ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,1 ile tahminlerin altında kaldı.

Yıllık artış yüzde 7,1 oldu.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 7,3 artıştı. Çekirdek enflasyon bu dönemde aylık bazda yüzde 0,2 yıllık bazda yüzde 6 artarak tahminlerin altında gerçekleşti. Verilerin tahminlerin altında kalması, enflasyonda en kötüsünün geride kalmış olabileceğine işaret etti. ABD'de üretici fiyatları Kasım ayında tahminleri aşmış, bu durum Fed'in faiz artışlarının 2023'te sürebileceği sinyalini vermişti.

DOLAR ENDEKSİ DÜŞTÜ ALTIN YÜKSELDİ
Beklenti altında gelen TÜFE verisi ile birlikte Dolar Endeksi ve ABD tahvil faiz oranındaki aşağı yönlü baskı Altın, Gümüş ve ABD Borsa Endekslerindeki yükselişi destekledi. Beklentinin altında gelen TÜFE verisi sonrası dolar endeksinde gerileme hızlandı Gün içinde 104,500 seviyelerinde olan Dolar endeksi 103,308 seviyelerine indi. Euro/dolar paritesi ise veri sonrası 1,06 düzeyinin üzerine çıktı. TÜFE verisi öncesi 1800 doların altında olan ons altın ise hızla yükselişe geçerek 1822 dolara kadar çıktı.

GRAM ALTIN FİYATI ANİDEN FIRLADI
Yurtiçi piyasalarda sabah saatlerinde 1070 TL'den işlem gören gram altın ise ons tarafındaki hareketlilikle beraber 1082 TL'ye kadar yükseldi. ABD TÜFE verisi sonrası altın yükselişini hızlandırdı

Editör: TE Bilisim