Van İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, hastanın mahremiyet ve özel hayata saygı, tıbbi kayıtların saklanması hakkı olduğunu söyledi. 


26 Ekim Hasta Hakları Günü nedeniyle bir açıklama yapan Dr. Ergün Yanmaz, Hasta Hakları Uygulamaları Genelgesinin 1. Maddesi gereğince sağlık müdürlükleri bünyesinde hasta hakları il koordinatörlüklerinin kurulduğunu söyledi. Müdürlük bünyesindeki birimlerce hasta hakları uygulamaları genelge toplantılarının da yapıldığını ifade eden Dr. Yanmaz, “Hasta hakları kavram olarak dile getirilmediği halde bu konuları irdeleyen ve düzenleyen tıp etiği kuralları ve yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Hasta hakları kavramı, hastaların insan haklarına uygun koşullarda sağlık hizmetine ulaşabilmesini ve bu hakların sağlık alanında en temel anlamıyla hayata geçirilmesini kapsamaktadır” dedi.


Hasta haklarının hekim, hasta ve sağlık kuruluşu arasındaki karşılıklı ilişkileri düzenleyen bir ilkeler bütünü olarak düşünülmesi gerektiğini söyleyen Dr. Yanmaz, bu ilkelerin genel olarak kapsamları ve alt başlıklarını ise şöyle sıraladı:
“Hasta hakları; bilgi edinme hakkı, hastanın tıbbi sürecinde her türlü tıbbi gerçekler, kendisine uygulanacak girişimler ve maddi karşılıkları ile bu girişimlerin risk ve yararları ve uygulanabilecek alternatif tedaviler hakkında bilgi edinme hakkı vardır. Hizmet veren sağlık personeli hakkında her türlü kimlik ve mesleki bilgiyi alma ve tedavinin herhangi bir aşamasında ikinci bir görüşü alma hakkı vardır. Hastanın tüm bilgilerinin gizlilik esaslarına uyarak saklanmasını isteme, tıbbi kayıtlarının tam ve doğru olarak korunmasını isteme, bu kayıtlara kendisi veya yetkili kıldığı kişi tarafından istediğinde ulaşabilme hakkı bulunmaktadır.”

Editör: TE Bilisim