Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 2015 raporunda dünya genelinde 110 gazetecinin öldürüldüğünü duyurdu. Rapora göre, gazetecilerin çoğu ‘güvenli' sayılan ülkelerde öldürüldü. 2015'te 54 gazeteci silahlı gruplar tarafından rehin alındı. Dünya çapında 153 gazetecinin de tutukluluk hâlleri devam ediyor.

 

Irak ve Suriye başta

Bu yıl gazetecilerden 67'si görev başında yaşamını yitirdi. Irak'ta 11, Suriye'de 10 gazeteci öldürüldü. Hindistan'da 9, Charlie Hebdo saldırısının yaşandığı Fransa'da ve Yemen'de ise 8 gazeteci öldürüldü. RSF raporunda 43 gazetecinin ölüm nedenlerinin belirsiz olduğuna dikkat çekiliyor. Ayrıca 27 amatör gazeteci ve medya çalışanı da 2015'te öldürülenler arasındaydı.

 

Ölümlerin üçte ikisi ‘güvenli' ülkelerde

2014'te öldürülen gazetecilerin üçte ikisinin savaş bölgelerinde olduğunu belirten örgüt, bu sene tam aksine, öldürülenlerin üçte ikisinin güvenli sayılan ülkelerde öldürülmelerini endişe verici bulduklarını söyledi. Bu yıl kasten hedef alınarak öldürülen 67 gazeteci ile birlikte, son 10 yılda görev başında öldürülen gazetecilerin sayısı 787'ye yükseldi. Geçen yıl bu rakam 64'tü.

Suriye'nin kuzeyindeki Halep kenti, gazeteciler için ‘mayın tarlası' olarak değerlendiriliyor. Asya ülkeleri arasında en tehlikeli ülke olan Hindistan'da ise yasa dışı madencilik ve siyasilerin adlarının karıştığı organize suçları araştıran 9 gazeteci öldürüldü.

 

153 gazeteci tutuklandı, 9'u Türkiye'de

Raporda ayrıca silahlı gruplar tarafından rehin alınan 54 gazeteciye de yer verildi. Bu kişilerin 26'sı Suriye'de, 13'ü Yemen'de, 10'u Irak'ta, 5'i de Libya'da rehin alındı. Ayrıca dünya genelinde 153 gazeteci tutuklandı. Listenin başında 23 gazeteci ile Çin geliyor. Mısır'da 22, İran'da 18, Eritre'de 15 gazeteci demir parmaklıklar arkasına kondu. Türkiye'de ise 9 gazeteci tutuklandı. Birleşmiş Milletler'e gazeteci ve medya çalışanlarını korumaya yönelik önlemler alma çağrısı yapan RSF, özellikle IŞİD gibi silahlı grupların kasten basın çalışanlarını hedef aldığına dikkat çekiyor.

Editör: TE Bilisim