Bakanlar Kurulu kararına göre yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon dolar arasında olan firmaların bir yetkilisine hususi damgalı (yeşil) pasaport verilecek.

 

Yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine, ihracat tutarlarına göre değişen sayıda hususi damgalı (yeşil) pasaport verilecek. Yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon dolar arasında (10 milyon dolar dahil) olan firmaların bir, 10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmaların iki, 25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmaların üç, 50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmaların dört, 100 milyon dolar üzerinde olanların ise beş yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebilecek.

 

YEŞİL PASAPORT ALABİLME ŞARTLARI

Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına veya affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmaması kaydıyla, iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilecek. İhracatçı firmaların sahipleri, ortakları ve çalışanlarına hususi damgalı pasaport verilebilecek. Firmanın sahip veya ortaklarının bir tüzel kişi olması halinde bu tüzel kişiliğin sahipleri, ortakları veya çalışanlarına da hususi damgalı pasaport verilebilecek.

 

Yeşil pasaport müracaatı, İçişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığınca belirlenen talep formu aracılığıyla yapılacak. İhracatçı birlikleri, müracaat sahibinin firma yetkilisi olduğuna ve talep formunu imzalayan firmayı temsil ve ilzama yetkili kişi/kişilerin anılan yetkiye sahip olduklarına dair ibraz edilen belgeleri inceleyecek. İmzalanan talep formu, bölge müdürlüğünün imzasına sunulacak. Talep formunda eksik, yanlış ve/veya yanıltıcı beyana yer verilmesi halinde doğabilecek hukuki sorumluluk, talep formunu imzalayan müracaat sahibi firma yetkilisi, firmayı temsile yetkili kişiler ve ihracatçı birliği yönetim kurulu başkanı veya onun yetkilendireceği başkan yardımcısına ait olacak. Yeşil pasaporta vize istemeyen ülkelere vize almadan girebilirsiniz ancak mutlaka pasaportunuzun en az 3 ay daha geçerliliğinin olması gerekir.

 

YEŞİL PASAPORT İLE VİZESİZ GİRİŞ YAPILABİLEN ÜLKELER

Yeşil pasaport ile vizesiz giriş yapılabilen ülkeler şu şekildedir: "Almanya, Andorra, Antigua-Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Azerbeycan, Bahamalar, Bahreyn, Bangladeş, Belarus, Belçika, Belize, BAE, Bosna-Hersek, Botsvana, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Cibuti, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Dominika, Ekvator, El Salvador, Endonezya, Estonya, Fas, Fiji, Fildişi Sahili, Filipinler, Filistin, Finlandiya, Fransa, Grenada, Guatemala, Guyana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Güney Sudan, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, Hollanda Antilleri, Honduras, Hong Kong, Irak, İran, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Jamaika, Japonya, Kamboçya, Karadağ, Katar, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, KKTC, Kolombiya, Kosova, Kosta Rika, Kuveyt, Küba, Letonya, Libya, Lihtenştayn, Litvanya, Lübnan, Lüksenburg, Macaristan, Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mali, Malta, Mauritius, Mısır, Moğolistan, Mısır, Moldova, Moritanya, Nambiya, Nikaragua, Norveç, Umman, Pakistan, Palau Cumhuriyeti, Panama, Paraguay, Peru, Polonya, Portekiz, Romanya, St. Chirstopher, St. Lucia, St. Vincent-Grandies, Seyşeller, Sırbistan, Singapur, Slovakya, Suriye, Svaziland, Şili, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Trinidad-Tobago,Tunus, Tuvalu, Türkmenistan (Davet mektubu almak koşuluyla), Ukranya, Uruguay, Ürdün, Vanuatu, Venezuella, Vietnam, Yemen, Yunanistan.” 

Editör: TE Bilisim