Android ve iOS işletim sistemine sahip akıllı telefonlar için endişe verici bir tehlike tespit edildi. ABD merkezli bir güvenlik şirketinin araştırmasına göre Android ve iOS'ta bulunan binlerce uygulama, bulut tabanlı depolama üzerinden kullanıcıların bilgilerini sızdırıyor.

Akıllı telefonlar artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Aynı zamanda mobil uygulamalar da öyle. Android ve iOS'ta bulunan, farklı kategorilerdeki milyonlarca uygulama, kullanıcılara hizmet veriyor. Zaman zaman bu uygulamalardan bazıları, veri sızıntısı iddialarıyla gündeme geliyor. Yine böyle bir iddia, ABD merkezli bir güvenlik şirketi Zimperium'un araştırmasıyla ortaya çıktı. Üstelik bu kez elde edilen sonuçlar oldukça endişe verici görünüyor.

ANDROİD VE İOS UYGULAMALARDA TEHLİKE

Android ve iOS tabanlı 1.3 milyon uygulamayı inceleyen şirket, araştırmanın sonucunda bulut tabanlı depolama (cloud) kullanan uygulamalarda kişisel veri sızıntısı yapıldığını tespit etti.

Zimperium'un açıklamasına göre 84 bin Android ve 47 bin iOS uygulamasının genel kullanıma açık bulut sisteminden yararlandığı gözlemlenirken, bu uygulamaların yüzde 14'ünde veri sızıntısı yaşandığı görüldü.

Akıllı telefonlarda bulunan mobil uygulamalar kullanıcıların birçok bilgisine erişebiliyor. Bu bilgilerin güvenliği ise şirketlerin kendi kapasitelerine kalmış durumda.

Son olarak bir güvenlik araştırması yapan ABD merkezli güvenlik şirketi Zimperium çarpıcı sonuçlara ulaştı.

Yapay zeka ve veri analitiği geleceği çok farklı bir noktaya taşıyor

Zimperium'dan yapılan açıklamaya göre bulut tabanlı depolama kullanan mobil uygulamalarda kişisel veri sızıntısı gözlemlendi.

Yanlış ayarlardan kaynaklı olduğu belirtiliyor

Şirketin CEO'su Shridhar Mittal, sınırlı sayıdaki şirketi uyardıklarını ama bütün şirketlere ihtar göndermediklerini söyledi. Mittal, sızıntıları bulut serverlarında yapılan yanlış ayarlamalar sonucu oluştuğunu aktardı.

Amazon Web Services, Google Cloud ve Microsoft Azure en yaygın kullanılan bulut işlemcileri arasında yer alıyor.

Editör: TE Bilisim