemiden sonra ikinci fuar niteliği taşıdığını belirterek, kent için önemli bir fuar olduğunu söyledi.

İKİ FUAR KENT EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR

İki gündür devam eden fuar hakkında konuşan Ajans Asya Fuarcılık koordinatörü Veysi Uygun, “4 aylık bir çalışmadan sonra bu fuarı açtık. Pandemi dönemi devam ediyor. Ancak fuar sektöründe bir canlanma oldu. Solarvan Doğu Anadolu Yenilebilir Enerji Fuarını burada ilk kez düzenlendi. Van, Türkiye’nin en çok güneş gören ikinci şehri. Güneş enerjisinin ise radyasyona dönüşme oranı en yüksek olan birinci şehri. Dünya sıralaması içerisinde de çok iyi bir oran. Bizde bu potansiyeli değerlendirmek adına bu fuarı düzenledik. Burada stand kuran ve ülke geleninde ciddi anlamda söz sahibi olan firmalarımız var. Aynı şekilde yerel firmalarda var. Aynı şekilde inşaat firmamız da mevcut. Aslında geleceğin sektörünü konuşuyoruz. 10 yıl sonra Van’da ve bölgede çok ciddi bir sektör haline gelecek. Fuar açılışını yaptığımız zaman sınır kapısıyla ilgili müjdeli haberi de duyduk. İran heyetiyle ilgili de fuar anlamında istişarelerimiz oldu. İnşallah ileri de bizi daha güzel günler bekliyor. Katılım da istenilen sayı var. Ama daha çok katılım bekliyoruz. Bu fuarlar kent için de çok büyük bir önem taşıyor.” İfadelerini kullandı.

Ürettikleri ürünleri bu fuar sebebiyle bölgeye tanıttıklarını ifade eden Durmazlar Metal Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Karaboğa şöyle devam etti, “Pandemiden dolayı uzun zamandır fuarlar olmuyordu. Fuarımız baya olumlu, bereketli geçiyor ve ziyaretçilerimiz çok oluyor. Özelikle İran’dan, çevre ve şehircilikte, belediyelerden ürünlerimizi tanıtma açısından baya bir yardımcı oldular. Zaten ürettiğimiz ürünler belli ortada, ürünleri organize sanayi bölgesinde üretiyoruz. Türkiye de bu ürünleri üreten iki firmadan biriyiz. Burada belediyelere, kent ekipmanları, çocuk parkları ve kamelya benzeri ürünlerin tamamını vanda üretip halka sunuyoruz.” Dedi

GÖZÜTOK: DAHA İYİ OLACAK

MV Solar Enerji firması adına katılım sağladıklarını İfade eden Veysi Gözütok, “Van’da bulunan iki firmadan biriyiz. Faaliyetlerimizi organize sanayi bölgesinde ve Van şehir merkezinde yürütüyoruz. Biz yaklaşık olarak 6 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Şu an hitap edilen sayı az. Çünkü genelde sanayi kısmına hitap eden bir fuar konumunda. Bir de sulama malzemesi olarak çiftçilere hitap ediyor. Ancak yine de fuar iyi görünüyor. Daha da iyi olacağını umut ediyorum. İnsanları yüksek elektrik faturalarından kurtarıp, geri kalanı ise ona ek gelir sağlayacak şeklinde sistemler kuruyoruz.” Dedi.


 

“FUAR BİZİ TATMİN EDİYOR”

Cümlelerini sürdüren Gözütok, şöyle devam etti: “İnşaat kısmından tutun anahtar teslimine kadar faaliyet gösteriyoruz. Van, kurumlarla birlikte 5 MB’yi geçmiş durumda. Buda dışardaki firmaları baz aldığınızda bizim için iyi bir oran. Şuan çalışmalarımız devam ediyor. Sulama kısmında daha iyi yerlere geleceğiz. Çünkü bu sene ciddi bir kuraklık oldu. Su sıkıntısından dolayı da tarımda baya verimsiz bir yıl oldu. Önümüzdeki sene hem belediyelerle hem de sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız çalışmalarla kurak ve elektriği olmayan bölgelerde faaliyet göstereceğiz. Öre yandan fuarın solar üzerinde yapılması bizi memnun etti. Daha fazla katılım sağlanacağı görüşündeyim. Fuar bizi tatmin ediyor.”

FİRMA SAHİPLERİ FUARDAN MEMNUN

Van ve Yüksekova’da faaliyet gösterdiğini belirten firma sahibi Mustafa Kaya, “Yangın güvenliği, sivil savunma ve iç güvenlik malzemeleri üzerine satış yapıyoruz. Bir binada olması gereken tüm malzeme sistemlerinin projesini yapıyoruz. Fuar genelde inşaat üzerine olduğu için çok bir katılım beklemiyoruz. Potansiyel müşterilerin birbirlerini burada bulabilecekleri bir yer. Vatandaşlara hitap eden bir yer değil. Buna bağlı olarak da buradaki katılım gayet normal. Bizde böyle bir şey bekliyorduk. Yaklaşık iki senedir devam eden bir salgın var. Bundan dolayı da bu fuarların Van’da bir şeylere vesile olacağını tahmin ediyorum. Çünkü İran’dan gelen misafirler vardı. Onlar da sınırla ilgili müjdeler verdiler.” Şeklinde konuştu.

YENİLENEBİLİR ENERJİ DE VAN ÇOK GERİDE…

Başak Fen Teknik Kolejinde yenilebilir enerji öğretmeni Buket Ceren Özcan, “Yenilebilir enerji biliyorsunuz ki dünya da yatırımlar bu sektör de yapılıyor. Petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlar tükeniyor. Bunlarda zaten ciddi anlamda çevreye zarar veriyor. Bu da yenilebilir enerji ihtiyacını artırıyor. Van’da yenilebilir enerji konusunda tek kolej olan Başak Fen Teknik Koleji olarak katılım sağladık. Bunlarla ilgili öğrencilerimizle birlikte çalışmalar yapıyoruz. Van açısından bu fuar çok iyi oldu. Sektör geniş ama Van’da yeterince yatırım yok. Okul olarak öğrencilerimize bunu da aşılıyoruz. Kalımda şu anlık iyi. En azından merak edip soran oluyor. Bilgilendirmek için de olsa elimizden geleni yapıyoruz.” Diye ekledi.

Editör: TE Bilisim