Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun 2015 yılında Van'da bir milyon fidan dikilmesi talimatı üzerine harekete geçen Orman İşletme İl Müdürlüğünce başlatılan çalışmalar devam ediyor.

 

Türkiye'nin en geniş yayla ve meralarına sahip olan ancak orman varlığı konusunda geri sıralarda yer alan Van'da, yeşil alanların artırılarak erozyonun önlenmesi amaçlanıyor. Bakan Eroğlu'nun, 2015 yılında Van'da bir milyon fidan dikilmesi talimatı vermesinin ardından uygun alanların ağaçlandırılması için Orman İşletme İl Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı.

 

Kentteki ormanlık alanlardan toplanan meşe tohumlarını dağlık arazilere eken görevliler, önceden belirlenen tüm alanlara da fidan dikiyor. Üç ayda 700 bin fidanı toprakla buluşturan görevliler, Gevaş ilçesinin Van Gölü sahilindeki Göründü Mahallesi Uzunburun mevkisinde yürüttükleri çalışmayla Bakan Eroğlu'nun talimatını yerine getirmenin çabasını gösteriyor. Van Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma Şefi Engin Çakmak, yaptığı açıklamada, Uzunburun bölgesindeki 50 hektarlık alana 25 bin fidan dikiminin gerçekleşeceğini söyledi. Bakan Eroğlu'nun talimatı olan bir milyon fidan hedefinin üzerine çıkmayı amaçladıklarını vurgulayan Çakmak, üç aylık süre zarfında 700 bin fidanın toprakla buluşturulduğunu ifade etti.

 

Çakmak, çalışmalarının sonbahar döneminde de devam edeceğini bildirerek, "Çatak, Gevaş ve merkeze bağlı köylerde şu anda çalışmalarımız sürüyor. Diktiğimiz fidanların yüzde 80'inin tutmasını ve büyümesini arzuluyoruz. Burada gerekli toprak analizleri yapıldıktan sonra temin edilen fidanları işçilerimizin yardımıyla dikiyoruz" dedi. Diktikleri fidanların büyümesi ve ağaçlandırdıkları alanın hasar görmemesi için vatandaşlardan hayvanlarını bölgeden uzak tutmasını isteyen Çakmak, "Ormanlar bizim geleceğimizdir. Orman ve su varsa orada hayat vardır. Bu nedenle insanlardan dikim yaptığımız alanlara sahip çıkmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim