Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Van İl Müdürü Ali İhsan Körpeş kentteki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Yaptıkları çalışmalar ve projeleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Müdür Körpeş, basın mensuplarının da sorularını cevapladı. 20 Yıldır AFAD bünyesinde çalıştığını ifade eden Müdür Körpeş, kurum olarak amaçlarının halka hizmet ettiğini söyleyerek yaptıkları görevin hassas bir görev olduğunu söyledi. Körpeş şöyle konuştu: “Van’a gelmeden önce İzmir’de görev yaptı. İzmir depreminde çalıştım. Başlamadan önce şunu da belirtmem gerekiyor. Asıl süreç müdahaleden sonra başlıyor. Bununla ilgili özellikle konuşmamız ve neler yapılması gerektiğini söylememiz gerekiyor.”

“HER BABAYİĞİDİN HARCI DEĞİL”

Körpeş konuşmasının devamında, “Vatandaşımızın televizyonlarda görmüş olduğu isimsiz kahramanlar önemli işler yapıyor. Bir enkaz altından, bir uçurumdan veya herhangi bir doğal afet sonrası enkaz altında kalan insanları kendi canı pahasına kurtarmak her baba yiğidin harcı değildir. Ben bu anlamda tüm arkadaşlarımızı kutluyorum.” Dedi.

BAŞKALE’DE DURUM NE?

Başkale’de meydana gelen deprem sonrası iyileştirme sürecinin devam ettiğine değinen Körpeş şunları söyledi: “Başkale depreminde 10 vatandaşımızı kaybettik. Allah rahmet eylesin. O günden bugüne kadar oradaki çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle sonrasındaki dramatik durumu daha sağlıklı atlatmaları için vatandaşlarımızın yanında olmaya devam ediyoruz. İlk etapta kurulan çadırların yanı sıra konteynerler kurduk. Yakın zamanda da kalıcı konut çalışmalarına başlayacağız.”

KÖRPEŞ: AFET YÖNETİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Afet Yönetimiyle ilgili de bilgiler veren Körpeş, afet yönetiminin zor bir iş olduğunu ve tüm kamu kurum kuruluşlarının bu yönetimin içinde olduğunu belirtti. Körpeş, “Çok hassas bir süreç yönetmek zorundayız. Yaptığımız çalışmalar tüm kurum kuruluşlar ile işbirliği içinde olmamız gerekiyor. Burada bir mozaik var ve bu mozaiğin tüm parçalarının yerine oturması gerekiyor. Afet yönetmeliğimi çok iyi yapmamız için sahadaki görevimizi iyi yerine getirmemiz gerekiyor. Herkes mozaikteki yerini iyi bilir ve olması gerektiği yerde olursa biz bu işi çok iyi başarmış oluruz.” Şeklinde konuştu.

“GÖREV ALANIMIZ ÇOK GENİŞ”

Van AFAD olarak görev alanlarının çok geniş olduğuna işaret eden Körpeş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ekiplerimiz; Çaldıran’da kaybolan bir vatandaşımız için anında oraya gider, büyük bir afet oldu mu oraya gider, yakımızda İran var orada bir doğal afet oldu mu oraya da gider. Bu yüzden de geniş bir görev alanında çalışıyoruz.” Geniş görev alanı göz önünde alındığında ekibin yeterli olup olmaması sorusuna cevap veren Körpeş şunları söyledi: “Bu kadar geniş alanda hizmet vermek için yeterli değil. Şu anda yüzde 60 ile çalışıyoruz. Yeni arkadaşlar olduğunda daha iyi bir seviyeye gelmiş olacağız.”

3 AYDA 190 YENİ EĞİTMEN İLE 300 BİN KİŞİYE ULAŞILDI

Müdür Körpeş, İçişleri Bakanlığı tarafından 2021 yılının Afet Eğitim Yılı ilan etmesi sonrası çalışmalara başladıklarını sözlerine ekleyerek, “6 Ocak’ta göreve başladığımda bu konuyla ilgili ne durumdayız ve ne yapabiliriz diyerek toplantılar gerçekleştirdik. Gelinen nokta Ocak ayında 29 afet farkındalık eğitmenimiz varken şu anda bu sayısı artı 190 yaptık. Şu anda yaklaşık 220 afet farkındalık eğitmenimiz var. Geldiğimiz rakam hatırı sayılır bir rakam. Bu rakamlar ile ulaştığımız vatandaş sayımız yaklaşık 300 bin. Bunu da eğitimler, tanıtımlar ve basın aracılığıyla gerçekleştirdik. Ne kadar çok insana ulaşırsak o kadar çok insanın hayatını kurtarabiliriz.” Dedi.

“BAZEN TEK BİR CÜMLE İNSANIN HAYATINI KURTARABİLİR”

Vatandaşa ulaşılma noktasında basına büyük işler düştüğünü belirten Körpeş, “Yapacağınız tanıtımlar ve bilgilendirmeler ile 10 kişi ulaşırsanız ve 1 kişinin hayatının kurtulmasına vesile olursanız bundan daha kıymetli bir şey yoktur. Daha önce yaşanmış olan olaylar baktığımız zaman 1 tek bilgi, kelime ile çok sayıda insan hayatının kurtarıldığını biliyoruz. Bu yüzden bunu önemsiyoruz. Bazen tek bir cümle insanın hayatını kurtarabilir. Biz bunun için eğitimler veriyoruz. Ancak burada iş herekse düşüyor. Ayrıca bu eğitimleri de sadece eğitim vermek için vermiyoruz. Hayat kurtarmak için veriyoruz.” Şeklinde konuştu.

VAN’DAKİ STK DESTEĞİ SIFIR!

Sivil Toplum Kuruluşlarının Arama Kurtarma Çalışma Gurubu’nda önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Körpeş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birçok ilde görev yaptım. Örneğin Bursa’da Arama Kurtarma Çalışma Gurubu’nda 17 STK var. Eğitim almış ve direkt olarak bu guruba akredite olmuş 17 STK var. Bunu 10 kişi ile çarptığımız zaman 170 kişi Arama Kurtarma Çalışma Gurubu’nda yer almış oluyor. Van’daki rakamın ne kadar olduğunu biliyor musunuz? Ben size söyleyeyim. Sıfır. Van’da STK itibariyle bizim Arama Kurtarma Çalışma Guruna olan destek tam olarak sıfır. Biz de bunu göründe bununla ilgili bir çalışma yaptık. Şu ana kadar 13 STK ile görüşme yaptık. Bunun içinde 2 tane de belediye var. Edremit ve Çatak Belediyeleri. Bunlar da çok güzel Arama Kurtarma Çalışma Gurubu kurdular ve yakında eğitimler alacaklar. Bu çok önemli ve değerli bir konu.”

KÖRPEŞ: DALGA DALGA BÜYÜYECEĞİZ

50 Güvenlik Korucusuna eğitim verdikleri aktaran Müdür Körpeş, “Biz bu insanlara eğitim vermeseydik de yine arama kurtarma çalışmalarına katılacak ve yardımcı olacaklardı. Bu arkadaşlara sadece profesyonel dokunuşlar yaptık. Biz sadece bunu yapacağız. Zaten yapan arkadaşlara bu dokunuşlar ile destek vereceğiz. Bu da onlara deneyim katacaktır. Bu eğitimleri sadece Van’da da değil tüm bölge illerinde vereceğiz. Şunu da belirtmek isterim. Eğitimlerimizi her sektörden insanlara vereceğiz. Bu şekilde dalga dalga büyüyeceğiz. İlk olarak hedefimizi 600 bindi, ancak biz bunu sizlerin desteğiyle 1 milyona çıkarabiliriz. Gerekirse kapı kapı gezeceğiz ve afet farkındalık eğitimi vereceğiz.” Dedi. Körpeş konuşmasında İl Afet Risk Azaltma Planı da oluşturduklarını sözlerine ekledi.

GÖNÜLLÜ EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR

AFAD Gönüllüleri hakkında da konuşan Körpeş şunları konuştu: “AFAD Gönüllülüğü çok önemli bir kavram. İlk olarak AFAD Gönülleri Giresun’da meydana gelen selde, Malatya ve Elazığ’daki depremde ve son olarak İzmir depreminde Gönüllülerimizi gördük. Şu anda 3 bin 500 AFAD Gönüllümüz var. Bu sayıyı artırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda 330 gönüllümüzde eğitimlerini tamamladı ve şimdi de online eğitimler alacaklar. İşi epeyce kolaylaştırdık. İnsanlarımızın yüz yüze mi yoksa online mi eğitim almak istediklerini soruyoruz, hangi günlerde müsaitlerse ona göre eğitimler veriyoruz. Bu eğitimler çok önemli. AFAD Gönüllüsü olan ve var olan eğitimleri sürekli olarak paylaşın. Ne kadar çok insana ulaşırsak o kadar çok insanımızı kurtarma şansına sahip oluruz. Bunu yaygınlaştırmamız şart. Tabi bu da sizinle olabilecek bir şey.”

Editör: TE Bilisim