ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-NECMETTİN DURSUN

Son dönemlerde Van’da festival havası esmeye devam ederken, ilk üçü Vangölü Aktivisitleri tarafından düzenlenen, bu yıl Van Büyükşehir Belediyesi’nin dahil olduğu bir festival daha start aldı. Daha önce uluslararası maraton ve tırmanışlar düzenleyen Van Büyükşehir Belediyesi bu kez da aynı kuruluş ile Van Denizi Bisiklet Festivali’nin 4’üncüsü düzenlendi. Yaklaşık bir hafta sürecek festivale ülkenin farklı şehirlerden birçok sporcu katılım sağladı. Van Gölü’nün korunması ve farkındalığın oluşması içinde sporcular 430 kilometre pedal çevirmek üzere dün buluşurken festivale 250 kişi katılım sağladı. Van Kalesi’ndeki Atatürk Parkı’nda bir araya gelen bisiklet tutkunları, davul zurna eşliğinde halay çekerek eğlendi. Ülkenin farklı kentlerinden festivale katılan bisiklet tutkunları, konvoy eşliğinde 430 kilometrelik parkurun ilk etabına dünkü start ile başlamış oldu.

VAN GÖLÜ İÇİN 450 KİLOMETRE PEDALLAYACAKLAR…

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Van Denizi Bisiklet Festivali renkli görüntülerle başladı. Türkiye’nin en iyi rotası olarak değerlendirilen, Van Gölü çevresini kapsayan bisiklet festivaline 3 ülke ve 81 ilden 250 sporcu 7 günde 450 kilometre pedal çevirecek. Van Gölü havzasının değerlerinin ön plana çıkartılması, gölün kirlenmesine dikkat çekmek amaçlı, “Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programına” katkı sunmak için Van Büyükşehir Belediyesi, göle kıyısı olan çevre belediyelerin destekleri ve Vangölü Aktivistleri Derneği’nin işbirliğiyle düzenlenen “4. Van Denizi Bisiklet Festivali” Van Kalesi’nde başladı. Sağlık koşulları elverişli olan herkesin bisikletiyle 21 Ağustos’a kadar kamp alanlarından katılabileceği festivalde sırasıyla Edremit, Gevaş, Reşadiye, Tatvan, Bitlis, Nemrut Krater Gölü, Ahlat, Adilcevaz, Erciş, Muradiye, Tuşba ilçeleri gezilecek. 450 kilometrelik yol ağında bisikletli gruplara sağlık, güvenlik ve teknik anlamda destek verilecek. Gevaş, Reşadiye, Tatvan, Ahlat, Erciş ve Tuşba sahillerinde kamp alanları oluşturulacak.

ÇETİN: YAZI DOLU DOLU GEÇİRİYORUZ

Van Büyükşehir Belediyesi olarak sosyal ve kültürel anlamda dolu dolu bir yaz geçirdiklerini belirten Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Esiner Çetin, “Van Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal Birimleri olarak bu yazı dolu dolu geçiriyoruz. Bu yaz gençlere, engelli bireylere, kadınlara yönelik çalışmalarımız oldu. Bugün Van’da 4’üncüsü düzenlenen Van Denizi Bisiklet Festivalini gerçekleştiriyoruz. Bu festivale Türkiye’nin çeşitli yerlerinden bine yakın sporcumuz başvurdu. Bunlardan 250 tanesinin talebi kabul edildi. Bu parkur 450 kilometre şeklinde olacaktır. Van Gölünün tamamını turlayacaklar” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK”

Çetin, festivalin amacına da değinerek şunları söyledi: “Buradaki amacımız Van turizmine katkı sağlamak, Van Gölü Çevre Koruma Eylem Planına destek vermek. Van Gölü kirleniyor ve kirlilikten kurtarabilmek için bunun da bir farkındalık olacağını düşünüyoruz. Buradan da tüm Vanlı hemşehrilerimize şunu söylüyoruz; Van Gölüne sahip çıkalım. Van Gölü kirleniyor. Bu da inşallah vesile olur. Bu bir ilktir. Bisiklet Federasyon ile de anlaşmamız var. Bundan sonra bu sene yetişirse bu sene, bu sene yetişmezse seneye Bisiklet Federasyonu ile çeşitli etkinliklerimiz olacak. Bir amacımız da seneye Cumhurbaşkanlığı etabını buraya getirmek. Bunun çalışmaları da devam etmektedir. İnşallah olumlu sonuçlanır.”

PEDALLAR VAN GÖLÜ İÇİN ÇEVRİLİYOR!

Bisiklet festivali hakkında Şehrivan’a konuşan Vangölü Aktivistler Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Özel, “Bu etkinlikle önceliğimiz Van Gölü’ne dikkat çekmektir. Buradaki güzelliği önce bu coğrafya da yaşanan insanların bilmesi gerekiyor ve daha sonra ülkedeki insanlarımızın öğrenmesi lazım. Van Gölü’nün güzelliği uzaydan bile görünüyor. Aslında buradaki değer çok özel bir alana sahip ve bu alanın korunması için de sınırsız etkinliklere imza attık. Bu kapsamda da festivaller yapmaya devam ediyoruz. 4’ncü Van Denizi Festivaline başladık ve bu sene katılım çok yüksek. 1.000 kişiye yakın başvuru yapıldı ama 200 kişiyi alabildik” dedi.

“İRAN VE İTALYA’DAN DA SPORCULARIMIZ VAR”

Ülkenin farklı yerlerinden misafirlerin geldiğini ifade eden Özel şunları kaydetti: “Katılımcı sporcular Van’a geldiler ve bize de büyük bir gurur yaşattılar. Aynı zamanda İran ve İtalya’dan da sporcularımız var. Bu etkinliği ilerleyen yıllarda uluslararası bir etkinliğe dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu festivali de Van için önemli buluyoruz. Bisikletin sağlığa katkısı gerçekten tartışılmaz. Gelen yakıt zamlardan sonra da herkesin bisiklet sürmesini ve bisikletlerle ilgili etkinliğe katılmalarını öneriyorum. Bisiklet kullanımı artık Van’da ciddi anlamda artmış durumda. Bu anlamda da bisiklet için yeni yollar istiyoruz. Bisiklet şehri Van diye sloganlaştırmalıyız. Turizm potansiyelimize bu festivalle katkı sunmayı da hedefliyoruz.”

“FESTİVAL GÜZEL BAŞLADI”

Muğla’dan festivale katılmak üzere Van’a gelen Betül Yıldız, “Van’a ilk defa geliyorum. Çok büyük bir şehir. Yeni yapılaşma, yeni şehirleşme var. Kale muhteşem. Harika bir yer. Festivalimiz güzel başladı, inşallah güzel bitecektir. Güzel yerler göreceğiz festival sayesinde. Van’ı çok merak ediyordum. Daha önceki festivallerin çok güzel geçtiğini ve çok eğlendiklerini, güzel yerler gördüklerini, güzel insanlar tanıdıklarını duyunca, arkadaşlar da böyle bir fırsat yaratınca geldim. 2 kişi geldik. Şu an heyecanlıyız. Maalesef Türkiye’mizde iklimsel değişikliklerden dolayı her şey kuruyor. Ama bunu güzel bir şekilde korur, kıymetini bilirsek belki 20-30 yıl daha bizi götürür. Çünkü su bizim yaşamımızdır. Su hayattır. Su olmadığı zaman hiçbir şey olmaz. Canlılar, hayvanlar olmaz. Su, çevre, temizlik çok önemli. İnşallah hep böyle güzel kalır” diye aktardı.

FESTİVALE HER YAŞTAN KATILANLAR OLDU…

Salih Necmi Gündem adlı katılımcı, “İstanbul’dan geldim. 68 yaşındayım. İlk defa Van’a geliyorum. İnşallah güzel bir bisiklet turu olur. Dün biraz gezdim. Kurak bir iklim var maalesef. Sapanca, Eğirdir, Salda Gölleri ile mukayese ettiğimiz zaman çevredeki yeşillik oranının az olduğunu gördüm. Tatvan’dan buraya kadar geldiğimde umduğum yeşilliği bulamadım. Türkiye’nin her yerinde aynı problem var maalesef. İnsanlarımız pikniğe giderken 5-10 kilo götürüyorlar ama dönerken 1 kilo götürmeye acizler. Bunların empati yapması lazım. Bizden sonraki nesillere temiz bir hayat bırakmak zorundayız” şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, VAN’I TANITMAYA DEVAM EDİYOR!

Mersin Zirve Bisiklet Topluluğu üyesi İlke Çamurtay, şunları kaydetti: “4. Van Denizi Bisiklet Festivalinde olmaktan dolayı mutluyum. Burada böyle farkındalık yaratan bir projenin gerçekleştirilmesi tüm Türkiye hatta dünya adına mutluluk verici. Burada halkla iç içe olduğumuz zamanlar oldu. Onlar bile farkında değildi. Bisikletli bir grubun Van Denizi için bir tur yapacak olması çok güzel. Farkındalığı arttıracak diye düşünüyorum. Çünkü insanlar da niye Van’da olduğumuzu sordular. Biz de Van Denizinin dünya ve ülkemiz için önemini anlattık. Çok güzel bir organizasyon. Emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ederiz.

Ülkemizin su farkındalığının artması gerekiyor. Su yaşamdır. Bu anlamda duyarlılığın artması lazım. Kirlilik su döngüsünün sağlıklı gerçekleşmesini engelliyor. Sudaki döngü bozulduğu zaman su kaynaklarımız kuruyor. Göllerimiz de en kıymetli su kaynaklarımızdan biri. Çünkü yer altı sularını besliyor. Yer altı su havzaları beslenmezse biz susuz kalırız. Bu anlamda bizim su eğitimine ihtiyacımız var.”

“VAN GÖLÜ KİRLENMESİN DEMEK İÇİN FESTİVALE KATILDIM”

Afyonkarahisar'dan gelerek etkinliğe katılan Yahya Küçüktütüncü ise “Bölge insanının Van denizi olarak adlandırdığı Van Gölü'nün doğasını görmek ve tanımak istiyoruz. Güzel bir organizasyon. Bu şekilde sonunda kadar devam etmesini diliyoruz” dedi. Eskişehir'den gelen Rahime Çelen de daha önce Van’a gelme şansı bulamadığını belirterek, “Van'a geliş nedenim sadece bisiklet turu değil. Van Gölü temiz kalsın, kirlenmesin demek için geldim. Güzel bir etkinlik oldu. Emeği geçenlere teşekkür ederim” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim