Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde İshak Paşa Sarayı'nın yanında bulunan, Ahmed-i Xani Türbesi ve Camisi, tamamlanan restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarının ardından ramazan ayına hazır hale getirildi.

 

Ramazan ayında çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği 17. yüzyılda yaşayan şair, filozof, tarihçi ve mutasavvıf Ahmed-i Xani'ye ait türbe ve cami, Doğu Anadolu Projesi (DAP) İdaresi ve Doğubayazıt Kaymakamlığının destekleriyle yapılan restorasyon çalışmalarıyla yenilendi. Halı, kapı, pencere ve ses sistemi değiştirilen, kubbesi yağmurdan korunmak için kurşunla kaplanan cami ve türbenin etrafında bulunan mezarlıkta da çevre düzenlemesi yapıldı.

 

Ağrı Valisi Musa Işın, yaptığı açıklamada, Ahmed-i Xani Türbesi'nin çevre düzenlemesinin daha önce yapılmadığını söyledi. Başlatılan çalışma sonrası restorasyon ve çevre düzenlemelerinin bittiğini anlatan Vali Işın, "Orada aşhane de yaptık. Her cuma ziyarete gelenlere çorba ikramımız olacak. Abdest alma ve ihtiyaçları karşılama yeri yoktu, yaptık. Ahmed-i Xani Türbesi'nin yanındaki yamaçların tümünü ağaçlandırdık. İnsanlarımız daha fazla gelecekler." dedi.

 

İçişleri Bakanlığı tarafından KHK gereği Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Doğubayazıt Kaymakamı Ulaş Akhan, Ahmed-i Xani Türbesi'nin 1900'lü yılların başında inşa edildiğini fakat daha sonra ilgisizlikten dolayı harap olduğunu söyledi.

 

Ağrı Valisi Musa Işın'ın talimatları ile yeni bir proje geliştirildiğini belirten Akhan, "Bu proje kapsamında hem türbenin restorasyonu hem de çevre düzenlemesi projeleri hazırlandı. Bu konuda Özel İdarenin aktarmış olduğu 500 bin lira ve Doğu Anadolu Projesi İdaresinin (DAP) aktarmış olduğu 500 bin lira, toplam bir milyonluk bir maliyetle projeyi tamamladık." dedi.

 

Akhan, yapılan çalışmalara değinerek, şu bilgileri aktardı: "Proje kapsamındaki Ahmed-i Xani Türbesi'nin özellikle kubbelerindeki su sızıntısını engellemek için kurşunlama çalışması yapıldı. Türbenin tüm kapı ve pencereleri değiştirildi. Yaşadığımız en büyük sıkıntı abdesthanelerin bulunmamasıydı. Abdesthane çalışması tamamlandı. Türbenin etrafını çevreleyen duvarların bakım ve onarımı yapıldı. Bunun yanında türbe alanına defin edilen mezarların da çoğu kaybolmuş ve kaybolmak üzereydi. Bunların belirginleşmesi ve yeniden koruma altına alınması ile alakalı çalışmalar yapıldı.

 

Ahmed-i Xani Hazretlerinin çok önemli bir manevi şahsiyet olduğuna işaret eden Akhan, "Ahmed-i Xani bu bölgede İslam'ın doğru şekilde anlaşılması ve tebliği ile alakalı çok ciddi eserler ortaya koymuş çok büyük bir manevi şahsiyet. Doğubayazıt Kaymakamlığı olarak manevi şahsiyetin büyüklüğüne yaraşır şekilde türbenin yaşaması ve yaşatılması ile alakalı çalışmalarımıza ciddi önem verdik." dedi.

 

CUMA GÜNLERİ ÜCRETSİZ ÇORBA İKRAMI

Bunun halkın da beğenisini kazanacak bir proje olduğunu anlatan Akhan, şöyle devam etti: "Çevre illerden, bölgeden ve Doğubayazıt'ta yaşayan vatandaşların özellikle cuma günleri ve hafta sonları türbeye ciddi rağbet göstermesi, burada zaman geçirmesi, buradaki manevi havanın, atmosferin yaşatılması bakımından da çok önemli. Doğubayazıt Belediyesi olarak da buradaki atmosferin daha fazla insana ulaşabilmesi adına sosyal projeler gerçekleştirdik. İlk olarak her cuma günü Doğubayazıt Belediyesi tarafından halkımıza ücretsiz çorba ikramı yapılmaktadır. Doğubayazıt Belediyesi olarak Ahmed-i Xani'nin türbesini sahipsiz halinden kurtarmak için ciddi bir çalışma ortaya koyuyoruz. Hem bu türbenin muhafazası hem çevresinde insanların vakit geçirdikleri alanların muhafazası ile alakalı görevlendirmelerimizi yaptık."

 

Türbenin etrafında çok metruk yapılar olduğuna değinen Akhan, "Türbe metruk yapılardan temizlenmiş oldu. Çevrede bazı satıcıların da oluşturmuş olduğu bir görüntü kirliliği vardı, bu görüntü kirliliğinin de önüne geçtik. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile beraber türbe etrafındaki satış yerlerinin de yeniden düzenlenmesi ile alakalı projeler başlattık." diye konuştu.

 

RAMAZAN AYI BOYUNCA İFTAR PROGRAMI DÜZENLENECEK

Doğubayazıt Belediyesi olarak ramazan ayı boyunca Ahmed-i Xani Türbesi'nde iftar programı düzenleyeceklerini ifade eden Akhan, şunları kaydetti: "Doğubayazıt Belediyesi Kültür Müdürlüğü olarak Ahmed-i Xani Türbesi'nde ramazan ayının daha güzel yaşanabilmesi, ramazan ayının o bereketinden kardeşlik ikliminden, feyzinden daha fazla faydalanabilmek için de çalışmalarımızı başlattık. Her gün Ahmed-i Xani Türbesi'nde iftar programı düzenlenecek. Buraya gelen vatandaşlarımız hem türbemizde sürekli bulunan imamlarımızla Ahmed-i Xani Hazretleri hakkında bilgilendirilecek, hem de düzenlenecek olan iftar programları ile çevre il ve ilçelerde yaşayan vatandaşlarımızın bir araya gelip buluşabilecekleri ve ramazanı en güzel şekilde idrak edebilecekleri bir ortam oluşturmak için gayret sarf ediyoruz." 

Editör: TE Bilisim