MERAL YILDIZ – ORHAN SAĞLAM -ŞEHRİVAN

Van’ın en başarılı kurum amirlerinden birisi olan Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç son 6 yılını anlattığı Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün yaptığı işlerin kıymetliği olduğunu bir kez daha ortaya koydu. 6 yıla sığdırılan yüzlerce işten tek tek söz ettiği 2020 değerlendirme toplantısında konuşan İnanç, kentin geleceğine sağlam yatırımlar yaptığını somut örneklerle ortaya koydu.

Van’da son dönemlerin adından en çok söz ettiren, en büyük yatırımlarını yapan ve başarılı çalışmaların yapıldığı kurumlarının başını çeken Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü son 6 yıllık faaliyetleri ile gazetecilerin karşısına çıktı. Kuruma atandıktan sonra müdürlüğü kentin en başarılı kurumlarından biri haline getiren Nevzat İnanç’ın sunumu ile kentteki 6 yıllık faaliyet raporunun paylaşıldığı toplantıda kente dair tüm çalışma, yatırım, faaliyet ve programlardan tek tek söz edildi. Van’da yapılan Nur Tatar gibi devasa spor komplekslerinden gençlerin sporla buluşması noktasında yapılan yatırımlara, sadece fiziksel değil manevi anlamda da gençlerin buluşabileceği alanlardan kentin birçok branşın merkezi olmasına kadar sayısız işin konuşulduğu toplantıda İnanç gelecek için de umut verdi. Yapımı tamamlanan-devam eden tesisler, bakım-onarım çalışmaları, yapılması planlanan yatırımları, faaliyetler gibi 5 ana başlıkta toplanan faaliyetlerin tamamı İnanç, yönetiminde kurumun geldiği noktayı da açıkça gözler önüne sermiş oldu.

6 YILLIK FAALİYET RAPORUNU GAZETECİLERLE PAYLAŞTI

Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü 2015-2020 yılları arasında yapılan çalışmalar ve yapılacak çalışmalar hakkında basın mensuplarına brifig verildi. Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, 6 yıllık faaliyet raporunu açıkladı. 6 yıllık süreçte yapılan faaliyetler ve hizmetleri açıklamayan İnanç, 2011 yılında yapımına başlanan 5 bin seyirci kapasiteli Nur Tatar spor salonunun yapımın hızlandırılarak 2015 yılı sonunda dönemin Başbakanı tarafından açılışı yapılarak hizmete sunulduğunu söyledi. İnanç, “Salonumuzun hizmete girmesine müteakip 2017 yılında Nur Tatar Spor Salonumuza Ferdi Sporlar olarak nitelendirdiğimiz güreş, jimnastik, atıcılık, karate, taekwondo, okçuluk, judo, boks, spor tırmanışı branşlarına özgü spor alanları yapılarak hizmete sunuldu. Spor salonumuza ayrıca Masa Tenisi, Squash, Bolder ve Fıtnes salonlarımızı tüm tefrişatları ile birlikte hizmete sunuldu.” Dedi.

NUR TATAR DA ADINI TAŞIYAN SALON DA VAN’IN GURURU OLDU

Edremit Nur Tatar Spor Salonunun yanında kort tenisi branşına özgü 2 adet tenis sahası ve 1 açık basketbol sahasının yapımı tamamlanıp hizmete açıldığını söyleyen İnanç, “2017 yılında Gençlerimizin sosyal, kültürel, sportif, sanatsal etkinlik ve projelerden faydalanmaları için Edremit Gençlik Merkezimizi, Nur Tatar Spor Salonumuza taşıyarak hizmete sunduk. 

Ayrıca 2018 yılında spor salonumuzun yerel, ulusal ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapabilecek bir tesis özeliğine sahip olması hasebiyle birçok önemli eksiklikleri bu süreçte giderildi. En önemli çalışmalardan biri ev sahipliği yaptığımız organizasyon ve müsabakalarda daha sağlıklı bir iletişim ağının oluşması için tüm salona Akustik ses çalışması, yapılmış akabinde 2020 yılında da LED aydınlatma dönüşümleri ve yüksek voltajlı trafo işlemleri yapılarak tamamlandı.” Şeklinde konuştu.

HER GENCİN KENDİNİ BULACAĞI SPOR ALANLARI VAR!

İnanç, Van’ın Tuşba ve Erciş ilçelerinde, gençlik merkezleri Özalp ilçesinde ise futbol sahası açtıklarını ifade ederek, “2019 yılında Gençlik Merkezi ve il müdürlüğü hizmet binası arasında atıl ve artık kullanılmayacak bir halde olan mevcut kapalı halı sahayı değerlendirmeye alarak gençlerimizin ve vatandaşlarımızın serbest zamanlarını değerlendirmeleri için bu alanımızda; mini halı saha, açık tenis kortu, basketbol ve voleybol branşlarına özgü sahalara dönüştürdük. Van’da 17 okulun bahçelerine çok amaçlı spor alanları yaptıklarını belirten İnanç, “İlimiz genelinde Tuşba ilçemizde 5, Edremit’te 4, İpekyolu’nda 3, Başkale, Çaldıran, Gevaş, Muradiye ve Saray ilçelerimizde 1’er toplam da 17 okulumuzun bahçelerinde sentetik zeminli; basketbol, hentbol, futbol ve voleybol branşlarına yönelik çok amaçlı sahalar yapılarak hizmete sunuldu.” Diye konuştu.

AYIN GENÇLİK MERKEZİ OLARAK SEÇİLDİ

2017 yılında ezberciler iş merkezi üzerinde bulunan 4 katlı ve 3 bloktan oluşan İpekyolu Gençlik Merkezinin il müdürlüğüne tahsis edildiğini belirten İnanç, “Daha önce Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde bulunan ve kiralık küçük bir binada hizmet veren İpekyolu Gençlik Merkezimizi bu yapının A ve B bloklarına taşıyarak gençlerimizin hizmetine sunduk. Gençlik Merkezimizin önemli oranda tüm tadilatlarını yaparak, doğal gaz dönüşümlerini de gerçekleştirdik. Ayrıca bu yerleşkede Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün Gençlik Merkezleri arasında yaptıkları kültür, sanat bölge yarışmalarına ev sahipliği yapabilecek donanımlara sahip ve yaklaşık 400 kişilik oturma kapasitesi bulunan çok amaçlı bir konferans salonunu hizmete açtık.  İpekyolu Gençlik Merkezimiz Bakanlığımızın; üye sayıları, kültürel, sanatsal, sportif, sosyal sorumluluk ve gönüllülük faaliyetleri gibi birçok kurs ve etkinlikleri kategorilerinde 2017 yılının Kasım ayında Türkiye geneli yaklaşık 310 Gençlik Merkezi arasında ayın Gençlik Merkezi olarak seçildi.” Dedi.

MÜDÜRLÜK BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

İnanç konuşmasının devamında şunları söyledi: “İl Hizmet binamıza 2011 yılı depremi sonrası yıkım kararı verilmesi nedeniyle 7 yıl kiralık bir binada hizmet vermek zorunda kaldık. İl Hizmet Binamızın yerine İskele Caddesi üzerinde bulunan ve kurumumuza devri yapılan yerleşkemizde ilimize yakışır yeni bir hizmet binası yapılarak 2018 yılında hizmete sunuldu. KYK ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün birleşmesinden sonra personel yoğunluğu nedeniyle; Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde bulunan eski KYK İl Müdürlüğü binamızın tüm bakım ve onarım çalışmalarını tamamlayarak il müdürlüğü ek hizmet binası olarak hizmete sunduk.”

UEFA STANDARTLARINA UYGUN IŞIKLANDIRMA YAPILDI

İnanç, “Atatürk Şehir Stadyumun yanında bulunan eski adıyla gençlik stadı 2011 Van depremi sonrasında çadır kent olarak kullanıldığından hizmet veremez duruma gelmişti. 2020 yılı sonlarında bu stadımızın yerine nizami ölçülerde UEFA standartlarına uygun ışıklandırmalı, sentetik zeminli yepyeni bir saha yapıldı. Ayrıca soyunma odaları ve tribünleri de yeniden yapılandırılarak, İpekyolu Futbol Sahası olarak hizmete sunuldu. İpekyolu Spor Kompleksi alanımızda puanlı atletizm branşına hizmet vermek ve bu alanda üst düzey sporcular yetiştirmek amacıyla atletizm sahası yapıldı. Uzun atlama, 3 adım atlama, yüksek atlama, gülle, cirit, çekiç ve disk atma gibi teknik branşlara hizmet verecek olan sahalar yapılarak hizmete sunuldu.” Diye konuştu.

İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BAĞLI FUTBOL KULÜBÜMÜZÜ KURDUK

İpekyolu Futbol Sahamızın bitişiğinde bulunan kurumuza ait prefabrik binada futbol alt yapısına hizmet verecek olan Futbol Akademisi Merkezimizi hizmete açtık. Bu akademi 20 yaş altı tüm kategorilerde sporcularımıza hizmet verecektir. İl Müdürlüğümüze bağlı Futbol kulübümüzü kurarak U13, U14, U15, U19 kategorilerinde altyapı çalışmaları başlatıldı. Ayrıca büyükler kategorisinde ise 4 yıldır amatör liglere katılım sağlayan Gençlik ve Spor Amatör Takımını da bu akademi bünyesine alındı. Sanayi futbol sahası, Gevaş Futbol sahası ve Gürpınar gençlik merkezinde futbol ve birçok alanda hizmet vermekteyiz.

YAPIMI DEVAM EDEN TESİSLER

İnanç yapımı devam eden tesisleri ise şöyle sıraladı: “800 yatak kapasiteli yeni kız öğrenci yurdumuz.  Merkez yurtlarımıza; 2 bloktan oluşan 20 bin 449 m² inşaat alanına sahip 800 yatak kapasiteli yeni bir kız öğrenci yurdunu ilimize kazandırıyoruz. 15.03.2019 tarihinde yapımına başladığımız inşaatımız devam etmektedir. Seyit Fehim Arvasi ve İmam Şafi Erkek Öğrenci yurtlarına sosyal tesis yapımı devam ediyor. Âmine Hatun ve Aişe Sıddıka Kız Öğrenci yurtları sosyal tesis yapımı da devam ediyor.”

ATATÜRK STADYUMUNDA ÇALIŞMALAR KADEMELİ OLARAK SÜRDÜ

İnanç, Van Atatürk Şehir Stadının 10 yıllığına Van Büyükşehir Belediyesine tahsis edildiğini anımsatarak, 2016 yılında il müdürlüğü olarak belediyeden tekrardan geri alınarak il müdürlüğünce hizmet vermesinin sağlandığını söyledi. İnanç, “Deprem dönemi yıkım kararı verilen tribünlerin yıkımı gerçekleştirdik. 2019 yılında 2 bin 495 seyirci kapasiteli kapalı batı tribünü yapımı tamamlanarak hizmete sunuldu. 2019 yılında 3 bin 090 seyirci kapasiteli kale arkası tribününün koltuk ve diğer çalışmaları yeniden yapılandırılarak hizmete sunuldu. Tüm Stadyum son teknolojiye sahip güvenlik ve kamera sistemleri ile donatılmıştır. TFF elektronik bilet uygulamasına uygun bir şekilde gerekli turnike sistemine geçildi. Video board, Yenilenen Ses Sistemleri ve Yedek Kulübelerinin yapımları da tamamlanarak stadyumumuz daha kullanışlı bir konuma getirilmiştir.” Şeklinde konuştu.

STADYUM GERÇEK BİR STADYUMA BENZEDİ!

2020 yılında 2 bin 254 seyirci kapasiteli kapalı doğu tribünü yapımı tamamlanarak hizmete sunulduğunu söyleyen İnanç, “Böylece 7 bin 839 seyirci kapasiteli bir stadyum olarak Vanspor futbol kulübümüze ve vatandaşlarımızın hizmetine sunmuş bulunmaktayız. Şehir stadımızın atletizm pistleri yıllardır kiremit irmiğinden yapılmış, kış aylarında çamur ve yaz aylarında ise toz ile büyük sıkıntılar yaşanmaktaydı. Yıllar sonra Atletizm branşları ve halkımızın konforu, yerel ve ulusal müsabakalara ev sahipliği yapabilecek ilimize yakışan bir tartan pist yapımı tamamlanarak hizmete sunuldu. Van Atatürk Şehir Stadyumu, Sanayi Futbol Sahası, Bostaniçi Futbol Sahası, İŞGEM Futbol Sahası ile Erciş ve Gevaş Futbol sahalarında kullanılmak üzere ilimize ilk defa kışın saha temizliğinde kullanılmak üzere il müdürlüğümüzce 2015 yılında 1 adet kar küreme aracı alınarak hizmete sunulmuştur.” Dedi.

ABALI ARTIK GENÇLİK VE SPOR’UN GÜVENCESİNDE

2015 yılı öncesinde 5 yıllık bir sözleşme ile özel bir firmaya işletmesi verilen Abalı Kayak Merkezinin sporcular ve vatandaşlar için daha verimli hale getirmek için işletmesinin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne verildiğini söyleyen İnanç, “2 ayrı pisti bulunan tesisimizin 1. Etap ve 2. Etap pistlerin gerekli düzeltme, genişletme, mekanik hatlarının bakım ve onarımları hızlı bir şekilde yapılarak sporcularımızın ve vatandaşlarımızın hizmetine sunuldu. 1. ve 2. Etaplara son teknoloji ürünü olan kart okuyuculu turnikeler kurulmuş, ayrıca 1. Etap mekanik hattı olan Telesky sisteminin enerji hattı yer altına alınarak Telesky sisteminin hızı artırılarak vatandaşlarımızın daha fazla sırada beklemelerinin önüne geçilmiştir.”

KAYAKTA VAN’IN KAPASİTESİ ARTTI

“Bu yıl itibari ile Kayak Merkezimizde; Sporcu Eğitim Merkezi ve İdari Hizmet Binası yapılarının yapımına başlanılmış inşaatı devam etmektedir. Ayrıca Mera arazisi üzerine kurulan bu tesisimiz için 2019 yılında 350 bin TL’lik ot bedeli ödenerek, mera vasfından çıkarılıp il müdürlüğümüze tahsisi yapılmıştır. Kayak Merkezimize ulaşımı rahatlatmak amacıyla yerleşim yerinin içinden geçen yol Büyükşehir ve Gevaş Belediyelerimizin desteği ile yeni bir yolda eklenerek çift yol yani gidiş-geliş şeklinde bir düzenleme ile kış trafiğinde rahat bir nefes alması sağlandı. Ayrıca kayak merkezimize ait otoparkımız da genişletilerek kapasitesi arttırıldı.” İfadelerini kullandı.

5 YILA 23 BÜYÜK YATIRIM SIĞDIRDIK

Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yapılan toplantıda beş ana başlıkta paylaşılan çalışmalar, faaliyetler, yatırımlarla ilgili sunumda Van’da son 5 yıllık süreçte kentte tam 23 yatırımın hayata geçtiği belirtildi. Kentte yapılan tüm yatırımların konuşulduğu toplantıda stadyum çalışmalarından yüzme havuzlarına, atletizm sahalarından gençlik merkezlerine kadar birçok yatırımın detayları paylaşıldı. İnanç konuşmasının devamında Van’da yapımı planlanan tesisleri şöyle sıraladı: “Yüksek Seyirci Kapasiteli Stadyum. İpekyolu’nda 2 bin seyirci kapasiteli spor salonu. Tuşba’da bin 500 seyirci kapasiteli spor salonu. Tuşba’da yarı olimpik yüzme havuzu. Edremit’te yarı olimpik yüzme havuzu. Erciş’te yarı olimpik yüzme havuzu. Edremit İlçesine 4 kapalı tenis kortu yapımı. İpekyolu İlçesine 3 bin seyirci kapasiteli atletizm sahası. Tuşba’da sporcu fabrikası. Edremit’te sporcu kamp eğitim merkezi. Edremit ilçe stadımıza soyunma odalı ve bin seyirci kapasiteli betonarme tribün yapımı.”
 

TÜM İLÇELER YATIRIMLARDAN NASİPLENDİ

Başkale, Çaldıran, Çatak, Gevaş, Gürpınar, Muradiye, Özalp ve Saray ilçelerimize 500 seyirci kapasiteli spor salonları yapımı. Bahçesaray, Başkale, Çaldıran, Edremit, Gevaş, Gürpınar, Muradiye, Özalp ve Saray ilçelerimize gençlik merkezleri yapımı. Başkale, Muradiye ve Tuşba ilçelerimize UEFA standartlarında futbol sahaları yapımı. Süphan futbol sahasının yıkılarak yeniden yapılması. Bahçesaray’da rafting Parkuru yapımı. Çatak’ta rafting parkuru yapımı. İpekyolu’nda kapalı buz pateni ve buz hokeyi pisti yapımı. YYÜ Kampüsü içerisinde bulunan kız ve erkek öğrenci yurtlarımıza ortak hizmet verecek çok amaçlı antrenman salonu yapımı. İpekyolu Gençlik Merkezi ve İlçe Müdürlüğümüzün bulunduğu binanın onarımları ve fıtness salonu yapımı. Ferdi Sporlar Merkezine 2 minderli güreş salonunun eklenilmesi. Olimpik yüzme havuzunun büyük onarımları. İl müdürlüğü ile Tuşba gençlik merkezi çevre düzenlemesi ve açık alan anfi yapımı.”

VAN’DA 48 BRANŞTA FAALİYET VAR!

Van’da 48 branşta hizmet verdiklerini kaydeden İnanç, “2015 yılı Amatör Spor Haftası kapsamında ilimizde faal olan 96 amatör spor kulübümüze yaklaşık 10 bin kalem spor malzemesi desteğinde bulunuldu. 2016 yılı Amatör Spor Haftası kapsamında ilimizde faal olan tüm amatör spor kulüplerimize yaklaşık 6.000 kalem spor malzemesi desteğinde bulunuldu. 2018 yılının başında ilimizde faal olan tüm amatör spor kulüplerimize malzeme yardımında bulunuldu. 2018 yılı Amatör Spor Haftası kapsamında Büyükşehir Belediyemizin de katkılarıyla ilimizde faal olan 106 spor kulübümüze 20.000 kalemde malzeme desteğinde bulunuldu. 2018 yılında Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzce ilimizde faal olan ve çeşitli branşlarda faaliyet gösteren 77 amatör spor kulübümüze toplam 482 bin Türk Lirası nakdi yardımda bulunuldu. 2019 yılında Erciş, Çatak, Gürpınar ve Özalp 5 okulumuza; okul spor kulübü kurdurularak Genel Müdürlüğümüzce bu kulüplerimize toplamda 150.000,00 TL’lik malzeme yardımında bulunuldu. 2020 yılı sonunda faal olan 47 amatör spor kulübümüze toplam 340 bin TL’lik nakdi yardımda bulunuldu.

DENİZİ OLAN VAN’DA YÜZME BİLMEYEN KALMASIN!

Cumhurbaşkanlığının 100 günlük eylem planlarında da yer alan “Yüzme Bilmeyen Kalmasın Projesi” kapsamında ilkokul, ortaokul ve lisede öğrenim gören 8 bin 805 öğrenciye yüzme eğitimi verildiğini dile getiren İnanç, “Ayrıca 2020 Kasım ve Aralık aylarında Yüzme Bilmeyen Kalmasın Projesi kapsamında 12 farklı okulumuzdaki öğretmenlerimize danışmanlık ücreti ödenerek 2 aylık süreçte 500 öğrencimizin havuza taşıması yapılarak bu proje kapsamında eğitimler verildi.” Dedi.

GENÇLİK KAMPLARI GENÇLERİN YENİ BULUŞMA NOKTASI

Van Gençlik Merkezleri olarak her yıl Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında Spor Bakanlığına bağlı farklı illerde bulunan Gençlik Kamplarına yılda 350-400 genci gönderdiklerini belirten İnanç, “2015-2020 yılları arasında Gençlik Kamplarından yaklaşık 2.000 gencimiz faydalandı. Van Gençlik Merkezleri olarak her yıl Haziran-Ekim ayları arasında yaklaşık 500 gencimizi farklı bölgelerde bulunan illerimize bu proje kapsamında göndermekteyiz. Vangölü Havzası Çevresi, Ağrı İshak Paşa Sarayı, Muradiye Şelalesi, Hoşap Kalesi, Akdamar Adası, Gevaş Selçuklu Mezarlığı, Zeve Şehitliği ve Van Merkez Tarihi ve Turistlik yerlere 13 ilçemizde ikamet eden yaklaşık 650 gencimizi her yıl bu projeden faydalanmalarına olanak sağlıyoruz. Elazığ’da ve İlimiz Başkale İlçesin de yaşanan depremde zaman kaybetmeden; yurt, gençlik ve ilçe müdürlüklerimiz ile birlikte Elazığ iline bir tır erzak, giyim ve temizlik ürünleri, İlimiz Başkale İlçesine ise temizlik ürünleri ve battaniye yardımlarını depremde etkilenen vatandaşlarımıza ulaştırdık. Ayrıca İdlip'e bir tır erzak, giyim ve temizlik ürünleri malzemesi gönderildi.” Şeklinde konuştu.

MÜDÜRLÜĞE BAĞLI YURTLAR PANDEMİ SÜRECİNDE BARINMA VE KORUNMANIN MERKEZİ OLDU

Pandemi sürecinde yurt dışında bulunan vatandaşları 14 gün boyunca Süleyman Şah ve imam Şafii yurtlarımızda karantinaya alındığını söyleyen İnanç, “Bu süreç içerisinde misafirlerimize; Konser, iftar ve sahur programları, doğum günü kutlamaları, fidan dikimi gibi etkinliklerimizle misafirlerimize moral destek olmaya çalıştık. Oldukça konforlu şartlarda ağırladığımız misafirlerimizi hiçbir vakaya müsaade etmeksizin tüm misafirlerimizi sağlıklı bir şekilde memleketlerine uğurladık. Pandemi döneminde bir dönem cezaevi personellerimizi de misafir ederek karantina süreçlerini tamamlamalarını sağladık. Son olarak Eylül ayından itibaren karantina ve evde tedavi süreçlerini ihlal ederek dışarı çıkan ve kolluk kuvvetlerimizce yakalanan vakaları da tedavi süreçleri boyunca yurtlarımızda misafir etmeye başladık, bu hizmetimiz hâlihazırda devam etmektedir.” Dedi.

KENTİN SPOR KULUBÜ DE SPORCUSU DA ARTTI!

Kentteki kulüp ve milli sporcu sayılarına da değinen İnanç, 2015 yılında 96 kulübün bulunduğu Van’da 2020’de bu sayının 170 olduğunu açıkladı. 29 bin civarındaki lisanslı sporcu sayısı da iki kat gibi bir orana çıkarak 50 bini geçti. 2015’te milli sporcu sayısı 26 olan Van’da 2020’de bu sayı 87 oldu. Her geçen gün spor külüpleri ve milli sporcusu artan Van her yıl farklı branşlarda gelen milli başarılarla da Türkiye’nin ulusal anlamdaki başarılarında pay sahibi olan bir kent haline geldi.

Bunun gibi daha birçok etkinlik, faaliyet, program, projeden söz eden İnanç, tüm bu bilgileri verdikten sonra Gazetecilerin 10 Ocak Gazeteciler gününü kutlamak üzere bir sürpriz de yaptı. Gazetecilerle birlikte pasta kesen İnanç, ayrıca son dönemlerde başarıları ile adından söz ettiren gazetecilere plaket takdiminde bulundu.

Editör: TE Bilisim