Van’ın 46 yıllık Gümrük Kapısı olan Kapıköy rüyası gerçek oldu. Onlarca yıldır derme çatme binalarda hizmet veren ve bir türlü potansiyelini yakalamayan Kapıköy için verilen büyük uğraşlar, büyük çabalar sonuç verdi. Son yıllarda sarfedilen olağanüstü çabalar neticesinde Kapıköy’de, 16 ay sürecek bir çalışmanın startı verildi. Van gelecek adına umutlandı.

 

Saray’da bulunan Kapıköy Gümrük Kapısı’nın modernizasyonu dün resmen start alırken, yapılan görkemli bir törenle temelleri atıldı. 16 ay sürecek olan ve Kapıköy’ü modern bir yapıya dönüştürecek olan çalışmaların açılışı binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşirken açılışa Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de katıldı. Açılışa ayrıca TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, GTI yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Ak Parti Van milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk ile birlikte bir çok oda ve borsa temsilcisi ve belediye başkanları katıldı. Saray ilçesi Kapıköy Gümrük Kapısı’nda yapılan açılışta 2017 sonunda tamamlanacak Kapıköy’ün 46 yıldır beklenen rüyası için de düğmeye basılmış oldu.

 

VAN ORTA ASYA’YA AÇILACAK!

Açılışta ilk olarak Gümrük ve Ticaret İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız konuştu. Yapılacak olan modernizasyon çalışması ile ilgili bilgi veren Parmaksız, konuşmasında Van’a yapılacak yatırım ile ilgili olarak: “Modernizasyonunu yapacağımız tesis toplam 63 bin metrekare alan üzerine kurulacaktır. Modern ve en yeni sistemlerle donatılmış kapı sayesinde Van ilimiz başta olmak üzere tüm ticaret erbabı İran ve Orta Asya pazarına ulaşacak ve ülkeye katma değer sağlayacaktır. Burada önce göreve geldiğinden beri desteğini esirgemeyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye, Bakan Yardımcısı Sayın Fatih Çiftci’ye, TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na ve katkı veren herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

RIFAT HİSARCIKLIOĞLU: VAN’DA DA ACILAR YAŞADIK

Ardından konuşan TOBB Genel Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise başta Van ve bölgeye büyük bir refah ve huzur ortamı sağlayacak bir yatırımın temelinin atıldığına vurgu yaptı. Hisarcıklıoğlu konuşmasında: “Özellikle içinde geçtiğimiz böyle kritik bir dönemde böyle bir yatırıma başlamamızın anlamı büyüktür. Biliyorsunuz 15 Temmuz gecesi hain ve cani bir darbe girişimi yaşadık. Sonrasnıda PKK ve IŞİD’in alçak saldırıları oldu. Van’da da geçtiğimiz günlerde bu acıları yaşadık. Gaziantep’te yine büyük bir vahşete tanık olduk. Tüm bu terör örgütlerinin bir ortak paydaları var: Türkiye içine kapansın, hep olumsuz işlerle meşgul olsun, korku ve endişeye hapsolsun istiyorlar. Acımız ve öfkemiz elbette büyüktür, fakat geçmişteki çok badire atlatmış devletimiz infiale kapılmama metaneti ve tecrübesine sahiptir. Biz iş dünyası olarak terör örgütlerinin oyunlarına gelmeyeceğiz. Üretime ve yatırıma devam edeceğiz. Her zaman olduğundan daha çok çalışacağız.”

 

HİSARCIKLIOĞLU’NDAN TEŞEKKÜR

“Sayın Bakanımız Tüfenkci müthiş bir tempo ile çalışıyor. Son mecliste kabul edilen üyelerin borçların yapılandırılmasında eksik olan oda ve borsalarla ilgili maddeyi getirdi ve eklenmesini sağladı. Yine iş dünyasının gündemi olan taşınır rehni ve şirket kurulmasının kolaylaşmasında bakanımızın imzası var.  Bugün burada olmamızın en önemli sebeplerinden biri Sayın Bakanımızdır. Ben burada bu temel atmada katkısı olmasından dolayı teşekkür ediyorum. Bu kapının Van’a ve Türkiye’ye kazandırılmasında başta Sayın Bakanımız Bülent Tüfenkci, Beşir Atalay, Burhan Kayatürk, Fatih Çiftci’ye, müsteşarımız ve bakanlık bürokratlarımıza tüm Türkiye adına teşekkür ediyorum. Özellikle camiamızın içinden çıkan 3 başkanımız Van TSO başkanı Necdet Takva, Ticaret Borsası ve Erciş Ticaret Odası başkanlarına da ayrıca teşekkür ediyorum.”

 

“VAN BU COĞRAFYANIN BULUŞMA NOKTASI OLACAK”

Hisarcıklıoğlu konuşmasında Kapıköy’ün bölgeye sağlayacağı katkıları da dile getirirken şu ifadeleri kullandı: “Şöyle düşünebilirsiniz: Bu bir gümrük kapısı, ne işe yarayacak? Bunun aslında Van ve Türkiye’nin çok işine yarayacak. Birazdan zenginliğin anahtarının temelini atacağız. Ticaret olmadan zengin olmanın yolu yok. Ticaret de huzur ister. Huzur olmasa ticaret olmaz, ticaret olmazsa zenginlik olmaz. Biz bu konuda ticari olarak elimizden geleni yapıyoruz. Huzur da olursa bu bölgedeki potansiyel Türkiye’nin batısına göre daha çok öne çıkacak. Niye Van daha zengin olmasın. Van zengin oldukça Ankara’daki Rıfat da zengin olacak. Bizim hayalimiz ticaretin rotasının yeniden tarihi misyonu olan bu coğrafyaya çevrilmesidir. Bu hayali gerçekleştirmenin peşinden koştuk. Kapıköy’de şimdi bu hayali gerçeğe dönüştürmenin bir adım daha yakınındayız. Van zenginleşecek Türkiye zenginleşecek, İran zenginleşecek. Van Gölü bu coğrafyada bir buluşma noktası bir turizm merkezi haline gelecek.”

 

VANLILARDAN BİR RİCAM VAR!

Hisarcıkloğlu son olarak yatırıma dair bilgiler vererek, “Kapıköy’de yapılacak yatırımın değeri tam 70 milyon TL.  Biz şimdi burayı mevcut kapasitesinin tam dört katına çıkarıyoruz. En son teknoloji ile donatacağız. İnşallah 2017 sonunda bu kapı faaliyete geçecek. İnşallah o gün yine hep birlikte bu kapının açılışını beraber yapacağız. Kapı açılınca da 46 yıllık rüya gerçek olacak. Bu 46 yıllık rüyayı gerçekleştirenlere huzurunuzda teşekkür ediyorum. Van tekrar eski ihtişamına kavuşacak. Bu yol İran, Orta Asya, ta Çin’e kadar giden bir yol. Benim de Vanlı hemşerilerimden bir ricam var. İranlı kardeşlerimiz de burada. İran’ın Doğu Azerbeycan eyaleti de zengin olmak istiyorsa bu yolu tamamlanmalı. Bu yol tamamlansın bu zenginlik kardeş kardeş paylaşılsın. Bu yol yapılsın ki lojistik merkez kurulsun, OSB zenginleşsin ve diğer müjdeler verilebilsin. Bir kaz da bu kapının Van ve ülkeye hayırlı olsun.” Dedi.

 

FATİH ÇİFTCİ: VANLILAR VEFALIDIR, UNUTMAZ!

Kapıköy’ün modernize edilmesinde ciddi emek harcayan isimlerden birisi olan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci ise konuşmasında bakan Tüfenkci’nin verdiği olağanüstü çabaya teşekkür ederken, şu ifadelere yer verdi: “Bugün bakanımızı Van’da ağırlamaktan dolayı büyük bir heyecan ve onur duymaktayız. Uzun yıldan beri bir hayal olan Kapıköy’ün temel atma törenindeyiz. Bakanlığa bakan yardımcısı olarak başladığım gün bir çok proje ile ilgili çeşitli şeyler konuşuluyordu. Kapıköy’ün sıkıntılarını sunum yapan bir sunum izlendiğinde: Kapıköy yapılacak, hayırlı olsun demiştiniz. O gün sizin talimatınız ile TOBB ve GTİ ile projeye hızlıca başlayıp bu mutlu sonucu ulaştık. Bu gerçekten Van için çok tarihi bir gündür. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bugün AK Parti hükümetinin yeni bir yatırımının temelini atmak büyük bir heyecan.  Bu yatırımla birlikte inşallah İran pazarı ile Van ve Türkiye’nin pazarının gelişmesi, bölgenin üretimin artmasında rolü olacak. Vanlı kadirşinastır, vefalıdır. Bu kadirşinaslığı hiç bir zaman unutmayacağız. Tarih var olduğu müddetçe sizin isminiz hep hayırla anılacak: “Sizin memleketiniz, benim memleketim”. Bugün de hamdolsun 46 yıllık bir hayali gerçekleştiriyoruz. İnşallah Van adına, ticareti adına, geleceği adına yapılan bu yatırım yeni yatırımların da önünü açacaktır. Bu yatırımın başından beri ilgisin ve alakasını eksik etmeyen Sayın Cumhurbaşkanımıza, başbakanımıza, hükümetimize ve siz bakanıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. TOBB ve GTI yönetim kurulu başkanı ve üyelerine ve Van’ın milletvekillerine teşekkür ediyoruz.”

 

BURHAN KAYATÜRK: KAPIKÖY’Ü HABUR’A DA BAĞLIYORUZ!

Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise konuşmasında Kapıköy’ün sahip olacağı misyona vurgu yaparken, bu kapının sadece İran’a değil Habur’a da bağlanma vesilesi olacağını belirtti. Kayatürk konuşmasında: “Doğrusu bu İran-Van kapısı üzerine büyük çalışmalarımız oldu. Neredeyse Ak Parti kurulduğu günden bugüne milletvekili arkadaşlarımız bu kapının canlanması için büyük çaba gösterdiler. Ancak bu dönemde, bu denli büyük bir yatırımın yapılıyor olması Van halkını çok sevindirmiştir. Bugün burada önemli bir tesis oluşturulmuyor, Kapıköy’ü Habur’a bağlıyoruz. Bir diğer deyişle İran’ı Irak’a bağlıyoruz. Daha önce 539 kilometre olan yol 303 kilometreye inen bir yol olacak. Hem duble hem de kısa bir yol olacak. Dolayısıyla bugün ayrıca buradaki ticaretin büyük bir canlılık kazanmasından dolayı Özalpli, Saraylı ve Gürpınar ve Çataklı arkadaşlarımızın da ciddi kazanç edineceğini söyleyebilirim. Ak Parti Milletvekilimiz Beşir Atalay daha parti kurulur kurulmaz o dönemler Gümrük ve Ticaret Bakanımızın bölgeden birisi olması gerektiğini söyledi. Bugün görüyoruz ki bölgeden bir isim bakan olunca projeler böyle hızlı gerçekleşiyor.” Dedi.

 

VALİ TAŞYAPAN: KAPIKÖY’ÜN KIYMETİNİ O ZAMAN ANLADIK!

Vali İbrahim Taşyapan ise konuşmasında Kapıköy’ün önemini Van’ın geçtiğimiz yıl anladığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Van şehrimiz ülkemizin önemli şehirlerinden biridir. Doğu Anadolu’nun en yüksek nüfusuna sahip olan, Serhat’ta her türlü zorluğa göğüs gererek tabi zenginliği ile, ticarete yakın insanlığı ile hududu bekleyen bir ildir. Bu hudut 400 yıldır barış hududu olarak yaşamaktadır. İran ile Türkiye arasında uzun yıllar değişmeyen bir huduttur. Burası aynı zamanda kara yolu ve demir yolu hududur. Ne Gürbulak’ta ne Esendere’de böyle bir özellik yoktur. Çin’e kadar uzanan demiryolu da buradan geçmektedir. Şimdi bu kapı iyi şartlara kavuşacak ve Van’ın da büyük bir zenginliği olacaktır. Gerek Nevruz’da gerekse de bayramlarda İranlı kardeşlerimiz Van’ımıza gelmektedir. Bu vatandaşlar kapıda ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. İnşallah bu tesis tamamlandığında burada hiç beklemeden, perişan olmadan ülkemize geleceklerdir. Ticaretimiz inşallah ilimize bir zenginlik olarak yansıyacak.  Kapıköy’e giden 100 kilometrelik yol bitmek üzere, Kapıköy’de bitince ticaretimiz en üst noktaya ulaşacaktır. İran tarafındaki Hoy yolu da tamamlanırsa, inşallah buradan Tebriz’e 2 saat içinde ulaşım sağlanmış olacaktır. Bu da iki ülkeye zenginlik olarak yansıyacaktır.  Burası bizim en önemli kapılarımızdan birisidir.  Bu kapının önemini anlatacak en önemli konu şu: Burada geçen yıl yaşanan saldırıdan sonra 3 ay boyunca burası kapalı kaldı. Ramazan bayramında oteller tam dolu olurken Kurban bayramında oteller bomboş kalmıştı. Bu kapıda geçen yıl yaşanan 3 ayda tüm hemşerilerimiz Van için ne kadar önemli olduğunu anlamıştır. Bence bu en çarpıcı misallerden birisiydi. İnşallah bir daha böyle bir olay yaşamayız.” Dedi.

 

HOY VALİSİ: İRAN TARAFINDA ÇALIŞMA BAŞLIYOR!

Açılışta söz verilen isimlerden birisi ise Hoy Valisi oldu. Vali Hüseyin Seyman, Van’da İran tarafındaki çalışmaların başlayacağı müjdesini de verirken, kapı ile ilgili olarak: “Türkiye’nin dostu ve komşusu olan bir millet olarak tarih boyunca her zaman bir dost ülke olarak acıda ve mutlulukta Türkiye’nin yanında olduk. Türkiye’nin gelişmesini İran’ın gelişmesi olarak görüyoruz. Kapıköy tesislerinin temel atma töreninden dolayı tebriklerimi sunuyorum. Kapıköy Sınır Kapısı’nın yeni binalarının yapılması kesinlikle Van ve Hoy bölgelerinin gelişmesine katkı sağlayacaktır. İki bölgenin de halkının yararına olacak bir proje olarak görüyoruz biz bu projeyi. Ümit ediyorum ki yakın gelecekti Razı-Hoy arası yol tamamlanacak ve İran tarafının da tesisleri yapılacaktır. Bizlerle görüşen ve Hoy’u ziyaret eden yetkililer de biliyorlar ki biz İran tarafında hem yol yapımı ve hem de gümrük kapısı yapımı ile ilgili işlemleri tamamladık ve yakın zamanda yapımını da tamamlamış olacağız. İnşallah Türkiye ve İran milleti büyük gelişmelere şahitlik edecekler ve yakın ilişkiler gerçekleşecek. Bu proje hem Van halkına, hem Hoy halkına hem de Türkiye ve İran halklarına hayırlar getirsin.” Dedi.

 

“KAPIKÖY SADECE TİCARET DEMEK DEĞİL!”

Beşir Atalay ise yaptığı konuşmasında Kapıköy’ün her açıdan önemli olduğuna vurgu yaparak, Kapıköy’ün açılmasının barış ve huzura da katkı sunacağını belirtti. Atalay konuşmasında: “Önemli bir yatırımın temelini attık. Burada özellikle bir kaç hususa değinmek istiyorum. Doğrusu biz seçimlerde önümüze hedefler koymuştuk. 1 Kasım’da bir de seçim beyannamemiz vardı. Buradaki önemli hedeflerden birisi bu kapının yenilenmesiydi. Hamdolsun seçimlerin üzerinden bir yıl geçmeden bunun temelini atıyoruz. Bu hem hükümetimiz, hem partimiz hem de Van siyaseti açısından önemlidir. İkincisi, ben buraya 2015’in Ekim ayında kampanya için geldiğimde önümüzdeki en büyük sorun bu kapıydı. Çünkü bir süre önce bu kapıda çalışan gümrük görevlileri PKK tarafından kaçırılmıştı ve bu kapı çalışmıyordu. Biz de Van’da bu atmosferi gördük. Oteller boştu, caddeler tenhaydı ve bize en önemli sebep olarak bu kapının kapalı olması gösterildi. Hem ticaret hem de turizm olumsuz etkileniyordu. Ve biz o kampanya sürecinde Valilik, STK’lar ve siyasetçilerle birlikte kapıyı bu şekliyle açtık. O zaman Van biraz rahatladı. Bu kapının önemini anlamak için o günleri iyi hatırlamak gerekir.” Dedi.

 

“BEN BURALARI İYİ BİLİRİM”

“Yeni hükümet kurulduğunda Van kesimi olarak ilk işimiz daha bakanlığına başladığının ilk haftasında Bülent Bey ile akşam yemeği için randevulaştık ve kendisine götürdüğümüz konu buydu. Bizim en acil konumuzun bu olduğunu söyledik. Burada bölgeden birinin bakan olması bizim için önemliydi. Göreve gelir gelmez de burayla ilgili çalışmalarını yaptı. Biz de Vanlılar olarak bundan son derece memnun olduk. Hele bakanımızın bir projesi daha var. Burada kapı yanında ticaret alanları oluşturmak istiyor. Ben bu bölgeyi iyi bilirim. Bölgenin tüm şartlarını çokça bulunmamdan dolayı iyi bilirim. Burası sadece ticaret ve ekonomi ile ilgili değil, burası kaçakçılığın önlenmesi açısından da önemli. Dada öteye gidiyorum terörle mücadelenin de önemli boyutlarından birisidir burası. Bu bölgeyi sınır ticareti ile buluşturmak hem Türkiye hem de İran için  önemli.”

 

ATALAY: BU KAPININ SÖZÜNÜ BEN VERİYORUM!

Atalay, TOBB başkanına vatandaşların huzurunda bir de söz vererek bitmesi ile birlikte Kapıköy’ün çok karlı bir hal alacağını söyledi. Atalay konuşmasında: “Ben TOBB’a şunu diyorum. Türkiye’ye büyük hizmetler yapıyorsunuz, Allah sizden razı olsun. Türkiye’de gümrük kapılarına el atarak büyük bir hizmet yapıyorsunuz. Bu hem dış politika anlamında hem de ekonomi anlamında önemli. Kapının eski halini biliyoruz. Yeni hali de ortada. Burası ne kadar değişiyor. Burada devlet para harcamıyor. TOBB para harcıyor, 70 milyon TL yatırıyor ve bunu bu şirket harcayacak. Bu boyut çok önemli. TOBB’a şunu da söylüyorum: Bu kapı en karlı kapı olacak. Buradakiler de şahit olsun.  Bu kapı modernize olsun, burası tır trafiğine açılacak, büyük araçlara açılacak ve o zaman burası en çok işleyen kapı olacak. Bölgenin kaderi de değişecek. Habur ile irtibat da buradan kurulacak. İran tarafında da her şeyin hazır olduğu bilgisini duymaktan da Hoy Valisi’nden duymaktan çok memnun olduk.” Dedi.

 

BAKAN TÜFENKCİ: VAN MARKA ŞEHİR OLMAYA ADAY!

Açılış töreninde son olarak konuşan isim Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci oldu. Bakan Tüfenkci, bakanlığın modernize ettiği kapılar arasında en önemlilerden birisinin Van olduğunu belirtti. Tüfenkci konuşmasında ayrıca: “ Bu kapının önemi dile getirildi. Van Türkiye için çok önemli. Ve Van’ı bir dünya şehri, bir Türkiye markası yapmak için çalışıyoruz ve Van marka şehir olmaya da aday. Burası bizim İran pazarına da açılan önemli bir kapımız. Burası hem Van hem de Hoy için tarihi bir adım. Ülkemiz İran ile 560 olan sınırın yaklaşık 300 kilometre sınırları dahilindedir. Van İran’a yönelik ambargonun kalkması ile birlikte 70 milyar dolarlık pazara açılan bir kapıdır. Van-İran arasındaki ihracat ve ithalatımız artarak devam eden ivme kazanmıştır. Kapının bu anlamda da modernize edilmeye ihtiyacı vardır.”

 

“VAN’IN İNSANINA GÜVENİYORUZ”

Bakan Tüfenkci konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz Kapıköy’ü hem tamamlayıp bitirmekle sınrılı kalmayıp bir de ticaret merkezi oluşturmak istiyoruz. Burada indirimden faydalanılan ürünlerin Van ve ilçelerinde satılmasının önemli yer edineceğine inanıyorum. Biz Van’ı kalkındırırken Van’ın insanına güvenerek adım atıyoruz. Van 15 Temmuz Darbe Girişimi’nda duruşu ile kendisini siper edişiyle, nöbetini terketmeyişiyle üzerine düşeni yaptı. Biz bir yandan FETÖ ile mücadele ederken bir yandan da PKK terör örgütü ve DEAŞ ile mücadele etmeye devam edeceğiz. İnanıyorum ki bir taraftan terörle mücadelemizi yaparken bir taraftan da Türkiye’nin kalkınması için çalışacağız. Onlar çukur siyaseti ile Türkiye’yi içe kapatmaya çalışsalar da biz bu kapı ile Van’ı dünyaya açıyoruz. Yine biz Esendere’yi de hizmete açtık ve başbakanımızın katılımıyla da resmi açılışını gerçekleştireceğiz. Hem Yüksekova havalimanını, hem kapımızı açacağız hem de vatandaşların evlerini yapacağız. Özalp’teki ve Saray’daki vatandaşlarımız rahat etsin diye biz birilerinin maşası olan o elleri kıracağız.”

 

BAKAN’DAN VAN’A MÜDJE!

Tüfenkci son olarak emeği geçen isimlere teşekkür ederken Van’ın Kapıköy’le birlikte önemli bir adım daha olan Ticaret Merkezi ile de canlanacağı müjdesini verdi. Van’da diğer yatırımların da devamında geleceğini belirten Tüfenkci, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Biz bu kapıları YİD modeliyle yapıyoruz. Bu dünyada da örnek gösterilen modellerden birisi. İnşallah yine hep beraber 2017’nin sonunda biz burayı hizmete açmış olacağız. Sadece burayı açmakla kalmayıp Sınır Ticaret Merkezi’ni de birlikte faaliyete geçirmeyi inşallah başarmış oluruz. Bölgemiz gerçekten cazibe merkezi. Biz başbakanımızın da ifade ettiği gibi bakanlar kurulunda karara bağlanan bu cazibe merkezlerine neler yapılacağını bir bir anlatacağız. Bu cazibe illerden birisi olan Van bu imkanlardan inşallah en iyi şekilde faydalanacak ve bölgenin yıldızı parlayan ili olacak. Bugünkü beraberliğimizin kıymetini bilip geleceğe beraberce yürümeliyiz. Bizim kardeşliğimiz her şeyin üzerindedir.”

 

Konuşmaların ardından toplu temel atma törenine geçilirken, katılımcıların tamamı ilk çimentonun dökülmesi için düğmeye bastı. Görkemli bir temel atma töreninin gerçekleştiği Kapıköy’deki ziyaretini tamamlayan Bakan Tüfenkci ve diğer isimlerden oluşan heyet Van’daki diğer temaslarını gerçekleştirmek üzere Saray ilçesinden ayrıldı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: YUNUS EMRE AYKAÇ-ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim