ŞEHRİVAN HABER: YUNUS EMRE AYKAÇ

Son dönemlerde yeni bir süreç ve reform hareketi başlatan Ak Parti, merakla beklenen 7. Olağan Kongresi’nde yine sürpriz yaptı. Her kongresi olay olan AK Parti’nin dün gerçekleştirilen ve 75 kişilik ana kademesi belirlenen olağan kongresinde Van’dan ve bölgeden isimlerin ağırlıklı olduğu liste dikkatleri çekti. Yeni MKYK’nın farklı kademelerinde 4 Vanlı siyasetçi yer alırken kent adına da umut oldu.

AK PARTİ’NİN MKYK’SINDA VAN’DA 4 TEMSİLİYET ÇIKTI!

Haftalardır konuşulan Ak Parti’nin 7. Olağan Kongresi dün itibariyle gerçekleşti. Hükümetin ekonomide, siyasette ve birçok alanda bir reform sürecinde yapılacak değişiklikleri merakla beklediği kongrede büyük bir değişim çıkarken Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1431 delegenin geçerli olan 1428 oyunu alarak bir kez daha Genel Başkan seçildi. Partinin 75 isimden oluşan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nun belirlendiği seçimde 2023 seçimleri öncesi birçok isim yeniden AK Parti’nin A kademesine döndü. Bu isimler içerisinde Van’da uzun yıllar aktif siyaset yaparak iz bırakan Burhan Kayatürk, Fatih Çiftci ve Av. Zahir Soğanda ile birlikte genç siyasetçi Emre Ete’nin de yer aldı. Sadece Van’dan değil bölgeden de çok önemli isimlerin yer aldığı A takımının belirlendiği kongrede konuşan Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan, “Kavline sadık, ahdine bağlı bir kadro olarak yeni bir sivil bir anayasa başta olmak üzere milletimize olan vaadlerimizi gerçekleştirmekte kararlıyız.” Dedi.

YÖNETİM ORGANİZASYONU DEĞİŞTİ

AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi, Ankara Spor Salonu'nda gerçekleşti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, genel başkanvekili sayısının 2'ye çıkarılacağını belirtti. Kongrede Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 vizyonundan ve 2023 manifestosundan bahsetti. MKYK hakkında da konuşa Erdoğan, “Artık önümüzde 2023 var. 2023'e hazır mıyız? 2023'e hamdolsun şimdi bugün yapacağımız tüzük tadilatı ile 50 kişilik bir Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) değil, şimdi 75 kişilik bir MKYK ile yola devam edeceğiz. Ayrıca, yedek diye bir ifade var. O da 35 kişi ama onlar yedek olarak kalmayacak. Onlar da aynen 35 kişi ile beraber çalışacaklar asıl üyeler gibi” ifadelerine yer verdi.

İŞTE ERDOĞAN’IN A TAKIMINA GİREN VANLI İSİMLER!

2023 seçimleri için lider kadrolarını belirleyen AK Parti'nin 7. Olağan Kongresi Ankara'da gerçekleştirildi. Kongrede AK Parti'de merakla beklenen Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) listesi belli oldu. Daha önce 50 kişiden oluşan MKYK üyelerinin sayısı 75'e çıkarıldı. Açılanan listede Van’dan 4 isim yer aldı. 23. 24. 25. hükümet dönemlerinde AK Parti Van Milletvekilliği görevinde bulunan Burhan Kayatürk ve AK Parti Genel Merkez Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Emre Ete MKYK üyesi olarak listede yer aldı. Listede yer alan bir diğer isim ise Van AK Parti Eski İl Başkanı Zahir Soğanda Disiplin Kurulu Üyesi olarak yer aldı. Son olarak Van AK Parti Eski Milletvekili ve Gümrük Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi Yedek MKYK üyesi olarak listede yer aldı.

BÖLGENİN ÖNE ÇIKAN İSİMLERİ DE O LİSTEDE YER BULDU!

Sadece Van’da görev yapmış önemli isimler değil bölgenin de siyasetine yön veren siyasetçilerin de yeniden yer bulduğu listede bölge illerini temsil Abdurrahim Fırat, Abdurrahman Kurt, Orhan Miroğlu, Vedat Demiröz, Bülent Tüfenkçi MKYK’ya girdi. Şeyh Said'in torunu Abdurrahim Fırat ile Ak Parti’nin Kürt ve bölge siyasetindeki ağır isimlerden birisi olan Abdurrahman Kurt’un da listelerde yer bulması en çok konuşulan konular arasında yer aldı.

BURHAN KAYATÜRK KİMDİR?

23 Ağustos 1970'te Van'da doğan Burhan Kayatürk, Elektronik Mühendisi ve İş Adamıdır. Pakistan Lahore Mühendislik ve Teknoloji Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını American International University'de İşletme Bölümünde tamamladı. Pakistan, Hindistan, Nepal ve Afganistan'da mühendis ve proje müdürü, uluslararası firmalarda danışmanlık ve üst düzey yöneticilik yaptı. AK Parti'nin Ankara Siyaset Akademisi Başkanı, Türkiye-Pakistan Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı, Türkiye Mühendisler Birliği Onur Kurulu Başkan Yardımcısı ve Araştırmacı Girişimci İşadamları Derneği İstişare Kurulu Başkanı olarak değişik görevler üstlendi. Pakistan Parlamentosu'nun "Devlet Nişanı"na layık görüldü 23. Dönem Ankara Milletvekili seçildi. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyeliği ve Türkiye-Pakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Eş Başkanlığı yaptı. 24, 25, ve 26’ıncı Dönem Van Milletvekili seçildi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türk Grubu Üyesi oldu.  İngilizce, Urduca, Arapça, Hintçe ve Japonca bilen Kayatürk, evli ve 3 çocuk babasıdır. Kayatürk kalkınma anlamındaki yatırımları ve kentin üretimde söz sahibi olmasında pay sahibi olan Tekstilkent gibi yatırımların öncüsü oldu.

FATİH ÇİFTÇİ KİMDİR?

6 Temmuz 1971 yılında Erciş’te doğdu. İlkokulu Bayazıt, orta ve lise eğitimini Alpaslan Öğretmen lisesinde tamamladı. İki üniversite eğitimi olan Çiftçi, ilk önce Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünden ön lisans diplomasını aldı. Daha sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden de lisans diplomasını alarak yükseköğrenimini tamamladı. Askerlik hizmetini Zonguldak Devrek’te yaptı. Şeker Bank Genel Müdürlüğünde hukuk danışmanı olarak görev yaptı. Daha sonra Erciş Adliyesinde stajını tamamlayarak Avukatlık ruhsatını aldı. 1997 yılında Erciş Adliyesinde hakim- savcı adayı olarak göreve devam etti. Adalet Bakanlığı savcı/hakim Eğitim Merkezinde göreve devam eden Çiftçi, 1999 yılında Nevşehir Derinkuyu Cumhuriyet savcılığına atandı. Dört yıl Derinkuyu’da görev yapan Çiftçi, 2003 yılında Bingöl Genç Cumhuriyet savcılığına  tandı. Noterlik belgesi de bulunan Çiftçi, 30.12.2003 tarihinde Erciş Belediye Başkanlığına aday olmak için görevinden istifa etti. 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde Erciş Belediye Başkanlığını kazanan Çiftçi, Eski Belediye Başkanı Ebubekir Çiftçi’nin oğlu olup, evli, İngilizce ve Almanca bilmektedir. 24. dönem AK Parti Van milletvekili, 26. dönem AK Parti Van milletvekili adayı olan Fatih Çiftçi son olarak 64.65.66.’ıncı hükümetlerde Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı olarak görev yapıp Van’a önemli yatırımları kazandıran isim oldu.

ZAHİR SOĞANDA KİMDİR?

Zahir Soğanda, 1968'de Van'da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Van Barosu'nda 4 dönem Yönetim Kurulu Üyeliği görevine, bir dönem ise Baro Disiplin Kurulu Başkanlığı'na seçildi. 2004 Yerel Seçimlerinde AK Parti Van Belediyesi Meclis Üyeliği görevine getirildi. Meclis Başkan 1. Vekili ve Van Belediye Başkanı Vekili olarak görev yaptı. Van Belediyesini ve Van Barosu'nu temsilen Kent Konseyi Üyeliği ve Yöneticiliği yaptı. İngilizce ve Arapça bilen Soğanda, evli ve 3 çocuk babasıdır. Ak Parti’nin iz bırakan il başkanlarından birisi olan Soğanda, en kritik seçimlerde ve 15 Temmuz Darbe Teşebbüsü gibi kritik zamanlarda partinin başında olan il başkanı olarak adından söz ettirdi. Milletvekilliği aday adaylığı süreci de bulunan Soğanda, bir dönemlik aranın ardından MKYK ile aktif siyasette yeniden yer bulmuş oldu.

EMRE ETE KİMDİR?

Türkiye 2015 Genel Seçimleri, Ak Parti İstanbul 2.Bölge Milletvekili Adayı olan Emre Ete, Van'da doğmuştur. Lisans ve Yüksek Lisans öğrenimini Amerika'da tamamlamıştır. Kristal Kola Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği yapmıştır. Komas Bakliyat'ın Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğini yapmıştır. Sunny Electronic'te çalışmıştır. Jumbo Çatal Bıçak ‘ta yönetim kurulu üyeliği devam etmektedir. Haliç Üniversitesi'nde Türkiye'nin Seçilmiş En Genç Mütevelli Heyet üyesidir. En genç fahri konsolostur.

Editör: TE Bilisim