ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM

Türkiye’de olan yöresel çeşitlilikten dolayı her yıl farklı illerde çok sayıda gastronomi festivali düzenleniyor. Ülkenin neredeyse geneline yayılan bu festivallerle kentlere ait lezzetler tanıtılırken bu festivallerin düzenlenmesi şehirlerin turizm destinasyonu olabilmelerine de katkı sağlıyor. Birçok il gastronomisi ile turizmde yeni destinasyonlar yaratırken Van, geç de olsa bu anlamda adım atan illerden birisi oldu. Dillere destan kahvaltısı başta olmak üzere birçok lezzete ev sahipliği yapan Van’da da 3 gün sürecek ve Van’ın yöresel yemeklerinin tanıtılacağı ‘1. Gastronomi Festivali’ dün itibariyle başladı. Kurumlar ve kentin maharetli şefleri ve aşçılarının dahil olduğu bir proje ile başlayan festivalin açılışı Van’ın medarı iftiharı olan Van Müzesi’nin bahçesinde başladı. ‘Keledoş, Helise, Ayran Aşı, Van Sengeseri, Yumurtalı Siyabo, Un Helvası’ ve yöreye has yemekler Van Kalesi manzarasında pişerken yemekler Yunanistan, Tunus, Lübnan, İran ve Kırgızistan'dan gelen aşçı ve gastronomi meraklılarına ve katılımcılara ikram edildi. Festivale 5 ülke ve Türkiye’nin çeşitli illerinden 70 aşçı katılım sağlarken, 3 gün sürecek festivalde ise Türk Mutfağında Van yemekleri tanıtılarak, yemek yapma yarışmaları düzenlenecek.

Van’da da 3 gün sürecek ve Van’ın yöresel yemeklerinin tanıtılacağı ‘1. Gastronomi Festivali’ başladı. Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, DAKA, Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu ile Van Aşçılar ve Pastacılar Derneğince Van Müzesi bahçesinde düzenlenen festival kapsamında Kale Atatürk Kültür Parkı'nda kortej yürüyüşü düzenlendi. Festivalin açılışına Van Valisi ve Büyükşehir Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu, STK temsilcileri, çok sayıda aşçı ve vatandaşlar katıldı.

VALİ BALCI: ÇOK GÜZEL BİR ETKİNLİK

Programda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, yemek kültürünün önemine değinerek sözlerine şöyle başladı: “Bugün çok güzel bir gün. Tarihi Van Kalesinin altında görmeye ve ziyaret etmeye değer, Van için çok kıymetli Van Müzesinin bahçesinde çok güzel bir etkinlik düzenleniyor. İnsanların kültüründe yemek kültürü önemlidir. Yemeğe sadece yemek olarak bakmamak lazım. Bir milletin hayalleri, düşünceleri, hayata bakış açısı, hayatı içselleştirmesi ile ilgilidir. Yemek bana göre bir sonuç. Esasında o yemek kültüründe biz insanların hayata bakış açısını, hayatı algılayış tarzını, bunu nasıl içselleştirdiğini, insanı nasıl konumlandırdığını görürüz.”

BALCI: VAN’IMIZIN BİR SÜRÜ YÖRESEL YEMEĞİ VAR

‘Van, tarihi, kültürü ve doğasıyla çok kıymetli bir şehirdir’ diyen Balcı, sözlerine şöyle devam etti: “Çok çalışkan, kültürlü insanlarımızın yaşadığı bir memleket. Kültürüne kültür katmış bir şehir. Yemek de Van’ımızın çok için kıymetli. Özellikle Van otlu peyniri, Van kahvaltısı meşhur ama Van’ımızın bir sürü yöresel yemeği var. Van Büyükşehir Belediyesi, Van İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Aşçılar Derneği ile beraber, diğer Vanlıların ev sahipliğinde Gastronomi Festivali düzenleniyor. Çok güzel bir etkinlik olacak inşallah 3 gün. Bu etkinliğin bir güzel tarafı da sadece ulusal değil aynı zamanda uluslararası boyutu da var. Komşularımızdan aşçılarımız da geldi. Kırgızistan, Azerbaycan, İran, Tunus, Yunanistan’dan aşçılar burada. Onları da Van’ımızda ağırlamaktan büyük gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Ayrıca Türkiye’mizin değişik yörelerinden gelen çok kıymetli aşçılarımız var. Onları da burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Yine gastronomi yazarlarımız var. Ülkemizin çok kıymetli gastronomi yazarları. Onları da burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.”

“VAN’IMIZIN TURİZMİNE ÇOK BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAKTIR”

Vali Balcı, festivalin kentin turizmine ve kültürüne katkı sağlayacağını belirterek, “Vanlı hemşehrilerimiz misafirperverdir, ağırlamayı severler. Vanlı hemşehrilerimiz yüksek kültür sonucu gelen misafirlerimizi, misafir etmezler ağırlarlar. Bunlar Van’ımızın kültürüne, turizmine çok büyük katkı sağlayacaktır. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Büyükşehir Belediyemize, belediyemizin genel sekreterine, daire başkanlarına, Kültür ve Turizm Müdürlüğüne, Van’daki aşçılarımıza, hemşehrilerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

USLU: İLİMİZİN TANITILMASINA KATKI SAĞLAYACAK

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu, festivalin Van’ın tanıtımına katkı sağlayacağını dile getirerek şunları söyledi: “Van’ın tarihi, doğası, güzellikleriyle birçok destinasyon noktası var. Gastronomi alanında da yapılacak bu tür çalışmalar ilimizin daha iyi tanıtılmasına katkı sağlayacaktır. Bugün 5 ülkeden buraya gelen farklı kültürdeki, farklı medeniyetlerdeki insanların burada mutfaklarıyla bizim Türk ve Van mutfağını birleştirerek oluşturdukları bu toplumsal birliktelik turizme de yansıyacaktır. İnsanların dikkatini Van üzerine çekmesi için de büyük bir aracı olacaktır.”

KAPLAN: ŞENLİK HAVASINDA BİR FESTİVAL

Festivale dair Şehrivan’a görüş veren Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Nurullah Kaplan, şenlik havasında bir festivalin olduğunu ifade ederek, “5 ülkeden davet ettiğimiz misafirlerimiz festivalde şu an. Türkiye’nin önemli gastronomi gurmeleri, yazarlar burada. Şenlik havasında bir festival. Doğu’da ilk ve tek açık alan festivali Van yapıyor. Çok güzel bir festival oldu. Umarım her yıl düzenlenir” diye aktardı.

TEMEL: BÖYLE FESTİVALLERİN DEVAMINI BEKLİYORUZ

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan ve Hakkari’yi temsilen festivalde yer alan Hakkari Aşçılar ve Pastacılar Derneği’nden Güneş Temel, festivalde Hakkari’nin yöresel yemeklerini tanıtmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Hakkari sofrasının yöresel sofrasını burada kurduk. Festivalde Hakkari’nin yöresel ürünlerini ve tescillenmiş yemeklerini burada bulundurduk. Festivali çok iyi buldum. İnsanlara karşı bu tanıtımı yapmak bize onur veriyor. Çünkü insanlar yöremizde neyin yetiştiğini bilmediklerinden dolayı bu bilgiyi vermek bizi çok mutlu ediyor. Ondan dolayı çok memnunuz. Böyle festivallerin devamını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

AHİ: VAN’DA İLK DEFA YAPILMASI BÜYÜK BİR ONUR

Festival’e dair Şehrivan’a konuşan Kuşhane işletme sahibi Gökhan Ahi, daha önce başka illerdeki gastronomi festivallerine gittiklerini ama bu defa Van’da yapılmasının onur olduğunu dile getirerek, “3 gün boyunca bizim burada standımız olacak. 3 güne özel menülerimiz var. Farklı farklı yemekleri festivalde tanıtacağız. Festivalde olmaktan büyük gurur duyduk. Festival için daha önce diğer şehirlere gidiyorduk ama ilk defa Van’da yapılması bizim için büyük bir onur. Umarım her yıl devamı gelir” dedi.

GEYİK: İLK ADIMI ATMAK ÇOK ÖNEMLİYDİ

Festivalle ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu (DOĞAPAFED) Ali Geyik, şunları kaydetti: “Van’da ilk gastronomi festivali düzenlendi. Bu festivale 5 ülkeden aşçılar katıldı. Yine Türkiye’den de çok önemli aşçılar katılım sağladı. En ünlü şefler burada Van yemekleri üzerinde yarışmalar yapacaklar. Katılım çok güzel ve ilk adımı atmakta çok önemliydi. Bundan sonra bunun üzerine kata kata devam etmeyi hedefliyoruz. Her şeyin ilkinde bir eksiklik vardır. Önemli olan bunları tespit etmek ve eksiklikleri tamamlamaktır.”

Editör: TE Bilisim