ŞEHRİVAN HABER: FATMA POLATCAN- TUNCAY KAYA

2022 yılının ilk ayında doğalgaz, elektrik ve ardından akaryakıta gelen zamlarla başlayan zam furyası devam ederken, istihdamı olmayan ve ekonomisi kötü olan illerde de vatandaşlar zor dönemler yaşıyor. Özellikle son yıllarda gayri safi milli hasıla, işsizlik ve ithalat ve ihracat düşüklüğüyle gündeme gelen Van kentinde bu zamlardan ciddi anlamda nasibi aldı. Enflasyon oranlarının rekor seviyelere çıkması, akaryakıt ve gıda zamları derken hayat her geçen gün daha pahalı bir hale gelmeye başlarken, Van’daki vatandaşlar da yaşadıkları sorunları Şehrivan aracılığıyla paylaştı. Taşımacılık ve taşımacılık yoluyla kazanç sağlamaya çalışan vatandaşlar artık tüm kazançlarını akaryakıta harcadıklarını belirterek zamla başa çıkamadıklarını dile getirdi. Yolcu taşımacılığı yapan isimler artıştan dolayı talep ettikleri artışın da masraflarını kurtarmadığını ifade etti.

HER GÜN ZAM GELİYOR, FİYATLAR ŞİŞTİKÇE ŞİŞİYOR!

Dolar kurundaki yükseliş akaryakıt fiyatlarına da zam olarak yansıyor. 2021 yılında 41 defa zam yapılan akaryakıt fiyatlarına, bu yılda peş peşe zamlar geliyor. Vatandaş, neredeyse her gün yeni bir zam haberiyle uyanıyor. En son benzine 1 lira 68 kuruş, motorine 1 lira 59 kuruş zam geldi. Zam sonrası motorinin litre fiyatı 22 TL’yi geçerken, benzinin litre fiyatı ise 20 TL’ye dayandı. Zamlardan dolayı zor günler geçiren vatandaşın kazancı olmadığı gibi, cebinden de her gün akaryakıt gideri nedeniyle daha fazla para çıkıyor. Van'da da vatandaş, kazancının zamla erimesinden dert yanıyor. Ülkede olduğu gibi Van’da da akaryakıta zam geleceğini duyan vatandaş istasyonun yolunu tutup saatlerce kuyrukta bekliyor. Ayrıca kentte sürücülerin yanı sıra çoğu sektör zamlardan nasibini alıyor.ü

ESNAF İŞİNİ KAYBETMENİN EŞİĞİNDE...

Van’da 3 tekerlekli araçla yük taşımacılığı yapan Hamdullah Çivi, akaryakıta gelen zamların işlerinin olumsuz etkilediğini belirtti. Çivi, zamlarla birlikte işini ve müşterilerini kaybetmenin eşiğinde olduğunu dile getirerek, “Akaryakıta her gün zam geliyor. Bu da işimizi ister istemez olumsuz etkiliyor. Daimi müşterilerim var. 50 TL’ye eşya götürene kadar benim 2 litre benzinim gidiyor. 2 litre benzin de 50 TL yapıyor. Biz de 5-10 lira zam yapıyoruz ki akşam evimize ekmek götürelim. Zam yaptığımızı söyleyince de tepki gösteriyorlar. Böyle giderse işimizi, müşterimizi kaybedeceğiz. Yetkililer bu zamlara bir çare bulsunlar. Ki bizde ona göre geçimimizi yapalım. Evimize doğru düzgün ekmek götüremiyoruz” dedi.

AKARYAKITA GELEN ZAMLAR İSYAN ETTİRİYOR

Van'da minibüs şoförlüğü yapan Kemal Çakır, yıllardır bu işi yaptığını ve daha önce hiç bu kadar sıkıntılı bir dönem yaşamadığını vurguladı. Çakır, toplu ulaşıma gelen zammın kendilerini olumlu yönden etkilemediğini ifade ederek, “34 yıldır bu işi yapıyorum. Daha önce hiç bu kadar sıkıntı çekmemiştik. Hemen hemen 1 yıldır ciddi seviyede sıkıntı çekiyoruz. Bugün toplu ulaşıma zam başvurusu yaptık ve kabul edildi fakat akaryakıta da zam geldiği için o zammın bir anlamı kalmadı. Hemen hemen günde akaryakıta 3-4 lira zam geliyor. Böyle giderse 1 ay sonra tekrar zam başvurusu yapmamız gerekecek. Motor yağı daha önce 450-500 liraydı şu an bin lira. Daha önce lastiği 400 liraya alıyorduk şimdi bin lira. Yani yüzde 300’e yakın zam gelmiş. Bizim kazancımız akaryakıtla beraber giderlerimizi hiçbir şekilde karşılamıyor” diye aktardı.

VATANDAŞ, ZAMLARLA BAŞA ÇIKAMIYOR

Özalp'tan Van’a gelerek seyyar satıcılık yapan Ferhat Enver adlı vatandaş, kazandıkları paranın kullandıkları akaryakıtı karşılayamadığını aktardı. Enver, zamların sıkıntı çektiklerini belirterek, “Arabaya 300 liralık mazot atıyoruz fakat haftalık kazancımızda 300 lira değil. Bu kazancı neye harcayacağız? Gıdaya mı harcayacağız, arabanın mazotuna mı harcayacağız, arabanın taksitlerine mi harcayacağız, kendimize mi bakacağız? Birkaç sene öncesine kadar 3 liraya aldığımız mazot şu an 20-21 lira. 3 sene önce 21 liraya 7 litre mazot alırdık, bizi bir hafta idare ederdi. Şu an 21 liraya bir litre alıyoruz, o da bizi işe çıktığımız zaman geri götürmüyor. Çoğu insan geçimini seyyar satıcılık yaparak sağlıyor. Ama zamlar böyle devam ederse kimse arabasını çıkaramayacak. Bu zamlardan dolayı gerçekten büyük sıkıntı çekiyoruz. Bizim kazancımız bizi kurtarmıyor. Kurtarmadığı zamanda psikolojimizi çok kötü etkiliyor. Yetkililere şunu söylemek istiyorum; insanlar geçimini sağlayamıyor. Buna bir çare bulsunlar” şeklinde konuştu.

NEREYE KADAR BÖYLE SÜRECEK?

Van'da taksicilik yapan Dırbaz Demirkal, gelen zamlardan sonra müşterilerinin azaldığını ifade etti. Demirkal, yetkililere seslenerek, “Zamlar herkesi olumsuz etkiliyor. Akaryakıta her gün zam geliyor. Daha insanlar uykudayken zam geliyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Millet de mağdur. Biz çok perişanız. Halka da yazık, biz sürücülere de yazık oluyor. Kazandığımız para, akaryakıta vereceğimiz parayı çıkarmıyor. Hastası olanlar, zor durumda olanlar biniyor. Taksiye binenler de mecbur biniyor. Yetkililerden rica ediyorum, bu zamlara bir çare bulsunlar. Bu zamlar dursun artık. Akşama kadar çalışsak 100 lira kazanıyoruz. O 100 lira da bu devirde 5 kilo şekere yetmiyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim