ÖMER TOKTAŞ – ÖNDER ALTINAL / ŞEHRİVAN ÖZEL


Büyükşehir yasasından sonra kurulan iki ilçeden biri olan ve Van’ın en büyük ilçesi olan İpekyolu ilçe Kaymakamı Sabri Uzun sosyal yardımlaşma vakfı ve dağıtılan yardımlar konusunda açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz yıl demiryolundan kaynaklı bazı sıkıntılar yaşadıklarını belirten Uzun, bu yıl kömürleri erkenden dağıtmaya başladıklarını belirterek, kış gelmeden çok önce bu çalışmayı sona erdirip ihtiyaç sahiplerine kömürleri ulaştıracaklarını söyledi.

İpekyolu Kaymakamı Sabri Uzun vatandaşa yapılan yardımlar ve dağıtılan kömürler ile ilgili gazetemize konuştu. Geçtiğimiz yıl kömürlerin geç dağıtılması ile ilgili sorumuzu da yanıtlayan Uzun, “Geçen yıl ki dağıtımlar konusunda demiryollarından yaşanılan sıkıntılar yüzünden dağıtımlar geç yapıldı. Ancak bu sene bir sıkıntımız bulunmuyor” dedi. Kaymakam Uzun ilçe ve köylerde kömürün sağlıklı bir şekilde dağıtılmaması konusunda ise konuya tam hakim olmadıklarını konu ile ilgili ilçe kaymakamlıkları ile görüşülmesi gerektiğini vurguladı. Uzun ayrıca bu yıl İpekyolu ilçesinde 25 bin ton kömür dağıtımı yapacaklarını dile getirdi.

İPEKYOLU VAKFI 25 TON KÖMÜR DAĞITACAK

Büyükşehir yasasından sonra 3 merkezi ilçenin oluştuğunu söyleyen Kaymakam Uzun, ilçelerin oluşmasından sonra sosyal yardımlaşama vakıflarının da 3’e ayrıldığını dile getirdi. İpekyolu ilçe kaymakamlığı ve vakfı olarak bu yıl 25 bin ton kömür dağıtımı yapacaklarını belirten Uzun, “Bildiğiniz gibi Büyükşehir yasası ile birlikte 3 tane merkez ilçe kuruldu. Bunlardan bir tanesi İpekyolu, bir tanesi Tuşba bir diğeri ise sınırları genişletilen Edremit ilçesidir. Tabi hal böyle olunca merkez vakfı da bu şekilde üçe ayrıldı. Tuşba ve İpekyolu ilçelerimiz için yeni vakıflar kuruldu. Var olan Edremit vakfı ise sınırları genişletildi. Bu şekilde 3 ilçe vakfı oluşturuldu. Bu vakıflar oluşturulduktan sonra 3 ilçenin gerek kömür dağıtımı gerekse de diğer yardımları bu ilçe vakıflarından yapılacak. Bu ilçelerin içerisinde en büyük ve en kalabalık olan ilçe İpekyolu ilçesi ve İpekyolu vakfıdır. Bizim bu sene yaklaşık olarak dağıtacağımız kömür 25 bin tondur. Biz bunun tespitlerini geçtiğimiz yıl yapmış olduğumuz dağıtımlar üzerinden tespit ettik. Bu tespitleri baz aldık. Bunun yanı sıra muhtarlarımızdan ve vatandaşlarımızdan gelen talepleri de değerlendirdik. Tüm bunların sonucunda 25 bin ton gibi bir rakama ulaşmış olduk. Bu yıl ki dağıtımlarımıza başladık.” Dedi.

UZUN: DAĞITIMLAR AĞUSTOS AYINDA BİTECEK

Geç yıl Aralık ayına kadar süren kömür dağıtımı ile ilgili de bilgi veren Uzun, geçen yılki geç dağıtımların demiryolundan olduğunu söyledi. Uzun bu sene de biraz geç kaldıklarını ama Ağustos ayına kadar dağıtım biteceğini dile getirdi. Uzun şu sözlere yer verdi: “Geçtiğimiz yıl dağıtımlarımız biraz geç başladı ve geç vakitlere kadarda devam etti. Buda bizden kaynaklanan bir sorun değildi. Demiryolu hattında birkaç sorun yaşadık. Bildiğiniz gibi bu demiryolu hattını sadece biz kullanmıyoruz. Bizim dışımızda Hakkâri’de bu demiryolu hattını kullanıyor. Kömür demiryolu ile geldiği için hal böyle olunca bazı gecikmeler yaşandı. Bu anlamda bizim açımızdan bir sıkıntı yaşanmadı. Prosedür ve demiryolundan dolayı sıkıntılar oldu. Aslını konuşmak gerekirse biz bu senede geç kaldık. Bu sene böyle bir sıkıntımız yok ve biz dağıtımlarımıza da başladık. Bizim idari ile alakalı değil prosedür ile ilgili sorunlar oldu. Benim niyetim Mart ayında ihale yapmak ve Nisan’da dağıtımlara başlamak. Çünkü ben çalıştım tüm ilçelerde bunu yapıyordum ve Ağustos ayı gibi bu işi bitiriyordum. Muhtaç aileler bu yüzden kömür acil ihtiyaçları oluyor. Bunun yanı sıra ihtiyacı olmayanlarda bazen başvuru yapıyor ve bir yoğunluk oluyor. Bu yüzden biz daha erkenden bu işleri bitirmek istiyoruz. Böyle yapınca vatandaşlar kış için hazırlıklarını da daha erken bitirmiş olurlar. Bu anlamda bir sıkıntımız bulunmuyor.”

“HACIBEKİR MAHALLESİN’DE DAĞITIMALR TAMAMLANDI”

İlçede 25 bin ton kömür dağıtılacağını belirten Uzun dağıtımlara Hacıbekir Mahallesinden başladıklarını ve dağıtımları bitirdiklerini söyledi. Bu dağıtım zamanı içerisinde 3 bin ton dağıttıklarını dile getiren Uzun, “Biz dağıtımlara başladık dedik. Bu dağıtılacak olan 25 bin ton kömürden yaklaşık olarak 3 bin tonu dağıttık. Müteahhitlerin yardımı ile biz bu dağıtımlarımızı vatandaşın evine hatta kapısına kadar gönderiyoruz. Kişi başı dağıttığımız kömür bin 500 kilodur. Müdürümüz ile birlikte oturup bu konuyu konuştuk ve kişi başı bin 500 kiloluk dağıtım yapmaya başladık. Şuanda merkezdeki dağıtımlarda Hacıbekir Mahallesi bitmek üzere. Sizin de bildiğiniz gibi dosyamızın en çok olduğu ve kalabalığın en çok olduğu mahallemizde Hacıbekir Mahallesidir. Daha sonrasında diğer mahallelerde dağıtımlarımıza başlandık. Bu mahallelerin yanı sıra köylerimizde de tespitleri yapıldı ve kupon dağıtımları yapıldı. Ve en kısa süre bu köylerde de dağıtımlar yapılacak. 60 torbalık bir kömür dağıtımı yapılıyor. Kömür dağıtım ile ilgili ilk olarak az önce belirttiğim gibi öncelikli olarak tespitlerimizi yapıyoruz. Bu şekilde vakıflardan bize gelen listeler ile bizler tespitlerimizi yapıyoruz ve daha sonrasında kuponlarımızı vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Bu aşamadan sonra dağıtım yapılması için yüklenici firmaları listeleri veriyoruz ve dağıtımlar yapılıyor.” Dedi.

“KÖY DAĞITIMLARIYLA İLGİLİ KAYMAKAMLARLA GÖRÜŞMEK GEREKİYOR”

Köylerde dağıtımların sağlıklı yapılmadığı üzerine sorularımıza da cevap veren Kaymakam Uzun konun ilçe kaymakamları ile görüşülmesi gerektiğini söyledi. Uzun ayrıca dağıtımların sağlıksız dağıtılmadığını sadece muhtarlık sürecinde vatandaşlar ile muhtarlar arasında yaşanılan tatsızlıklardan sonra insanların muhtarlardan yardım almadıklarını düşündüğü dile getirerek şöyle devam etti: “Köylerde gelen şikayetler üzerine dağıtımların yapılmadığı söylentileri var. Buda bize bağlı değil. İlçenin kaymakamlıklarına bağlı bir durumdur. Biz merkezlerdeki sistemi oturttuğumuz için, sistemi devamlı takip ediyoruz. Ancak orada tam olarak nasıl bir sistem var bilmiyorum. Tam olarak bilmiyorum ama örnek olarak muhtarlar listelerini alıyorlar. Tam sayı bilmiyorum ama 100 kişiye dağıtım yapılacak diyelim, ona göre kaç torba kömürse o kömür oraya dökülüyor ve imza karşılığı dağıtım yapılıyor. Merkezde böyle değil. Merkezde biz yüklenici firmaya listeleri veriyoruz ve daha sonra örnek olarak bin ton vatandaşa teslim edilecek diyoruz. Müteahhit bin ton yerine 990 bin kilo dağıtım yaparsa biz onu müteahhitten kesiyoruz. Bu yüzden bizdeki sistemi biz daha profesyonel yaptık. Çünkü bir Özalp, Saray ya da diğer ilçeler gibi 1-5 bin ton kömür dağıtılmıyor. 20-25 bin tonluk bir kömür dağıtılıyor. Hal böyle olunca bunu en kısa ve en sağlıklı şekilde dağıtım yapmak için daha profesyonel bir çalışma yaptık. Köylerdeki bu dağıtımlar ile ilgili ilçe kaymakamlıkları ile görüşmeniz gerekiyor. Ben böyle bir sıkıntının olduğunu da pek düşünmüyorum. Sizlerde çok iyi bir şekilde biliyorsunuz ki köylerde muhtarlık seçimleri sonunda muhtarlar ile köylü vatandaşlar arasında bir kırgınlık ya da tartışmalar oluyor. Hal böyle olunca köye giden yardım olduğu zaman ya ad kömür olduğu zaman bu adamlar muhtarın yanına gidip kömürlerini almıyor ve bunun gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Daha sonrasında kömürler verilmedi ya da alınamadı deniliyor. Bu yüzden kaymakamlar ile bağlantıya geçilmesi gerekiliyor.”

UZUN: SIKINTIMIZ YOK

Sosyal Yardımlaşma Vakfının kömür dağıtımları dışında nakdi, sağlık ve diğer birçok yardım dağıtımlarının yapıldığını belirtti. Uzun vâkıfın geniş bir yelpazede yardım yaptığını bu yüzden de hem kesime ulaştığını vurguladı. Kaymakam Uzun kaymakamlık olarak bir sıkıntılarının olmadığını ama eksikliklerinin olduğunu kabul ederek şu sözlere yer verdi: “Diğer sosyal yardımlaşma yardımları ile ilgili bizim mevzuatlarımız var. Bu mevzuatlar çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde yardımlar yapılıyor. Bizim bu anlamda bir sistemimiz bulunuyor. Bu sistem üzerinden başvuru yapan vatandaşlarımızın bilgilerini kontrol ediyoruz. Bu sistem üzerinden biz ailede varsa maaşlı olarak çalışanları veyahut her herhangi bir gelir varsa gelirleri ve tüm her şeyi görüyoruz. Bu sistemde ayrıca bir hesaplama bölümü de var. Bu hesaplama ile birlikte asgari ücretin 3’te 1’ini geçmiyorsa tüm bu değerlendirmeler yapılıyor. Buna göre bu miktar bizim kıstasımızın bir lira üstünde olsa bile biz o ailelere yardım yapamıyoruz. Yardımlar konusunda nakdi yardımlar yapılıyor. Bunun yanı sıra kömür yardımları yapılıyor, sağlık yardımları yapılıyor. Sağlık yardımlar içerisinde de birçok yardım çeşitleri bulunuyor. Bunun yanı sıra merkezi bütçeden bize gönderilen ve yapılan yardımlar var. Bunlarda evde bakım yardımları, dul bayana aylık yardımlar, yaşlılara yardımlar var. Yani anlayacağınız yelpaze bizde çok geniş. Yardıma muhtaç insanalar için bu yelpaze yetiyor. Gözden kaçanlar olmuyor mu? Elbette ki oluyordur. Ama mümkün mertebet biz kurum olarak yardıma muhtaç insanlara ulaşıyoruz. Bu anlamda bizim ilçe kaynaklı çok sorunumuz var mı? Hayır, ben böyle bir sorunun olduğunu düşünmüyorum. Vatandaş istediği zaman bize ulaşabiliyor ve görüşüyoruz. Vakıflarda bizim yeterli sayıda hatta çok sayıda çalışanımız bulunuyor. Bu konuda da bir sorunumuz yok. Bizim İpekyolu Kaymakamlığı olarak hizmet anlamında sıkıntımız olduğunuz düşünmüyorum. Sıkıntı olarak vatandaşın mevzuat anlamında tam olarak bilgisinin olmadığından dolayı küçük sıkıntılar oluyor onun dışında her hangi bir sıkıntımız yok.”

Editör: TE Bilisim