ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-M.ALİ EKİNCİ
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Tuşba ilçesi mahalle muhtarlarıyla Fidanlık Parkı'nda düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Vali Bilmez, muhtarlarla bir araya gelme toplantılarını aralıksız sürdürmeye devam ediyor. Mahallelerde yaşanan mevcut sorunları toplantıda dile getiren muhtarlar, sorunların çözümü içinde Vali Bilmez’den destek istedi.

Toplantıda muhtarlar, hemen hemen her mahallenin ortak sorunu olan içme suyundan kuraklık sorununa, muhtarların ulaşım sorunundan sokak hayvanlarına, çiftçilerin durumundan, yem ve saman fiyatları gibi daha birçok sorunu ele aldı. Toplantıya AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, Abdulahat Arvas, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel ile muhtarlar katıldı.

VALİ BİLMEZ, MUHTARLARIN TALEPLERİNİ DİNLEDİ

Toplantıda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Bizim niyetimiz belirli periyotlarla muhtarlarla bir araya gelmektir. Muhtar kendi mahallesinin kanaat önderi ileri gelenidir. Her olaya müdahale etmek zorunda olan örfümüzün ona yüklediği bir sorumluluk var. Muhtar aynı zamanda Cumhurbaşkanı sisteminde mahallesindeki temsilcisidir. Muhtar Türkiye Cumhuriyetinde yerel düzeyde en alttaki yöneticisidir. Dolaysı muhtar kamu kurumlarıyla vatandaş arasında köprü olmak zorunda hem vatandaşın talebini yukarıya iletmede bir görevi var hem de idarinin karakolun milli eğitimin sağlığın polisin taleplerini isteklerini onların talimatların mahalleliye ulaştırmaktır. Kendi mahallesinde olup biteni gözlemlemekle sorumlu kişidir.”

MUHTARLARA GÖREVLERİ YENİDEN ANLATILIYOR

“Muhtar Belediyenin de bir parçasıdır. Onun için sizinle daha çok bir araya gelmemiz lazım kent ile genel gidişatı ile zaman zaman sizlerden yararlanmamız gerekiyor. Her mahallede ayrı ayrı sorunlar var ve takipçisi olacağız. Pandemi süreci bütün şeyi değiştirdi. Onun için uzun bir aradan sonra yeniden bir araya geldik. Bundan sonra muhtarlar arasında Muhtarlar Akademisi gibi kurum yapma fikrimiz var. Burada da muhtarların gerekli görevlerinin ne olduğu konusunda ders vereceğiz.” Görüşlerine yer verdi.  

MUHTARLAR DA SIKINTILARINI DİLE GETİRİYOR

Van Merkez Köy ve İlçeleri Muhtarlar Derneği Başkanı ve Tuşba Pirgarip Mahallesi Muhtarı İbrahim Köseoğlu, birlik ve beraberlik için toplantılara geldiklerini ifade ederek, Vali Mehmet Emin Bilmez’e de toplantıları düzenledikleri için öncelikle teşekkür ederiz etti. Muhtar Köseoğlu, “Bütün köylerde olan kanalizasyon sorunu bizim köyde de var. Yatırımlar oluyor fakat sorunlar bitmiyor. Büyükşehir olduk onun için kanalizasyonun köylere gelmesi tüm muhtarlar istiyor gerçekten. Köylerde de hayvancılık yaptığımız için içme suları, sıvatlar ve sulama sondajları halkımız istiyor. Su sorunu zaten yaşanıyordu. Bu senede kurak olduğu için suların tamamen bitti. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar zor durumda ve hayvan piyasası çok düşük. Bu konuyla ilgili Tarım İl Müdürlüğü köylerde keşif yapıyor.” Şeklinde konuştu. 

HER MUHTARIN FARKLI DERDİ VAR

Vatandaşlardan genelde su ve kanalizasyon için sürekli şikayetler geldiğini belirten Halkalı Mahalle muhtarı Abdullah Sulu, “Okulumuzun eksikliği, ana okul öğrencilerimiz okula devam etmemektedir. Başka bir sorunumuz ise su ile ilgiydi ama VASKİ tarafından yapılan sondajla en yakın zaman da depolara su verilecek. VASKİ’ye buradan teşekkür ederiz. Bu sene bütün köylerde olduğu gibi bizim köyde de su sorunu ile alakalıydı bunları vali beye ilettik kendisine şimdiden teşekkür ederiz. Muhtarların sorunu ise kurumlara olan ulaşım sorunu. Kurumlar bir birine uzak olduğu için gerçekten zorluk çekiyoruz. Her muhtarında şahsi aracı olmadığından dolayı kurumlara gitmekte sorunlar yaşıyorlar. Kart verilirse yol masraflarımız da azalır. Hem de biz muhtarlar için çok daha iyi olur.” Dedi. 

KİMİ SUDAN DERTLİ KİMİ SAHİPSİZ KÖPEKLERDEN
 
Mahallesinde 30 bin nüfusun ikamet ettiğini dile getiren Tuşba İlçesi Beyüzü Mahalle Muhtarı Ramazan Eralmaç , “En büyük sorunumuz su sorunudur. Merkeze bağlı olmasına rağmen ciddi bir sorunu yaşıyoruz. Sabah 1 saat ve akşam 1 saat su geliyor. Bir başka sorunumuz ise belediyelerin mor otobüslerini mahallemizden çekmeleri. Buna bağlı olarak da okulların açılmasından sonra gerek öğrenciler gerekse vatandaşlar sorunlar yaşıyorlar. Ulaşımdan dolayı mağdur oldular. Başka bir sorun ise asfaltız olan yollarımız var. Vatandaşlarımız ise mahallemizde olan başı boş köpeklerin toplanmasını istiyorlar. Geçtiğimiz günlerde bir kız çocuğunun vefat etmesine neden oldular umarım en yakın zamanda toplanırlar. Son olarak da su olmamasından dolayı çiftçilerimizin durumu çok zor. Buna çözüm bulmaları lazım.” 

SOKAK HAYVANLARI SORUN TEŞKİL EDİYOR

Akköprü Mahalle Muhtarı Ahmet Şayak ise şöyle konuştu: “Mahallemizin en büyük sorunları ulaşım, sağlık, eğitim ve enerjidir. Bir başka konu ise başıboş hayvanların toplanması rehabilitasyon yapıldıktan sonra tekrar aynı yere bırakılıyor. Buda hayvanların insanları tehdit etmesine yol açıyor. Çocuklarımızın eline bir çöp poşeti verip çöp kutusuna götürmesini istediğimizde o hayvan acaba ona bir şey yapar mı endişesine kapılıyoruz. Daha önceden sokak hayvanlarının zarar verdiği çocuklar da vardır. Biz bu konuyu gerek yazılı gerek sözlü olarak da muhatap ekiplerle iletişime geçiyoruz. Bunların bizimle beraber yaşamaları bizlere pozitif değil de tam tersine negatiflik veriyor.” 


 

YENİ ÇALIŞMALAR DA MEMNUNİYET YARATIYOR

Cümlelerini sürdüren Şayak, mahallede şuan çok büyük iki proje uygulandığının altını çizerek şöyle devam etti: “1. proje 104 dönümlük eski büyükşehir belediyesinin asfalt şantiye yeri olan şuan millet bahçesi olacak ve bu yılın sonunda hizmete geçecek. 2. Proje ise yıllardır yasak bölge olan toprakkale bundan sonra yaşam kalesi olacağıyla alakalı büyükşehir belediyemiz ciddi bir çalışma başlatmıştır. Mahallemiz şehre yeni bir renk ve çarşı merkezine paralel bir düzeyde de yeni bir görünüm kazandıracak. İnsanlarımızın Kale’ye veya Edremit’e gitmesinden ziyade pikniğini burada Akköprü de yaparak evine gidecek.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim