ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM-M.ALİ EKİNCİ

Van Gölü Aktivistleri Van Gölü’nü, Van’ı ve çevresini tanıtmaya devam ediyor. Kentin ve gölün tanıtımı için birçok etkinliğe imza atan aktivistler, farkındalık projelerini sürdürürken, halkın da sahiplenmesini sağlıyor. Dernek Başkanı Erdoğan Özel, son olarak gerçekleştirdikleri çalışmaları Şehrivan’a değerlendirdi. Özel, Çarpanak Adası'na antik yoldan su altı yürüyüşü ve 3. Van Gölü Bisiklet Festivali gibi iki büyük festival yaptıklarını dile getirerek amaçlarının ise Van Gölü’ne farkındalık oluşturmanın olduğunu söyledi.

Kuraklık ve kirlikle mücadele eden Van Gölü için çağrılar ardı ardına gelirken, Van Gölü Aktivistleri de yaptıkları etkinliklerle farkındalık oluşturmaya devam ediyor. Van’ın çevresi ve Van Gölü deyince akla ilk gelen sivil toplum kuruluşu olmayı başaran aktivisitler, gölün sorunların gündeme getirerek kentin birçok güzelliklerini da tanıtıyor. Son olarak Çarpanak Adası'na antik yoldan su altı yürüyüşü ve 3. Van Gölü Bisiklet Festivali gibi büyük etkinliklere imza attı. Bu kapsamda kampanyalar, etkinlikler ve çalışmalar ile büyük bir mücadele verilirken Van Gölü ise sıkıntılı bir süreci yaşamaya devam ediyor. Van Gölü’ne dair etkinlikler kadar gölün korunması ile ilgili çalışmaları ile de bilinen aktivistler Şehrivan aracılığı ile hem son dönemdeki çalışmalar hem de duruma değinirken Van Gölü ile ilgili olarak: “Gün geçtikçe gölün durumu kötüye gidiyor. Bunun bir tarafından da tutmamız gerekiyor. Van Gölü Havzası Eylem Planının paydaşları olarak bu kapsamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bize şu misyon yüklenmiş; farkındalıkla halkın sahiplenmesini sağlamak. Buna bağlı olarak da bu anlamda çalışmalar yapıyoruz.”

ETKİNLİKLER HIZ KESMEDEN SÜRÜYOR

Dünyada baş gösteren kuraklık sorunu Türkiye ve Van’da da ciddi boyutlara ulaştı. Kentte son aylarda göller kururken, barajların su sevilerindeki azalma da sürüyor. Son yıllarda ise sayısız etkinlikler gerçekleştiren Van Gölü Aktivistleri, farkındalık projeleri kapsamında Van Gölü’nü sorunlarının yanı sıra tanıtmaya da devam ediyor. Göl havzasını oluşturan Van ve Bitlis’te faaliyet yürüten Van gölü Aktivistleri, şimdiye kadar Van Gölü’ne dikkat çekmek için dağ tırmanışları, yürüyüşler, bisiklet sürüşleri, Türkiye bisiklet turu, Van-Ankara bisiklet turu, panel, toplantı, balık festivali gibi birçok etkinliğe imza attı. 6 yıl önce 50 kişilik bir grupla yola çıkan aktivistler, binlerce gönüllüye ulaşmayı başardı. Hemen her yıl büyük çalışmalar yürüten aktivistler, son olarak Çarpanak Adası'na antik yoldan su altı yürüyüşü ve 3. Van Gölü Bisiklet Festivalini gerçekleştirdi.

ÖZEL: DOLU DOLU İŞLER YAPIYOR

Festival hakkında konuşan Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, “Biz aslında iki tane festival yaptık. 3. Van Gölü Bisiklet Festivali yatığımız zaman Çarpanak Adası'na antik yoldan su altı yürüyüşü festivalini ise içerisinde yaptığımız için göze gelmedi. Tanıtım ve farkındalık için biz hep aktifiz. Kentte değinilen ve gündeme gelen birçok konu bizden geçiyor. Festival bitişini arıtma tesisinde yaptık ve VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan Bey bizi karşıladı. İlk su numunesini birlikte aldık. Bunu da 150 kişilik grupla yaptık. Aslında içi dolu dolu işler yapıyoruz.” Dedi.

“BATI İLERDEN KATILIM DAHA FAZLAYDI”

Van için yapılan festivallerde bütün mülkü amirlerin orada olması gerektiğini vurgulayan Özel, şunları kaydetti: “3. Bisiklet festivaline dışardan büyük bir katılım olmasına rağmen ne bir ulusal basın ne de kent yöneticileri vardı. Bölgenin en büyük festivalini yapıyoruz ama kimse umursamadı. Tabi buda bizi üzüyor. Biz nasıl ki Van Gölü’ne sahip çıkmak için etkinlikler yapıyorsak, onların da bize sahip çıkması gerekir. Bakın biz yedi gün festival yaptık. Türkiye’de bu kadar uzun süren bir festival yoktur. Aslında bu memlekete yazık ediyoruz. Dediğim gibi 150 kişilik bir grupla yola çıktık. Bunların yarısından fazlası dışardan gelmişlerdi. Çevre illerden de değil, batı illerden gelmişlerdi.”

“ÇOK GÜZEL BİR POTANSİYELLE BU ETKİNLİĞİ BİTİRDİK”

İlk iki bisiklet festivalini değerlendiren Özel, bu sene yapılan etkinliğin daha iyi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Birinci festivali 70 kişiyle yaptık, ikincisini 130 ve bu sene üçüncüsünü de 150 kişiyle gerçekleştirdik. İlki daha çok yerelden katılım olmuştu. Dışarıdan çok az katılım olmuştu. İkincisi ise biraz daha dışardan katılım sağlandı. Şimdi hemen hemen yüzde 80’i dışardan katılım sağlıyor. Geri kalanlar ise bizim görevlilerimizdi. Çok güzel bir potansiyelle bu etkinliği bitirdik. Buradan da Çarpanak Adasına gittik ve bizim dışımızda oraya çok sayıda vatandaşlarda gelmişti. Bizim yanımızda Van Diving ve AKEM Dalgıç Grubu ile birlikte bu etkinliği düzenledik. Bunu da büyükşehir belediyesi, DAKA ve Tuşba Belediyesi de destek sundu.”

ÖZEL: SAHİPLENMEK ŞART

Van Gölü Aktivistlerinde yeni projelerin hep olduğunun altını çizen Özel, “Hali hazırda yapacağımız projelerimiz var. Ancak tam netleşmediğinden dolayı net bir şey de söylemek doğru olmaz. Tüm çalışmalarımızın ses getirmesi için çabalıyoruz. Aslında bu son yaptığımız projelerin ses getirmesi lazımdı. Ancak son zamanlarda ülke ve kentte yaşanan felaketler hem bizi derinden üzdü hem de ülke gündemi çok fazla yoğun hale geldi. Ancak bizim yatığımız projelerde gelecekte olası felaketleri durdurma ve farkında olma etkinliği. Bu konuda da kentin bize daha duyarlı olması lazım. Bizim yaptığımız festivalleri çıkardığınız zaman Van bir kara tabloya dönüşüyor. Yaptığımız çalışmalar bir gelirdir, soluktur, tanıtımdır. El birliğiyle sahiplenmemiz lazım.” İfadelerini kullandı.

“GÜN GEÇTİKÇE GÖLÜN DURUMU KÖTÜYE GİDİYOR”

Van Gölü’nde yaşanan kuraklığın çok ciddi bir sorun olduğuna dikkat çeken Özel, “Kuraklığın iki büyük nedeni var. Birincisi iklim ve ikincisi ise toplumun bilinçlenip kirletilmemesi, hatta sahip çıkması. Hayvancılıkla gelen kirliliğin önlenmesi veya yapılmaması gerekir. Doğa olayına karşı elimizden bir şey gelmese bile farkındalık ve koruma amaçlı elimizden geleni yapıyoruz. Halkın da bu konuda çok daha titiz davranmasını beliyoruz. Gün geçtikçe gölün durumu kötüye gidiyor. Bunun bir tarafından da tutmamız gerekiyor. Van Gölü Havzası Eylem Planının paydaşları olarak bu kapsamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bize şu misyon yüklenmiş; farkındalıkla halkın sahiplenmesini sağlamak. Buna bağlı olarak da bu anlamda çalışmalar yapıyoruz. Festivallerde bunların bir çalışmasıdır.” Şeklinde konuştu.

AMAÇ SADECE VAN DEĞİL…

Cümlelerini sürdüren Özel, şöyle devam etti: “Van Gölü’nün spora, turizme ve bölgeye olan katkısı çok büyük. Çalışmalarla birlikte hem bu saydıklarımı kazandırmak istiyoruz hem de mevcut olan kuraklık ve kirlilik sorunun ortadan kalkması için mücadele ediyoruz. Şu anki durum iç açıcı değil. Bu çalışmaları da sadece Van’da yapmıyoruz. Havzanın tüm illerini dolaşarak, farkındalık oluşturmaya devam ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim