Son dönemde artan kur ve yurtdışı fiyatları nedeniyle otomobil ÖTV'lerinde matrah düzenlemesinin olacağı iddia edildi. Güncel tabloda iki model hariç tüm modeller yüzde 80 ÖTV dilimine girdi Bunun üzerine sektörden de gelen talepler sonrası otomobil sektöründe matrah artırımı ile vergi oranının düşürülmesi çalışması olduğu öğrenildi.

YERLİ OTOMOBİLLER AVANTAJLI OLACAK

Düzenleme ile ilgili ilk edinilen bilgilere göre  ÖTV'ye baz teşkil eden matrah artırılarak başta yerli üretim otomobiller olmak üzere 8-9 modelin daha düşük vergi oranlarından faydalanması sağlanacak. Yapılacak değişiklik ile bazı modellerin ÖTV'sinin yüzde 50'ye kadar inebileceği ifade ediliyor.

AK PARTİ’DEN ÖTV İNDİRİM HAZIRLIĞI

AK Parti’nin Aralık ayının ikinci yarısında Meclis'e gelmesi beklenen yeni bir torba yasanın daha hazırlığını sürdürdüğü biliniyordu. Torbada birçok kişinin aylardır beklediği ÖTV indiriminin de olacağı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre yasa taslağı için hazırlıklara da başlandı. Birkaç alternatifli olan taslak ile ÖTV'de indirim, matrah artırımı ya da tamamen silinmesi gibi seçenekler üzerinde duruluyor.

Motor silindir hacmi 1600 cm³'ü geçmeyenler otomobillerde ÖTV;

-matrahı 120 bin TL’yi aşmayanlarda vergi yüzde 45

-matrahı 120 bin ile 150 arasında olanlar yüzde 50

-matrahı 150 bin TL’yi aşıp,175 bin TL’yi aşmayanlar 60

-175 bin TL’yi aşıp, 200 bin TL’yi aşmayanlar 70

-diğer otomobillerde yüzde 80

Ancak kur kaynaklı fiyat artışları nedeniyle şu anda sadece 2 otomobil markası yüzde 70 diğerleri yüzde 80 ÖTV oranına ulaştı.

Yapılan hesaplamaya göre satış fiyatı 353 bin TL ile 401 bin TL arasında kalan otomobiller yüzde 70'lik ÖTV dilimine giriyor. 401 bin TL'den daha pahalı otomobiller yüzde 80'lik ÖTV dilimine dahil.

OTOMOBİL FİYATLARINA YÜZDE 20 ZAM BEKLENİYOR

Öte yandan Motor Aşin CEO'su Saim Aşçı, Avrupa'daki enerji krizinin yıl sonuna kadar araç fiyatlarında yüzde 20 kadar artışa neden olacağını söyledi.

İŞTE ÖTV'Sİ DÜŞMESİ BEKLENEN MARKA MODELLER

Fiat Egea

Fiat Egea Cross

Hyundai i20

Hyundai Bayon

Toyota Corolla sedan

Renault Clio

Renault Taliant

Dacia Sandero

Dacia Sandero Stepway

Dacia Duster

Citroen C-Elysee

Peugeot 208

Citroen C3

Opel Astra

VW Polo

Kia Picanto

Kia Rio

Editör: TE Bilisim