ŞEHRİVAN HABER - Altın Kent Platformu Başkanı Cenap Tuncer geçtiğimiz günlerde Van kamuoyunu meşgul eden çöp sorunu ile ilgili bir açıklama yayınladı. Çöp sorunun gündeme damgasını vurduğunu söyleyen Tuncer, bu gibi sorunların Van’a zarar verdiğini söyledi.

 

İŞTE TUNCER’İN O AÇIKLAMASI

 

Vanlı Altın Kent Platformu Başkanı Cenap Tuncer açıklamasında ilk olarak şunları söyledi: “Türkiye’nin en büyük gölünün bulunduğu doğunun tarihi mirası ve doğal güzellikleri ile medeniyetlere başkentlik yapmış olan Van şehrimiz. Son günlerde gerek yerel basında gerekse ulusal basında sık sık çöp dağları ve artan çevre kirliliği ile basın gündemine damgasını vurdu. Tarihi alanların içinde yer aldığı adeta bir açık hava müzesini andıran kentin her yerinde ayrı bir güzellik ve tarih fışkıran Van ‘da hemen gölün etrafında atıkların oluşturduğu çöp dağlarının çevreye önemli ölçüde zarar verdiğini bizlerde her kes gibi Van’ın yerel basınında çıkan haberlerden büyük şaşkınlık ve üzüntüyle öğrendik.”

 

TUNCER: VAN ÖNEMLİ BİR ŞEHİR

 

Van’ın önemli bir turizm kenti olduğunu söyleyen Tuncer, “Zengin tarihi ve doğal güzellikleriyle aslında önemli bir turizm kenti olan Van kentimiz maalesef başta terörün etkisi ile hızla artan nüfusu ve yerel yönetimlerin ve siyasilerin yıllardır ihmalleri ve kente şehircilik adına ciddi projeler üretip yatırım yapılmamış olması. Çarpık yapılaşmaya göz yumulması ve kentin yerinde sayan sorunlarının yıllar içerisinde bir çığ gibi büyüyerek şehrin gelişmesinin önünde önemli ölçüde engel olduğunu yıllardır üzüntüyle hep birlikte takip etmekteyiz.” İfade etti.

 

“VAN’IN SORUNLARINA SAHİP ÇIKAN YOK!”

 

Van yerel basınının sorunları gündeme getirdiğini söyleyen Tuncer, “yerel basın olmazsa Van’ın sorunlarına sahip çıkan yok” dedi. Tuncer şöyle devam etti: “Toplum olarak biz Vanlılar ne zaman Van’a ve çevreye, eşsiz doğaya tarihe bu kadar duyarsız hale geldik? Van’ı her platformda çok sevdiğimizi söylerken nasıl oldu da bu sorumsuzluğa hep birlikte göz yumduk, biz ve bizi yönetenlerin bu sorumsuzluğuna duyarsızlığına Van’ın eşsiz doğasının katledilmesine nasıl oldu da izin verdik? Nitekim yerel basın olmasa bu konular gündeme gelmeyecek kimsenin de biriken çevreyi kirleten eşsiz Van gölünün bu sorununa bir çözüm kısa vadede üreteceği de pek görünmüyor doğrusu.”

 

TUNCER: DUYARSIZ KALDIĞIMIZ GÖRDÜK

 

Yapılan haberler ile Van’ duyarsız kaldıklarını gördüklerini söyleyen Tuncer, “Van’ın tek göz kedisinin dünyaca meşhur olduğunu biliyorduk. Ancak son dönemlerde maalesef toplum olarak bizde çevreye ve memleketimize tek ilgisizliğimiz ve duyarsızlığımızla Van’a karşı tek göz olduğumuzu basında çıkan bu haberle öğrenmiş olduk. Valimiz ve kayyum olarak atanan birbirinden değerli kaymakamlarımız belediye başkanlarımız ve genel sekreterimiz canla başla kent için güzel çalışmalar yapmaya başladı, bunları yakından takip ediyoruz, ancak yıllardır ihmal edilmiş dağ gibi biriken sorunları olan bir büyük şehir için maalesef bunlar da yeterli değil.” Dedi.

 

“TEKERLEĞİ YENİDEN İCAT ETMEYE UĞRAŞIYORUZ”

 

Tuncer açıklamasının devamında şunları kaydetti: “Evet, maalesef pek çok büyük kentimizde yıllar içinde şehirlerin bu tür önemli problemlerine başarılı bürokrat ve yöneticiler ciddi çalışmalar yürüterek kalıcı çözümler üretmiş, sistemler geliştirmiş. Ancak biz aynı sorunlar için bu tecrübelere gözlerimizi ve kulaklarımızı kapatarak tekrar yeni tecrübeler kazmak üzere yeni kahramanlar icat etmeye çalışıyoruz. Yani yıllar önce icat edilmiş tekeri, yeniden icat etmek için uğraşıp duruyoruz.”

 

TUNCER: GÜCÜMÜZÜN FARKINDA OLMALIYIZ

 

Van için önemli işler yapacak Van sevdalılarının olduğunu söyleyen Tuncer, “Aslında Van’ın başarılı önemli görevler yapmış pek çok belediyeci bürokratlarımız var. Hemşerimiz rahmetli Atanur Oğuz ve Bedrettin Dalan 80’li yıllarda İstanbul’un sorunlarına nasıl fırtına gibi estiyse, İBB’de Vanlı hemşerimiz Abdulhalim Karabıyık ve Recep Tayyip Erdoğan’da belediyecilikte o dönem ekol oldular. Cumhurbaşkanımız vahşi patlayan çöp dağları, çamur ve atıklardan çalışamayan kolektörleri vardı dediği İstanbul’u belediye başkanlığı döneminde bu sorunları çözmesi için değerli hem şehrimiz olan bürokrata teslim ederek önce yolları, kaldırımları ve sonrada kalıcı olarak çöp dağlarını ortadan kaldırıp, evsel atıklar, zehirli tıbbi ve sanayi atıklar diye kategorize ederek ekonomiye geri kazandırmış, Çöplerde Erciş ilçesi büyüklüğünde bir ilçeye yetecek elektrik enerjisini çöplerden üretmiş, İstanbul’un metro ve tramvay elektriğini buradan karşılayarak İstanbul’un park gübrelerini çöpten üreterek ekonomiye geri kazandırmıştır. Üstelik yılarca İBB’ye ait İSFAL ve İSTAÇ’da genel müdürlük yapmıştır. Bu tecrübe ve bu önemli bilgi birikimi memleket sevdalı hemşerilerimiz de varken bizler niye kurtarıcı arayışındayız?” Şeklinde konuştu.

 

VALİ VE SEKRETERE ÇAĞRIDA BULUNDU

 

Açıklamasında son olarak Van Valisine ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterine seslenen Tuncer şunları söyledi: “Buradan valimize ve genel sekreterimize açık bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bu kadar yetişmiş bilgi birikimi donanımlı, tecrübeli öz kaynaklarımız varken tekerleği yeniden icat etmeyelim. Bu değerli Vanlı hem şehirlerimizin bilgi ve tecrübelerinden mutlaka faydalanalım. Van’a davet edelim. İBB ile Van Büyükşehir belediyesi arasında iş birlikteliği oluşturarak, ortak çözüm yoları araştırıp bulalım. Van’ın sorunlarına kalıcı çözümler üreterek yarının gençliğine temiz ve güzel bir Van miras bırakalım. Kahramanlar kendi içimizde fazlasıyla var. Yeter ki çözüm noktasında istekli ve samimi olalım. Devlet millet el ele verip memleketimize ve değerlerimize sahip çıkalım.”

Editör: TE Bilisim