Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi Elon Musk, yatağında uyumakta olan bir Bizans askeri "Did I lock the gate (Kapıyı kilitledim mi?)" derken çizilmiş. görselin altında ise "Constantinople 1453" yazısı ile Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiği yıla atıfta bulunuldu.

'KAPIYI KİLİTLEMİŞ MİYDİM'
Bizans askerinin temsil edildiği paylaşımda, “Did I lock the gate?' 'Kapıyı kilitlemiş miydim?' ifadesi bulunurken, görselin altında ise 'Constantinople 1453' yazısı yer aldı. Elon Musk'ın paylaşımı tartışmaları da beraberinde getirdi. Çok sayıda kullanıcı Musk'ın neyi kastettiğini anlayamadı.

MUSK'IN PAYLAŞIMINA YORUM YAĞDI
Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, Elon Musk'ın paylaşımına Türk bayrağı, İstanbul ve Fatih Sultan Mehmet'in görselleriyle yorum yaptı.



ELON MUSK NE DEMEK İSTEDİ?

ERHAN AFYONCU: AÇIK UNUTULAN KAPI EFSANESİNE ATIF

Musk'ın büyük ilgi gören paylaşımına tarihçi Erhan Afyoncu da yorumda bulundu. Afyoncu, Musk'ın paylaşımını değerlendirdiği Instagram paylaşımında ünlü milyarderin İstanbul’un fethiyle ilgili attığı tweetinde ‘Açık Unutulan Kapı’ efsanesine atıf yaptığını söyledi.

Afyoncu paylaşımında şu ifadelere yer verdi: "Açık kapı söylentilerinin gerçekle alakası yoktur. Fethin şokunu atlatmak ve şehrin Türkler’in eline geçmesini küçümsemek için çıkarılmıştır. Güya kuşatma sırasında herkesin açık unuttuğu kapı Kerkoporta, dünya tarihinin akışını kesin biçimde değiştirmiştir. Hammer’den Stefan Zweig’e kadar birçok batılı tarihçi ve edebiyatçı İstanbul’un fethinin son safhasını şu şekilde anlatırlar; Surların arasında dolaşan birkaç Türk askeri Edirnekapı ile Eğrikapı arasında bulunan “Kerkoporta/Cambazhâne” denilen yayalara ayrılmış küçük kapılardan birisinin aklın alamayacağı bir unutkanlık yüzünden açık kaldığını görürler. Diğer askerlere de haber verilir ve Türkler bu kapıdan girerek İstanbul’u fethederler. Herkesin unuttuğu bir kapı olan Kerkoporta, küçücük bir rastlantı, dünya tarihinin gidişini değiştirmiştir. Bu bilgi sadece Dukas Tarihi’nde vardır ve Dukas da kuşatma esnasında İstanbul’da değil Midilli’dedir. İddiası dönemin diğer kaynakları ile uyuşmaz.
Dönemin Türk kaynakları ile Barbaro ve Dolfin incelendiğinde fethin son aşamasının hiç de bu şekilde olmadığı anlaşılmaktadır. Açık kapı söylentilerinin gerçekle alakası yoktur. Fethin şokunu atlatmak ve şehrin Türkler’in eline geçmesini küçümsemek için çıkarılmıştır. Bu rivayet batıda çok yaygındır. Ancak yerli ve yabancı tarihlerin çoğuna göre Türk askerleri bugünkü Topkapı’ya yakın bir yerden savaşarak şehre girmişlerdir. Nitekim bu bölgenin ismi de surların toplardan ve atılan lağımlardan dolayı gördüğü tahribat yüzünden, fetihten sonra Top Yıkığu Mahallesi olarak anılmıştır. Fatih ve askerleri şehri açık bir kapıdan değil surları yıkarak fethetmişlerdir."

Editör: TE Bilisim