Van Emniyet Müdürlüğü’nde seçim görevlendirmeleri yapıldı. Edinilen bilgiye göre Emniyet Müdürlüğü’nde bazı birimlere seçimde Ak Parti adaylarının güvenliğini sağlamak için geçici görevlendirmelerle personel takviyesi yapıldı. Adayların çalışma yürütecekleri ilçe ve köylerde güvenliği sağlayacak polis memurları birkaç gün önce göreve başladı.

 

7 Haziran’da yapılacak genel seçimler öncesi Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Van’da da seçim güvenliği tedbirleri arttırıldı. 18 Nisan günü kente gelen İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk başkanlığında, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Van Valisi İbrahim Taşyapan ve HakkariBitlisAğrı ve Muş valileriyle emniyet ve jandarma teşkilatlarından ilgililerin katıldığı Seçim Güvenliği Bölge Toplantısı, düzenlendi.

 

TOPLANTIDA SİNYAL VERİLDİ

Toplantıda konuşan Bakan Öztürk, “Bu toplantılar seçimin demokratik bir ortamda, huzur ve güven içerisinde geçmesi konusundaki kararlılığımızı ve hassasiyetimizin bir göstergesi olarak değerlendirilmelidir.” Dedi. Önümüzdeki seçimlerin hür ve demokratik bir şekilde yapılması için, demokratik bir ortamın oluşması için takdir ederseniz büyük bir önem arz ettiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Halkımızın iradesinin hiçbir baskı altında kalmadan sandığa yansıması için hükümetim ve bakanlığımız bundan önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimlerde de her türlü güvenlik tedbiri alma konusunda çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürmektedir. Bu anlamda ülkemiz çağdaş medeni ülkelere örnek olacak düzeyde bir sisteme ve uygulama tecrübesine sahiptir. Bu toplantıda genel tedbirler görüşülecek, ayrıca her ilimiz kendi özeline, şartlarına ilaveten tedbirler alarak uygulayacaktır.”

 

YUMURTALI SALDIRI SONRASI EK TEDBİR

Toplantının ardından harekete geçen Van Emniyet Müdürlüğü seçim güvenliğiyle ilgili tedbirleri arttırdı. Edinilen bilgiye göre, Emniyet Müdürlüğü’nün seçim çalışmalarında adayların güvenliğini sağlamak amacıyla birçok şubeye geçici görevlendirmelerle personel takviyesi yaptığı öğrenildi. Bazı şubelere 30 polis memur ile 5 komiser görevlendirilirken, birçok şubeye de 10’ar kişilik polis memurları görevlendirildi. 18 Nisan günü aday tanıtımını Van’da yapan Ak Parti adaylarına yaklaşık 20 kişilik bir grup saldırıda bulunmuş ve adayların içerisinde bulunduğu seçim otobüsüne yumurta atılmıştı. Bu saldırının ardından harekete geçen Emniyet Müdürlüğü Ak Partili adayların güvenliğini arttırarak adayları korumak için personel takviyesi yaptı.

 

AK PARTİ ADAYLARINA SEÇİM GÜVENLİĞİ!

7 Haziran seçimlerine kadar geçici görevlendirilen polis memurları, Ak Parti Van Milletvekili adaylarının ilçe ve köylerde yapacakları çalışmalarda adayların güvenliğini sağlayacağı öğrenildi. Her adayın gittiği ilçe veya köyde 1 minibüs çevik kuvvet polisi ve beraberinde  5 sivil polis memuru güvenliği sağlayacak. Bu tedbirlerin sadece Ak Parti adayları için alınması dikkat çekerken, seçim güvenliği tedbirlerinin önümüzdeki günlerde daha da arttırılacağı öğrenildi.

 

SOĞANDA: SEÇMENİMİZ BASKI ALTINDA!

Öte yandan önceki gece bir otelde düzenlenen basınla tanışma yemeğine katılan Ak Parti Van Milletvekili adayları seçmenlerinin baskı altında kaldığını dile getirdi. Soğanda, polisin önlem aldığı alanlarda oylarının artığını, önlem alınmadığı alanlarda ise oylarının düştüğünü söyledi. Bu oylarının düştüğü alanlarda seçmenlerinin baskı altında olduğunu ifade etti. Soğanda; “Polisin görev yaptığı yerlerde, özellikle şehir merkezlerinin çoğunda tüm baskılara rağmen Ak Parti çoğu yerlerde öndedir. Erciş, Muradiye, Muradiye, İpekyolu, Gevaş tüm bunların merkezinde Ak Parti önde. Ama yoğunluğun azaldığı yerlerde, baskıların arttığı yerde ne oluyorsa birden HDP’nin oyları artıyor. Başkale’nin bir köyünde mesela 181 oy varsa bunun 181’i de HDP’ye gidiyor. Hiç kullanılmaya oy yok, fire yok, göç eden yok, hasta eden yok… 2009’dan bu yana Van’da bir kırılma varsa bunun nedeni o tarihten sonra baskıların artmış olmasıdır. Önceki dönemlerde bir rahatlık var ama 2009’dan bu yana halkın iradesi sandığa yansımıyor. AK Parti’ye teveccüh muazzam bir şekilde devam ediyor. 120’nin üzerinde aday adayı söz konusuydu. Fakat takdir edersiniz ki 8 kişiye verilecekti. Bu isimlerin hepsinin kırgınlığı kendilerini o listede görmek istemesidir. Bu kırgınlık yaratabilir. Ama bu isimler bize teveccüh etmişlerse bizimle birlikte oldukları anlamındadır.” Dedi.


ŞEHRİVAN ÖZEL – ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim