Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş sürerken, ABD Başkanı Joe Biden artan petrol fiyatlarına karşı adımını attı. Biden, ABD’de bulunan petrol rezervlerinden günde 1 milyon varilin piyasaya sürüleceğini duyurdu. Şimdiye kadar dünyada bu kadar yüksek miktarda petrolün böylesine kısa sürede ilk kez sürüldüğü aktarıldı.

ABD BAŞKANI BİDEN YENİ KARARI CANLI YAYINDA DUYURDU

ABD Başkanı Biden, gelecek 6 ay içerisinde petrolün serbest kalacağını belirterek, "Bugün, önümüzdeki 6 ay boyunca günde 1 milyon varil petrolün serbest bırakılmasına izin veriyorum. Aile bütçelerimiz, petrol fiyatları, bunların hiçbiri bir diktatörün savaş ilan edip etmemesine bağlı olmamalı. Gaz fiyatları iki sorundan kaynaklanıyor. Birincisi Covid-19, İkincisi Vladimir Putin'dir. Ülkemizin iyiliği, dünyanın iyiliği için Vladimir Putin'e acil yanıt vermemiz gerekiyor. Özel şirketlerin kazanmasında sorun görmüyorum ancak hiçbir ABD şirketi, pandemiden veya Vladimir Putin'in eylemlerinden yararlanmamalıdır" şeklinde konuştu.

BEYAZ SARAYDAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada Joe Biden’ın tarihin en büyük petrol rezervi salınımı yapacağı belirtilerek bu konunun daha önce örneğinin bulunmadı aktarılmıştı. Açıklamada, “Müttefikler ve ortaklarla istişareden sonra, Başkan, önümüzdeki altı ay boyunca her gün ortalama bir milyon varil daha piyasaya sürerek, tarihin en büyük petrol rezervi salınımını açıklayacak. Bu sürümün ölçeği emsalsizdir. Bu rekor sürüm, yerli üretimin artacağı yıl sonuna kadar köprü görevi görecek tarihi miktarda arz sağlayacaktır” ifadelerine yer verildi.

PUTİN’E DİKTATÖR MESAJI

Joe Biden söz konusu açıklama Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e diktatör imasında bulunarak, “Buna rağmen, yarım dünya uzaklıktaki bir diktatörün eylemleri ABD’li ailelerin cüzdanlarını hala etkileyebilir. Başkan, petrole olan bağımlılığımızı tamamen azaltmaya odaklanan gerçek enerji bağımsızlığına ulaşma taahhüdünü açıklayacak.” dedi.

PETROL VE GAZ ÇIKARTMAYAN ENERJİ ŞİRKETLERİNE CEZA GELEBİLİR

Öte yandan yapılan söz konusu açıklamada, Joe Biden'ın Kongre'yi kamu arazilerini kiralayan fakat petrol ve gaz üretimi yapmayan enerji şirketlerine de finansal cezalara tabii tutulması yönünde kurallar getirileceği aktarıldı.

BİDEN, DAHA ÖNCE İKİ KEZ STRATEJİK REZERVLERDE BULUNAN PETROLÜ SERBEST BIRAKMIŞTI

Joe Biden, daha önceki zamanlarda da yükselen petrol fiyatlarını indirebilmek hedefiyle iki sefer daha stratejik rezervlerde bulunan petrolün serbest bırakılmasını istemişti. ABD yönetimi, geçtiğimiz yıl Kasım ayında diğer ülkelerle birlikte hareket edilecek şekilde stratejik rezervlerinden 50 milyon varil petrolü, Rusya-Ukrayna Savaşı başladıktan sonra ise 30 milyon varil petrolü serbest bırakılması emri vermişti.

ABD Enerji Bilgi Yönetim İdaresi tarafından alınan bilgiler doğrultusunda, Birleşik Devletler’de günde ortalama 21 milyon varil petrol kullanılırken bu tüketimin yaklaşık yüzde 40'ının benzin olduğu belirtildi. ABD Enerji Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre ise, 25 Mart itibariyle ABD rezervlerinde 568 milyon varilden fazla petrol yer alıyor.

Editör: TE Bilisim