48 STK’dan yapılan açıklama şu şekildi;

Taziye; terim olarak yakını vefat eden kimseleri sabır ve metanetli olmaya teşvik etmeyi, baş sağlığı dilemeyi, onları teselli edip acılarını paylaşmayı ifade eder. Dinimizde önemli bir yeri bulunan taziyeler, yapılış şekli olarak bölgesel farklılıklar göstermektedir. Van ili ve çevresinde en az üç gün boyunca kurulan taziyeler; taziye evlerinde, vefat edenin evinde ya da müsait olan bir akrabasının evinde kurulur. Taziyeye gelenler bu mekanlarda karşılanır ve gelen misafirlere ikramda bulunulur. 

GÜNDE İKİ KEZ YEMEK VERİLMEKTEDİR

Fakat günümüzde bazı taziyelerde taziye boyunca her gün en az bir öğün bazı yerlerde ise öğle ve akşam yemeği olmak üzere günde iki kez yemek verilmektedir. Bu yemeklere katılım erkek, kadın ve çocuk bazında olduğu için çok yoğun geçmektedir. Bu yemek geleneği en az üç gün bazen de daha fazla devam etmektedir. Her ne kadar bu ikramlar bazı yerlerde akraba dost ve yakın çevre tarafından karşılanıyor olsa da çoğu zaman da taziye sahibi tarafından karşılanmaktadır. Her ne şekilde yapılırsa yapılsın maalesef gelenek haline getirilmiş taziye yemekleri ciddi bir maddi yükümlülük getirmekte ve bir çok aile bu yükümlülük altında ezilebilmektedir.

DİNİMİZDE HİÇBİR YERİ BULUNMAMAKTA

Aile, vefat edenin acısını unutup taziye yemeğinin masrafını nasıl karşılayacağının hesabını yapmaktadır. Dinimize göre de caiz olmayan bu uygulama, taziyenin anlam ve önemini de sıkıntıya sokmaktadır. Dinimiz, taziye sahibine akrabaları tarafından dar bir çerçevede olmak kaydıyla ihtiyaç duyulursa yemek vermenin caiz olduğunu uygun görmüştür.  Yemek saatlerinde bütün hazirunun taziyenin kurulduğu alanda aç olmayanlar da dahil olmak üzere zorla yemek masasına oturtulması, yemek saatine 1 saat kala taziyede bulunanların gitmelerinin engellenmesinin dinimizde hiçbir yeri bulunmamakta ve maddi imkanı olmayan bir çok aile mağdur olmaktadır.

YEMEKLER DE MAALESEF YENİDEN VERİLMEYE BAŞLANMIŞTIR

Yaşamış olduğumuz Pandemi nedeniyle malumunuz taziyeler ve dolayısıyla da verilen taziye yemekleri yasaklanmıştı. Ancak kısıtlamaların hafiflemesiyle birlikte son birkaç aydır ilimizde açık alanlarda taziyeler kurulmaya yemekler de maalesef yeniden verilmeye başlanmıştır. Taziyelerde İslami olmayan aynı zamanda örfümüze de uygun olmayan umumi yemek ikramı aynı zamanda henüz tüm dünyada riski devam eden pandemi sürecini de olumsuz etkileyebilmektedir. Bu doğrultuda Valiliğimiz il Hıfzısıhha kurulunun taziye yemekleri de dahil olmak üzere kapalı yerlerde yemek verilmesini yasaklaması da bir anlamda kalabalık ortamların pandemi sürecini olumsuz etkilediğinin bir göstergesidir.

TAZİYE YEMEKLERİNİN ARTIK HİÇ BİR YERDE VERİLMEMESİ GEREKİR

Van Sivil Dayanışma insiyatifi (SDİ )olarak bu kararın yerinde olduğunu ve bu kararı bütün bileşenlerimizle desteklediğimizi ifade ediyoruz. Bu geçici karara ilaveten Van SDİ pandemi belasından kurtulduktan sonra da taziye yemeklerinin artık hiç bir yerde verilmemesi ve bu uygulamanın mutlaka kaldırılması gerektiğini, bunun yerine dinimizce de uygun olan çok fazla bir masraf gerektirmeyen sadece taziye sahiplerine ve dışarıda gelen misafirlere yönelik taziye evinin ayrı bir bölümünde ikram yapılması gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Van SDİ  bütün aşiret büyüklerimiz, kanaat önderlerimiz, mahalle muhtarlarımız, iş adamlarımız, nüfuz sahibi ailelerimizden, sorumlu oldukları kitlelere taziyede yemek verme uygulamasını kaldırmaları noktasında sorumluluk almalarını bekliyor, bu uygulamanın hem onları hem de kitlelerini maddi ve manevi olarak rahatlatacağını ifade etmek istiyoruz. Ayrıca hem dinimizce caiz olmayan bir geleneği ortadan kaldırmaya vesile olacakları hem de yemeğe verilecek para yerine vefat eden için farklı hayır ve sevapların işlenebileceğine vesile olacakları için de büyük sevap işlemiş olacaklardır. Van SDİ Temennimiz bizden sonra gelen neslimize bir miras olarak kalacak bu sıkıntılı ve masraflı durumun tedrici olarak toplumumuzdan kaldırılmasıdır.

Editör: TE Bilisim