Türkiye'de son dönemde en çok beklenen konular arasında yer alan EYT'de artık sona gelindi. EYT'nin Aralık ayında meclise gelip Ocak 2023'te yasalaşması bekleniyor. Bakan Bilgin, bakanlık bünyesinde oluşturulan çalışma grubunun EYT ile ilgili çalışmada son aşamaya geldiğini teknik olarak sürecin tamamlandığını ve Aralık ayında kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Bakan Bilgin, "Çalışmamız son aşamasında. Tamamladık diyebilirim. Aralık ayında bir basın toplantısıyla etraflıca kamuoyuyla paylaşacağız. Çalışmamız teknik olarak bitti, Cumhurbaşkanı'mıza sunacağız. Sayın Cumhurbaşkanı'mızla paylaştıktan sonra onu Meclis'e intikal ettiririz." açıklamasında bulunmuştu.

Yapılacak düzenleme; Eylül 1999 öncesi sigortalı olup da bu tarihte sosyal güvenlik sisteminde yapılan değişiklikle sigortalılık süresi ve prim gün sayısına ek olarak emeklilik için yaş şartı getirilmesi nedeniyle emekli olamayanlara yönelik bir düzenleme olacak. Yani ilk sigorta başlangıç tarihi 1999 eylül ayı öncesi olan ve çalışma yılını, prim gün sayısını dolduran ancak getirilen yaş şartı nedeniyle emekli olamayanlara yönelik bir düzenleme yapılacak.

STAJ MAĞDURLARINA MÜJDE

Normalde staj dönemlerinde yapılan sigortalar emeklilik hesabına katılmıyor. Bu nedenle mağdur olanlar için yeni bir ihtimal daha ortaya çıktı. Staj mağdurlarını sevindiren haber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. Sayıları 2 milyonu bulan staj mağdurları için müjde veren Vedat Bilgin, gündemlerinde yeni bir çalışma olduğunu dile getirdi. Bakan Bilgin, staj konusunda ise stajda sağlık sigortasının yapıldığını ancak emeklilik sigortasının yapılmadığını belirterek, “Çok eski bir düzenleme. Bu konunun yeniden ele alınması gerekiyor. Ben bu konuda bir çalışma yaptırıyorum. Bunun sonuçları ne olur? EYT kapsamında da bunu değerlendirmek gerekir” ifadelerini kullandı.

NASIL BİR ÇÖZÜM OLACAK?

Stajda geçen süreler emeklilik için borçlanılamıyor çünkü kanun buna izin vermiyor. Staj süresinin borçlanılarak, emeklilik hesabına katılması için kanuni bir düzenleme gerekiyor. Ancak doğum yapan kadın çalışanlar için bir ayrıcalık var. Bu durumda olanların staj süreleri emeklilikte hesaba katılıyor.

Editör: TE Bilisim