ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAC

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özel izniyle, Akdamar Kilisesi'nde 95 yıl aradan sonra 2010'da ilk kez düzenlenen ve senede bir defa yapılan ayin bu sene de pandemi gölgesinde gerçekleşti. İlk kez yapıldığı yılda dünyanın gözünü çevirdiği bir olay olarak gündeme gelen ve ondan sonraki yıllar da dikkatleri hep çeken ayin töreni geçen zaman içinde bir kaz kez sekteye uğradı. Son iki yıldır da pandemi nedeniyle sessiz geçen ayin töreni bu yıl da tedbirler altında devam ederken, ayini Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Sekreteri ve Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan yönetti.

Türkiye'nin farklı ilerinden Türkiye Ermenileri Patrikliği'ne mensup Ermenilerden oluşan sadece 25 kişilik bir grup ile gerçekleştirilen ayinde, tören yapılıp dualar edildi. Ermeniler için büyük önem taşıyan kilisede yeniden açılışın ardından 9’uncu ayin tamamlanmış olurken ayin törenine kentten de Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez katıldı.

AKDAMAR KİLİSESİ 9’UNCU KEZ AYİN TÖRENİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Akdamar Adası’nda yapılan ayin hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Sekreteri ve Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Tahul Anuşyan, “Bu ayinlerin sevgi adası olan Akdamar Adası’ndan bütün dünyaya sevgi mesajlarının iletilmesini diliyoruz. Bizlerin bir şeyleri başlatması gerekiyor. Başkalarından bu tür sevgi mesajlarını beklemek doğru değil. Her zaman ilk adımları atmamız en doğrusu ve bizde bugün burada her sene olduğunu gibi ayin yaparak ilk adımların öncüsü olduk. Ayinden dolayı mutluyuz ama bir burukluk var tabi. Dünyanın ve ülkenin sağlık şartlarından dolayı içimiz buruk. En kısa zamanda bu burukluğun mutluluğa dönüşmesi için biz tekrardan bütün hastaların şifa bulması içinde dua ettik. Bütün yerel idarecilere teşekkürlerimi iletiyorum.” Dedi.

VALİ BİLMEZ: UZUR VE GÜVEN İÇİNDE YAPILDI

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ise şunları söyledi: “Bu sene 9. Ayin icra edildi. Pandemi koşullarından dolayı biraz kısıt içinde geçti. Ancak huzur ve güven içinde yapıldığını da belirtmek isterim. Bu ayinde görev alan ve huzur içinde bitmesinde görev alan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Dileğim temellim önümüzdeki yıl, pandemiden arınmış bir ortamda daha kalabalık grupların katıldığı ve daha fazla etkinliklerin düzenlendiği bir ayin bekliyoruz. Bu vesileyle bütün vatandaşlarımızdan da mutlaka aşı olmaları gerektiğini ve hayatın bir an önce normale dönmesi için ayinler, törenler, düğünler ve eğitimimizin normale dönmesi lazım. Bundan dolayı da herkese teşekkür ederim.”

AYİNE GELEN ERMENİ ZİYARETÇİLER DE MUTLU!

İki sene önce ayine katılanların sayısı 5-6 bin civarında olduğuna dikkat çeken Gayane Gevorgyan, ayin için duygulandığını ifade ederek şunları kaydetti: “Pandemiden dolayı sessiz geçti. Daha önceki ayinlere katıldım ve son iki senedir salgından dolayı kısıtlı olarak yapılıyor. Bu sene de yine pandemi gölgesinde geçti ama yine de gelenlere teşekkür ederim. Bu senenin farklı bir anlamı daha var. Bu yılla birlikte bin 100 senedir. Burada ayin kutlanılıyor. Burada Ermeni diliyle ayin yapılması gerçekten duygulandırdı. Huzur içinde kendi dilimizde dualarımızı ettik. Bundan dolayı da barışın, kardeşliğin önemini bir kez anlamış olduk. Dünyada barışın olmasını istiyoruz. Ermenistanlıların buraya gelmesini aynı şekilde bizlerinde oraya gidebildiği bir ortam olsun. Kısa zaman içerisinde bunların olacağı kanaatindeyim. Ermenistan’dan kimse gelmedi. Çünkü kısa yol kapalıydı ve uzun yoldan da gelselerdi yetişmezlerdi. İnşallah gelecek sene daha güzel olacak.”

AKTİVİSTLERDEN TURİZM SEÇENELERİNİN ARTIRILMASI ÇAĞRISI

Son olarak Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, ayinle ilgili görüşlerini şöyle ifade etti: “Akdamar Adası’nda gerçekleşen 9. Ayin biraz sönük geçti. Çünkü pandemiden dolayı katılım çok az oldu. Bu yılda aktivistler olarak katılım sağladık. Burası gerek Ermeniler ve gerek bizler için çok önemli bir yer. Van Gölü Havzası kültür ve tarih bakımından da çok önemli bir nokta. Bu tür yerlerinde korunmasını çok önemsiyoruz. Bunun yanında da Çarpanak ve Adır adalarının da turizme kazandırılması gerektiğini belirtmek isterim. Hatta ibadetlere bile açılmasını destekliyoruz. Biz kültürlerle bir arada yaşayan bir toplumuz. Bundan dolayı da diğer inançlara ve kültürlere saygımız vardır. Binlerce yıl daha barış içerisinde yaşayabiliriz. Başrahiple de bir araya geldik. Yaptığımız çalışmalarla ilgili de bilgiler sunduk. Van Gölü’nün tanıtılması için de bilgilendirmelerde bulunduk. Bizim amacımız da farkındalık ve bizim burada olmamız da bir farkındalık örneğidir. Bu konu da turizm seçeneklerinin artması içinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Editör: TE Bilisim