Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, basınla bir araya gelerek üniversite ile ilgili çalışmaları anlattı.

 

Prof. Dr. Battal, YYÜ Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, 33 yıllık üniversitenin, deprem sonrasındaki 4 yılda önemli ölçüde büyüme sağladığını belirtti. Battal, bundan sonraki dönemde üniversitenin çevre düzenlemesini etkin bir şekilde devam ettireceklerini, bu anlamda bazı projelerin tamamlanmak üzere olduğunu, bazılarının da yeni başladığını ifade etti. Rektör Battal tüm projelerin tamamlanmasıyla kampüsün çok daha güzel hale geleceğine inandığını hatta insanların şehir merkezinden "çoluk çocuk şöyle bir kampüse gidelim, çay içelim, dinlenelim" diyeceğini söyledi.

 

BATTAL: 21 YILLIK ÇALIŞMAYI 4 YILDA YAPTIK

Basın mensuplarıyla bir araya gelen Rektör Peyami Battal ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “Bildiğiniz gibi bir seçim süreci geçirdik. Bu seçim süreci sonunda yine sizlerle bir araya gelmiş bulunmaktayız. Daha önce geçirdiğimiz 4 yıl içerisinde ne gibi çalışmalar yaptığımız bir kitap haline getirdik. Bu süre içerisinde yapmış olduğumuz tüm çalışmalara yer verdik. Biz geçen dönem için çok net bir şekilde üniversitenin yüzde 700 ile yüzde 400 arasında büyüdü. Bu rakamların hepsi bu kitaplarda var. Fiziki yapı olsun, öğretim görevlisi olsun. Tüm bu alanlarda dediğimiz oranda bir büyüme gerçekleşti. Bunu çok sık dile getirmek istemiyorum ama yaşamış olduğumuz depreme rağmen hatta siz basındaki arkadaşlardan bana üniversite toparlanabilir mi gibi sorularda geliyordu. Ben o zaman, “Bizim üniversitemizin öğretim görevlileri vefalıdır ve inşallah bizim üniversitemiz depremden büyüyerek çıkacak.” Demiştik. Bu söylediğimizde oldu. 33 yıllık üniversitede 4 yıllık büyümeye baktığımız zaman bu 21 yıla denk geliyor. Yani biz 4 yılda 21 yıllık büyüdük.”

 

BATTAL YAPILAN ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Üniversitede çevre düzenlemesini çok etkin bir şekilde yürüttüklerini ifade eden Battal, “Üniversiteler yaşanabilir kampüslere sahip olması gerekiyor. Bu anlamda projelerimizin bir kısmı bitmek üzere bir kısmı ise yeni başladı. Devam edecek olan projelerimizle beraber üniversitemiz çok daha ilgi çekici ve yaşanabilir bir hale gelecek. İddia ediyoruz ki şehirden sıkılan insanlar kampüse dinlenmek için gelecekler. Anne yolu projemiz, sahil bandı projemiz, alışveriş merkezimiz, sinema salonları, cafe ve lokantalarımız kampüsümüze çok daha fazla renk katacaktır. Buna bağlı olarak spor kompleksimiz devam ediyor. Buda bittiği zaman hemen üniversitemize hem de şehirdeki insanlarımıza hitap edecektir. Kütüphanemizin ihalesi bitti yer teslimi yapıldı. Bunun da yanında bir yemekhane var. Bunun yanı sıra yaban hayat koruma projemiz var. Bu merkezinde ihalesi tamamlandı. Bakanlık bu anlamda bize destek oldu. Bu merkez kedi evinin yanında olacaktır. Değişik türde hayvanlar olacak. Buda muhakkak ki ziyaretçi çekecektir.” Dedi.

 

“ÜNİVERSİTEMİZ İÇİN 3 TEMEL DURUM ÇOK ÖNEMLİ”

Battal üniversite için 3 temel durumun önemli olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Bunlardan bir tanesi üniversite içerisinde akademik gelişimi hedeflediğimiz noktaya çekmek. Bizim hedefimiz Türkiye’deki ilk 10 üniversitenin için yer almak. Bununla ilgili alt yapmamız mevcut ve bu altyapımızı güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz. İkincisi şehir ile daha çok iç içe olmayı hedefliyoruz. Yani şehre lokomotif alanlar oluşturacağız. Bugüne kadar bunu çok iyi yaptık ve sürdürmeye devam edeceğiz. Üçüncüsü ise yut dışı ile ilişkilerimizi daha etkin bir hale getireceğiz. Yurt dışı ile ilişkilerimiz geçen dönem çok iyi bir şekilde geçti. Üniversitemizde lisans ve lisansüstü birçok düzeyde yaklaşık 800 üzerinde öğrenci geldi. Bunların 378’si lisansüstü öğrencilerdi. Bu şu anlama geliyor. Üniversitemize ciddi bir katkı sağladılar. Bunun yanı sıra öğretim üyelerimiz dışardan gelenle öğrencilerimizle birlikte işlerini daha şevkle yapmalarına yardımcı oldu. Şehrimize şöyle bir şey kattılar. Erbil’den gelen öğrenciler İstanbul üzerinden seferlerle Van’a geliyorlardı. Ama şimdi bir otobüs firmamız Erbil’den Van’a direkt seferler oluyor. Bu seferler yoğun bir şekilde yapılıyor. Bu öğrencilerin yanı sıra üst düzeyde insanlar buraya gelmeye başladılar. Burada ev tutular, alış-verişlerini burada yaptılar ve esnafa çok büyük katkıları oldu.”

 

BATTAL: EN BÜYÜK YURTLARA SAHİBİZ

Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin Türkiye’deki en büyük yurtlara sahip olduğunu söyleyen Rektör Battal, “Üniversitemiz bu anlamda yabancı öğrencilere çok iyi bir şekilde eğitim verdi. Bunun yanı sıra yurt anlamında Türkiye’deki en büyük yurtlara sahip üniversitelerden bir tanesiyiz. Yurt kapasitemiz oldukça büyük. Bizim ayrıca yurtlarımı KYK’ya bağlı değil üniversiteye ait yurtlarımızdır. Biz ayrıca bu sene başta Azerbaycan olmak üzere diğer birçok ülkeye açılmayı planlıyoruz. Bizim üniversitemiz Türkiye bilimine, teknolojisine ve daha birçok anlamda bir şeyler katacağına inanıyoruz. Yeni ürünler için yeni altyapılar yaptık ve birçoğunu güçlendirdik. Bu güçlendirmeler sonucunda yüzde 40’lık bir artış oldu. Bunun yanı sıra Teknokenti ön plana çıkarmamız gerekiyor. Teknokentle beraber sanayici ve iş adamlarıyla çok daha ilişkilerimiz oluşmaya başladı. Bu anlamda iş adamlarına yerleri kiraya vermeye başladık. Bu anlamda talepler var. Önceki gün toplantılarımızı da yapmaya başladık. Dışardan gelen öğrenciler bizi ziyaret ettiler ve burada çalışmak istediklerini söylediler. Bu anlamda hem ilişkilerimizi güçlendiriyoruz hem de dışardaki iş adamlarıyla ilişkiler kurmaya başladık. Üniversite olarak artık şehre sırtımız değil yüzümüzü dönüyoruz. Kısır bir üniversite olmaktan çıktık ve artık kent için çok daha güzel şeyler yapacağımıza inanıyorum.” İfadelerine yer verdi.

 

YAŞAR KEMAL'İN ADI YAŞATILACAK

Bir gazetecinin, Vanlı olan Yaşar Kemal'in adının Edebiyat Fakültesine verilmesiyle ilgili öneriyi hatırlatması üzerine Battal, "Dünyaya mal olmuş insanların isimlerinin fakültelere verilmesiyle ilgili de teklifler geldi ancak YÖK buna çok sıcak bakmıyor. Sadece bize değil, tüm Türkiye'de sıcak bakmıyor. Yaşar Kemal, bizim bir değerimiz. Burada bir yerlere mutlaka biz ismini vereceğiz. Fakülte olmasa bile mutlaka bir yerlerde adını yaşatacağız. En kısa sürede bunu tamamlayacağız. Bu önemli. Değerlerimize sahip çıkmamız gerekiyor" diye konuştu.

 

BATTAL DENİZ OTOBÜSÜNE AÇIKLIK GETİRDİ

Battal, üniversiteden Edremit ilçesi güzergahında deniz otobüsü ile seyahat projesine ilişkin, mevcut iskelenin bulunduğu bölgeden taşımacılık yapılamayacağı için belediyeye hastaneye yakın bölgede arazi tahsis ettiklerini ancak bu bölgenin kabul görmediğini söyledi. Mevcut iskelenin kullanılmasının ise güvenlik ve bulunduğu konumun uygun olmaması nedeniyle kullanılamayacağını aktaran Battal, "Dünyada hiçbir üniversitenin göbeğinde halkın ulaşımını sağlayan bir iskele yok. Biz MTA'nın oradaki arazimizi verelim dedik. Oraya iskele yapılırsa oradan hastane ve diğer yerlere daha yakın olur" dedi. Eski hastane yerinin bir kısmını yeşil alan olarak kullanılması için belediyeye verdiklerini ancak belediyenin aldığı kararla tüm araziyi yeşil alan yapmak istediğini dile getiren Battal, eski hastane yerinde yapmayı planladıkları sosyal tesis, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi, semt polikliniği veya kadın hastalıklarıyla ilgili birimin inşasına bu nedenle başlayamadıklarını söyledi.

 

Konu ile ilgili hukuki işlemleri başlattıklarını belirten Battal, sorunun çözülmesinin ardından planlanan birimlerin yapılacağını sözlerine ekledi.


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim