İdlib'de rejim güçlerinin TSK unsurlarına yönelik hava saldırısında 33 asker şehit oldu.Önceki gece karargahta sınır güvenliğini sağlamak üzere bölgede bulunan asker hava saldırısına maruz kaldı. Acı haber kısa sürede Türkiye’ye ulaşırken olayla ilgili ilk açıklama Hatay Valisi Rahmi Doğan yaptı. Şehit sayısının 33'e olduğunu söyleyen Doğan akabinde 30’un üstünde askerin de yaralı olduğu açıklamasını yaptı.

SALDIRI SONRASI OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI YAPILDI!

Hain saldırı sonrası Erdoğan başkanlığında Ankara’da acil acil güvenlik toplantısı yapıldı. Kılıçdaroğlu, Bahçeli kurmaylarını topladı. Akşener ise gezisini iptal ederek Ankara’ya döndü. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü. Görüşmede NATO’nun İdlib’deki gelişmelere ilişkin nasıl devreye gireceği ve rejimin saldırılarına karşı alınabilecek önlemlerin ele alındığı öğrenildi.

KAPILAR AÇILDI!

İdlib'de Suriye ordusunun düzenlediği saldırı sonrası Türkiye'nin Suriyeli mültecilerin kara ya da deniz yoluyla Avrupa'ya geçişlerini durdurmama kararı aldığı öne sürüldü. AKP Sözcüsü Ömer Çelik konuya ilişkin açıklamasında, Reuters'ın iddiasını doğrular yönde konuştu. Çelik, "Artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz" dedi. Suriye ordusunun İdlib'de düzenlediği saldırı sonucu 33 asker şehit olmuştu. Saldırının ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik yazılı açıklama yaptı. Çelik, Reuters’ın iddiasını şu sözlerle doğruladı: “Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz.”

ABD'DEN YANINDAYIZ MESAJI

İdlib'de askerlerimize düzenen hava saldırısına ilişkin yazılı bir açıklama yayınlayan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, sahadan gelen haberlerin farkında olduklarını ve daha fazla netlik sağlamak için Türk makamlarıyla temas halinde olduklarını belirtti. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bu gelişmeleri teyit etmek ve mevcut durum hakkında daha fazla netlik sağlamak için Türk makamlarıyla temas halindeyiz. NATO müttefiki Türkiye'nin yanındayız ve Esed rejimi, Rusya ve İran destekli güçlerini bu alçak saldırılara derhal son vermeye çağırıyoruz. Başkan (Donald Trump) ve Bakanın (Mike Pompeo) söylediği gibi, bu krizde Türkiye'ye en iyi nasıl destek verebileceğimize dair seçenekler arıyoruz."

RUSYA: BİZ YAPMADIK!

Rusya açıklamasında "Suriyeli muhalifler çatışmasızlık bölgesinde büyük bir saldırı planlıyordu. Türkiye bu bölgede Türk askerlerinin olduğu konusunda bizi bilgilendirmedi. Hava saldırısında Rus uçağı görev almadı." dedi. Yaşananların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Rusya Türkiye ile İdlib'de koordinasyonu sürdürmeye hazır" ifadelerini kullandı.

TÜRK ASKERİ GECE BOYUNCA REJİM UNSURLARINI VURDU

Rejime ait zırhlı araç konvoylarının, hareketli unsurların, karargah ve cephanelik olarak kullanılan merkezlerin vurulma anını İHA'lar kaydetti. Türk Silahlı Kuvvetlerince, İdlib'de rejim unsurlarının saldırısı sonrasında Esad rejimine ait unsurlar gece boyunca vuruldu. Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, havadan ve topçu atışlarıyla rejim hedeflerinin vurulma anları insansız hava araçlarıyla görüntülendi. Görüntülerde, rejime ait zırhlı araç konvoylarının, hareketli unsurların, karargah ve cephanelik olarak kullanılan merkezlerin vurulma anları yer aldı.

SAVUNMA BAKANI AKAR: MAZLUMLARA UZANAN KANLI ELLER KIRILANA KADAR DEVAM EDECEĞİZ!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İdlib'deki hain saldırı sonrasında uçak, SİHA ve kara ateş destek vasıtalarıyla 200'den fazla rejim hedefinin ağır şekilde ateş altına alındığını, 5 helikopter, 23 tank, 10 zırhlı araç, 23 top ve obüs, 5 mühimmat kamyonu, bir SA-17, bir SA-22 hava savunma sistemi, 3 mühimmat deposu, 2 malzeme deposu, 1 karargah binası ve 309 rejim askerinin etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Şehitlere rahmet, kederli ailelerine, TSK'ya ve asil millete başsağlığı, yaralı personele acil şifa dileyen Akar, "Bugüne kadar şehitlerimizin kanını yerde bırakmadık, bundan sonra da bırakmayacağız. Operasyonlarımız Mehmetçik’e ve bölgedeki mazlumlara uzanan kanlı eller kırılana kadar devam edecektir." dedi.

NATO: TÜRKİYE İLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ!

Türk askerine yönelik İdlib’deki saldırı sonrası Türkiye NATO’yu hemen acil toplantıya çağırdı. Saldırının gerçekleşmesinin üzerinden 24 saat geçmeden toplanan NATO’nun toplantısı sonrası Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İdlib'de Türk askerine yönelik düzenlenen saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Stoltenberg, Esad rejimi ve Rusya'yı saldırıları nedeniyle kınadı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Rusya ve Suriye'nin saldırılarını kınıyoruz. Tüm müttefikler başsağlığı diledi ve Türkiye ile tam dayanışma içinde olduklarını ifade etti. NATO halihazırda Türkiye'ye destek veriyor. Müttefikler, Türkiye için daha fazla ne yapılabileceğine bakıyor." dedi.

İDLİB’TEKİ TOPLAM ŞEHİT SAYISI 52 OLDU…

Daha önce de Rusya destekli rejim güçlerinin saldırısında toplam 18 askerimiz şehit düşmüştü. İdlib'de 3 Şubat'ta 7 asker 1 sivil personel, 10 Şubat'ta 5 asker, 20 Şubat'ta 2 asker, 22 Şubat'ta 1 asker, 26 Şubat'ta da 2 asker şehit olmuştu. Son kayıplarla birlikte şehit sayısı 52'ye yükselmiş oldu. Önceki gün 2 askerimizin şehit düştüğü saldırıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan kararlılık mesajı vermiş "Gereken nesye yapılacaktır" açıklaması yapmıştı. Erdoğan, bugünkü konuşmasında ise şehit sayısının 3'e yükseldiğini belirtmişti. (ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim