ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/ERDAL ERBAŞ- Doğa Gözcüleri Derneği, kentin en önemli tarihi turistik değerlerinden olan Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’nda bahar mevsiminde ‘Badem Çiçeği Festivali’ düzenlenmesi yönündeki talebini yineleyerek festivalin turizme büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Kentin en önemli tarihi simgeleri arasında yer alan Akdamar Adası ve Akdamar Kilisesi, ilkbaharda badem ağaçlarının çiçek açıp yeşile bürünmesiyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline geliyor. Tarihi ada da son yıllarda yapılan restorasyon ve tanıtım atağıyla kent ekonomisine önemli bir katkı sağlarken, doğa güzellikleriyle kendine hayran bıraktırıyor. Özellikle bahar mevsimiyle birlikte ada da bulunan badem ağaçlarının çevredeki karlı dağlarla aynı kare de bulunmasının turizme kazandırılmasına yönelik Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Mustafa Akkuş, ‘Badem Çiçeği Festivali’ düzenlenerek kent turizmine kazandırılması yönündeki taleplerini yineledi. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Akdamar Adası’nda ‘Badem Çiçeği Festivali’ yapılması halinde turizme katkı sunacağını ve kentin üzücü, yorucu bir süreçten geçtiğini böyle bir etkinlikle insanların üzücü havadan uzaklaştıracağı kaydetti.

AKKUŞ: ‘BADEM ÇİÇEĞİ FESTİVALİ’ YAPILSIN

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Mustafa Akkuş, kentin en önemli tarihi turistik değerlerinden olan Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’nda bahar mevsiminde ‘Badem Çiçeği Festivali’ düzenlenmesi yönündeki talebini yineleyerek festivalin turizme büyük katkı sağlayacağını belirtti. Akkuş, kentin doğa ve tarihi dokusunun güzelliklerine değinerek şunları kaydetti: “İlimiz Doğu Anadolu Bölgesi’nde ülkemizin en güzel kentleri arasında yer almaktadır. İlimizde kış apayrı bir güzel fakat ilkbahar aylarında bambaşka bir güzelliğe sahip oluyor. İlkbahar ayı ülkemizde tartışmasız en güzel bu kadim şehirde yaşanıyor. Özellikle fotoğrafçılar için görsel bir şölen sunuyor, çünkü buharlaşma az ve ışık harika bir ambiyans sunuyor. İşte bu noktada Van’da 1-2 hafta sonra badem çiçekleri açacak ve adeta yeni bir görsel yaşayacağız. 2020 yılı şüphesiz ki hepimiz için hiç hoş karşılanmadığımız birçok olaya şahitlik ettik. Bu noktada bölgemizin güzelliklerini ön plana çıkartıp ekonomiye kazandırmamız ve bölgemizi tanıtmamız gerekiyor” dedi.

AKKUŞ: TURİZME BÜYÜK KATKI SAĞLAR

İlkbaharda açacak olan badem çiçeklerinin kentteki turizme muhteşem bir fırsat sunacağını ifade eden Akkuş, yetkililere seslenerek son olarak şunları ifade etti: “Her yıl dernek olarak dile getirmiş olduğumuz söylemi yine bu yılda söylüyoruz. Akdamar Adası’nda ‘Badem Çiçekleri Festivali’ yapılmasını talep ediyoruz. Çünkü dünyanın hiçbir yerinde tarihin, gölün ve badem çiçeklerinin etrafı dağlı karların bir arada bulunduğu başka bir yer bulamazsınız. İşte mart ayının sonuna doğru açacak olan badem çiçekleri bize bu imkanı sağlayacak. Ülkemizdeki ve bölgemizdeki bu stresli havadan bir nebze olsun kurtarmış olacağız. Bu güzelliği bütün dünyaya tanıtmış olacağız. Bir tarafta Van Gölü’nün turkuaz maviliği, bembeyaz badem çiçekleri, arkada artos dağının ve diğer dağların muhteşem manzarası, böylelikle aslında hem bölgemizin ekonomisine katkı sunmuş olacağız hem de bölgemizde yeni bir güzelliği başlatmış olacağız. Bu nedenle buradan bütün resmi kurumlara sesleniyorum; lütfen Van Gölü Havzası’nda ‘Akdamar Adası Badem Çiçeği Festivali’ gerçekleştirilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

‘BADEM ÇİÇEĞİ FESTİVALİ’ TURİZME BÜYÜK KATKI SAĞLAR

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Akdamar Adası’nda ‘Badem Çiçeği Festivali’ taleplerini yinelediklerini ifade etti. Prof. Dr. Sarı, Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) nedeniyle kapıların kapatıldığını hatırlatarak, turizm noktasında gelecek olan turistlerden gelir elde edilmeyeceği kaydederek şunları ifade etti: “İlimizde bulunan mevcut esnafımız, turizm konaklama tesislerimiz ciddi manada dar boğaz yaşayacaktır. Bu süreçte dar boğazı aşmanın yolu kendi iç kaynaklarımızı, iç dinamiklerimizi hareket geçirmemiz gerekiyor. Dolasıyla uzun yıllardır dile getirdiğimiz Akdamar Adası’nda ‘Badem Çiçeği Festivali’ turizme büyük bir atraksiyon sağlayacaktır. Bu muhteşem doğa olayını biz neden turizme dönüştürmüyoruz? İlimizde bulunan insanların çoğu bu doğa olayını görmemiştir, özellikle ilimizde ve çevre illerde yaşayan insanları buraya çekmemiz gerekiyor. Diğer taraftan Türkiye içinde badem çiçeği festivali gelmesini sağlamamız lazım” dedi.

SARI: GENİŞ KAPSAMLI BİR FESTİVAL OLMALI

Akdamar Adası’nda bahar aylarında çiçek açan bademlerin eşsiz bir doğa olayı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sarı, şunları belirtti: “Akdamar Adası’nda ‘Badem Çiçeği Festivali’ ile karlı dağlar eşliğinde çok sayıda doğasever, fotoğraf sanatçısı ve turist anı ölümsüzleştirmek isteyecektir. Bu vesile ile çok sayıda insanı burada ağırlamış olacağız. Özellikle bu festivali bir foto safari, kısa film festivali, kültür-sanat etkinlikleri ve farklı sosyal aktivitelerin yer alacağı bir geniş kapsamlı bir festival olmasını istiyoruz” dedi.

“YORUCU VE SIKINTILI BİR SÜREÇ GEÇİRDİK”

Kentin üzücü bir süreçten geçtiğini ifade eden Prof. Dr. Sarı, festivalde eğlence yapılmadan da farklı etkinliklerin yapılması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Festival denilince akıllara eğlence geliyor, festivallerin ayrılmaz bir parçasıdır eğlence, çünkü eğlencede toplumun bir ihtiyacıdır, fakat il olarak üzücü, yorucu ve sıkıntılı bir süreç geçirdik. Milletimizi ve ilimizdeki insanları bu üzücü havadan ortamdan uzaklaştırabiliriz. Badem çiçeği festivali bu yıl yapılması halinde festivalde eğlenceyi erteleriz fakat çok sayıda etkinlik koyarız. İnsanlarımızı adaya taşıyarak sportif, kültürel ve sanatsal etkinlikler koyabiliriz. Böylece aslında Akdamar Adası’ndaki bademlerin güzelliklerini önce ilimiz ve çevresi sonra Türkiye, ileri aşamada ise bütün dünyada ilgili insanların iple çekeceği bir festival haline dönüştürebiliriz”

SARI: KONYA VE DATÇA FESTİVALLERİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Türkiye’de sadece Datça’da Badem Çiçeği Festivali yapıldığının altını çizen Prof. Dr. Sarı, şunları belirtti: “Yaklaşık olarak 1-2 hafta önce Datça’da yapılan festivale inanılmaz bir ilgi vardı. Konya’da keza kiraz çiçeği festivali yapılıyor. Dünyanın dört bir tarafından insanlar kiraz çiçekleriyle birlikte iki kare fotoğraf çekebilmek için 1 yıl önceden otellerde yer ayırtıyor. Bunun en önemli örneği Japonya’dır, akın akın insanlar oraya giderek bu doğal güzelliği görmek istiyorlar. Neden bu bizim ilimizdeki Akdamar Adası’nda olmasın? Bunun için bir irade koymamız gerekiyor. Bu iradeyi umarım ki; Gevaş Belediyesi ve kaymakamlığı, Van Büyükşehir Belediyesi, Van Valiliği, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve diğer STK’lar hep birlikte el birliğiyle festivale öncülük ederek uluslararası bir aktivitenin temellerini atmış olur” şeklinde konuştu.

GEÇTİĞİMİZ YIL FESTİVAL TELEBİ KENT KAMUOYUNDA UZUN SÜRE YER ALMIŞTI

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamayla birlikte adada bulunan badem ağaçlarının güzelliğine dikkat çekerek, Akdamar Adası’nda ‘Badem Çiçeği Festivali’ yapılması yönünde talepte bulunduklarını ifade etmişti. Sarı, ada da badem çiçeklerinin açtığı dönemde festival düzenlenmesi halinde doğaseverler ve doğa fotoğrafçılarının bölgeye çekilebileceğini belirtmiş, festivalin yapılması halinde bölgeye ciddi bir katkı sunacağının altını çizmişti.

DATÇA ‘BADEM ÇİÇEĞİ FESTİVALİ’ ÖRNEĞİ

Türkiye’nin önde gelen badem bölgesi Datça, 7-8-9 Şubat 2020'de gerçekleştirilecek festivalde birçok farklı etkinliğe ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçileri ağırlayan festival, çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırladı.

Editör: TE Bilisim