ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ-HAKİM İNALÖZ

Van Meslek Yüksekokulu Geleneksel El Sanatları Bölümü öğrencileri manevi değeri yüksek bir sergi açtı. Öğrencilerin eserlerinden oluşan, savaş ve yoksulluk gibi her türlü olumsuz şartlardan etkilenen çocuklar merkeze alındığı sergi ün itibariyle başlayan gün boyunca açık kalacağı belirtildi. 70 öğrenciye ait toplam 140 eser yer serginin açılışı törenle gerçekleşirken Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli beraberindeki heyet ile birlikte üniversite öğrencileri açılışta yer aldı.

ŞEVLİ: FARKLI HİKAYE KİTAPLARINDAN ÇOK FARKLI SANATLAR

Serginin açılışında konuşan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, “Van Meslek Yüksekokulumuz başta Müdüremiz ve öğrencilerimiz Türkiye’de ilk denebilecek çalışmaları bizlere bugün sergiledi. Farklı hikâye kitaplarından çok farklı sanatsal bir çalışma ortaya koyduklarını görüyoruz. Ben bu anlamda emeği geçen Zübeyde Tapan Aydın Hocamıza ve kıymetli öğrencilerine teşekkür ediyorum.” Dedi.

YELTEKİ: EL SANATLARININ ATALARIMIZDAN KALAN BİR MİRASIMIZDIR

Van Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Aslı Çilingir Yeltekin, “Geleneksel el sanatlarının bir toplumun milli değerlerini, kültürünü yansıtan temel öğelerdir. Bu öğeleri korumanın herkesin görevidir. El sanatlarının atalardan kalan bir mirasımızdır. Tarihsel ve kültürel gelişimimizi yansıtan milli değerlerimizi korumak için el sanatlarımızı gelecek nesillere en güzel şekilde aktarmamız gerekiyor. Bugün burada emek veren hocamız Öğr. Gr. Zübeyde Tapan Aydın, el sanatları bölümü öğrencilerimize ve tüm çalışanlara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“İĞNE İLE KALEMİ YER DEĞİŞTİRDİ”

Fırça yerine iğneyi kullandıklarını belirten Van Meslek Yüksekokulu Geleneksel El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Zübeyde Tapan Aydın, “Dünyada bir sürü şey olup bitiyor. Gençlerimizin, insanlarımızın bu hassasiyetlerini biraz daha olsun uyandırmak adına, dikkat çekmek için bu konuda mağdur çocukları baz aldık. Savaştan, yoksulluktan, şiddetten, göçten ve her türlü sıkıntıdan en çok ezilen çocuklar oluyor. En mağdur olan geleceğimizi işleyelim istedik. Böyle biraz protest bir çıkış oldu nakış. Geleneksel çeyiz konseptinden çıktı bizim açımızdan. Yıllardır zaten onun için uğraşıyoruz. Bu bir sanat. Biz iğne ile kalemi yer değiştirdik.” dedi.

“BU ÇALIŞMALARI YURT DIŞINDA SERGİLEMEYİ ÇOK İSTİYORUM”

Çalışmalarda kullanılan malzemenin yüzde 80’inin geri dönüşüm malzemelerinden oluştuğuna dikkat çeken Aydın, “Eski erkek gömlekleri, eski öğrenci cüppelerini yeniden dönüştürerek kullandık. Öncelikle bunları yurt dışında sergilemeyi çok istiyorum. Birkaç yer ile görüştüm. Eğer galeri bulabilirsem. Çünkü maliyetleri çok pahalı. Bunun dışında Van’ da bir sergimiz daha olacak. Akademik bir çalışma olacak ama herkesin görmesini istiyorum. İğne sanatı dediğimiz nakış, gereken değeri bulsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIMIZIN ARASINA SAVAŞLAR, TELLER, SINIRLAR KOYMAYALIM”

Sergide çocukların mağduriyetlerini yansıtmak istediklerini belirten Aydın şunları kaydetti; “Allah’ın bize verdiği o masum ve temiz duygularımızın tekrar hayata geçirilmesi bizim için en önemli şey. İnsan olarak bizim en çok üzerinde durmamız gereken o. Bizde var olan merhamet, sevgi, paylaşmak, haysiyet, onur ve şeref gibi kavramları yeniden hayatımıza kazandırıp, işlevlik kazandırmak, bunları harekete geçirmek ve bunlar olursa zaten olmayacak bir şey yoktur. Çocuklarımızın arasına savaşlar, teller, sınırlar koymayalım. Çocukluklarını yaşasınlar doya doya.”

Editör: TE Bilisim