Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), "Elektrik Fatura Hesaplamasında Kıst ve Kademe Uygulaması" başlıklı bir duyuru yayınladı. Duyuruda faturalandırmanın Aralık ve Ocak aylarına ilişkin tüketimlerinin eski ve yeni tarife üzerinden yapılacağını örnekle açıkladı.

FATURA NASIL HESAPLANIR?

32 günlük bir faturanın nasıl hesaplandığı konusunda şu bilgilendirmeler yapıldı, "Faturaya esas ilk okuma tarihi 16 Aralık 2021 ve son okuma tarihi 17 Ocak 2022 olan bir tüketicinin fatura dönemi 32 günden oluşmaktadır. Yukarıda yer verilen Usul ve Esaslar gereğince gün ortasında yapıldığı kabul edilen ilk ve son okumalara göre, eski tarifeye konu gün sayısı 15,5 yeni tarifeye konu gün sayısı ise 16,5 olmaktadır. Bu dönemde, 170 kWh elektrik tüketimi olan bir tüketici için, ortalama 5 kWh/gün değerine kadar olan 160 kWh'lik (32×5=160) tüketimin Aralık ayına düşen kısmına Aralık ayı için belirlenen tarife, Ocak ayına düşen kısmına Ocak ayı için belirlenen düşük kademeli tarife; kalan 10 kWh tüketimin Aralık ayına düşen kısmına Aralık ayı için belirlenen tarife, Ocak ayına düşen kısmına Ocak ayı için belirlenen yüksek kademeli tarife uygulanmaktadır. " ifadesine yer verildi.

Söz konusu miktarlara esas birim fiyatlar aşağıdaki şekilde hesaplanmaktadır:

  • Düşük kademedeki 160 kWh'lik tüketim için birim fiyat; Aralık ayı birim fiyatı × (15,5)/32 + Ocak ayı düşük kademe birim fiyatı × (16,5)/32
  • Yüksek kademedeki 10 kWh'lik tüketim için birim fiyat; Aralık ayı birim fiyatı × (15,5)/32 + Ocak ayı yüksek kademe birim fiyatı × (16,5)/32 olmaktadır."
  • Açıklamada, "Nihai fatura bedeli kontrolü de Kurumumuz internet sitesinde yer alan Fatura Hesaplama Modülü ile yapılabilmektedir" ifadelerine yer verildi.
Editör: TE Bilisim