Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, şiddet gören kadınlar önümüzdeki dönemde önemli adımlar atacaklarını, avukat görevlendirilmesi ve adli yardım süreçlerini ulaşımı kolaylaştıracaklarını açıkladı.

Gül, nefret suçlarını TCK'da özel bir madde olarak düzenleyeceklerini, vatandaşın mahkeme mahkeme dolaşmasının önüne geçecek adımları atacaklarını bildirdi. Gül, uzun yargılamalardan kaynaklanan zararlar konusunda vatandaşların mağduriyetinin giderileceğini kaydetti.

TBMM Genel Kurulu dün Adalet Bakanlığı bütçesine ele aldı. Bakanlığı ile ilgili soru ve eleştirileri yanıtlayan Gül'ün mesajları şöyle:

MAĞDURİYETİ DEVLET GİDERECEK

Önümüzdeki dönemde de gecikmeyen adalet ve kolaylaştıran hukuk için yeni adımlar atacağız. Örneğin uzun yargılamadan kaynaklı zararlar yönünden Bakanlığımız nezdinde İnsan Hakları Tazminat Komisyonuna başvuru imkânı getireceğiz. Yani davası çok uzun sürdüğü için mağdur olan vatandaş bir daha 'Ben mağdur oldum tazminat almak için mahkemeye başvurmak zorunda kalıyorum' demeyecek. Mahkemeden kaynaklı bir eğer uzama, makul süre aşıldıysa devlet olarak, yürütme olarak 'Biz bunu kabul edemeyiz' diyerek Bakanlıkta, bu tazminat komisyonunda bu anlamda vatandaşımızın mağduriyetini giderecek bir düzenleme yapacağız.

İMAR, GÖÇMEN, GÖÇMEN KAÇAKCILIĞI

İmar davaları, insan ticareti ve göçmen kaçakçılığı ile ekonomi, çevre ve bilişim gibi alanlarda ihtisaslaşma çalışmalarımız devam edecek.

MÜLKİYET HAKKINA ÖNCELİK

Vatandaşımızın mülkiyet hakkını ilgilendiren tüm davaları, ivedi yargılama kapsamına alacağız.

VATANDAŞ MAHKEME MAHKEME DOLAŞMAYACAK

Vatandaşımızla kamu kurumları arasındaki uyuşmazlığın çözümü için idari sulh usulünü getireceğiz. Vatandaş; devletle mahkemelik olmadan önce aynı masa etrafında müzakere etsin; mahkeme mahkeme dolaşmadan, dilekçeler, başvurular, dosyalar arasında vakit kaybetmeden hakkına kavuşsun istiyoruz. Vatandaşımızın talebi karşılanırsa iş orada sonuçlanacak, karşılanmazsa dava açma yolu gayet tabii açık olacak.

COĞRAFİ TEMİNAT

Hâkimlik teminatı ve yargı bağımsızlığını güçlendiren yeniliklerimizden biri de yargı mensuplarına coğrafi teminat getirmek olacaktır. Bu teminat; hem hâkim için daha öngörülebilir bir meslek hayatı hem de vatandaş için davanın hâkim tayinleri nedeniyle uzamaması anlamına gelecektir.

NEFRET SUÇLARI MADDESİ

Nefret söylemi ve nefret suçuna ilişkin Ceza Kanunu'nda yeni ve müstakil bir düzenleme yapılması da çalışma konularımız arasındadır.

HAKSIZ ADLİ KONTROLE TAZMİNAT

Haksız adli kontrol tedbirleri yönünden de tazminat imkânı getirilmesine yönelik bir çalışmamız olacak.

ÇOCUK DOSTU MAHKEMELER

Tüm çocuk mahkemelerindeki duruşma salonlarını, çocuk dostu olacak şekilde tasarlayacağız.

ŞİDDET MAĞDURU KADINA ADLİ YARDIM KOLAYLAŞACAK

Şiddet mağduru kadınların hak arama yollarını etkin bir şekilde kullanabilmeleri için avukat görevlendirilmesi ve adli yardımdan yararlanma koşullarını kolaylaştıracağız.

3600 GÖSTERGE 2022'DE

2022 yılı içerisinde kamu personeline yapılacak 3600 ek gösterge dâhil tüm iyileştirmelerden adliye ve CTE personelimizin de yararlanması konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL VE MESAİ

Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konusunda da somut neticeleri 2022 yılında alacağımıza inanıyoruz.

Editör: TE Bilisim