Orhan AŞAN - Şehrivan


Van’da Eğitim Sen, Kurdi-Der ve MAPER üyeleri, Feqiyê Teyrân Parkı önünde bir araya gelerek, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne kadar yürümek istedi. Yürüyüş, TOMA ve çevik kuvvet polisleri tarafından engellendi. Bunun üzerine Cumhuriyet Caddesi'ni trafiğe kapatarak oturma eylemi yapan kalabalık, polisin bu tutumunu slogan atarak protesto etti. HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, yürüyüşü engellemesini kınayarak, halkın önünde barikat kuran polisin yasa dışı bir iş yaptığını dile getirdi. Yapılan konuşmanın ardından kalabalığın yürümesi polis engeline takılırken, kalabalık yürüyüşten vazgeçti.

2014-2015 Eğitim-Öğretim yılının açılışı vesilesiyle, Van Kurdi-Der, Eğitim-Sen ve MAPER öncülüğünde Kürtçe anadilde eğitim hakkı için yürüyüş düzenlendi. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne doğru düzenlenen yürüyüşe HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, DBP Van İl Başkanı Musa İtah, HDP Van İl Başkanı Harun Okay, Barış Anneleri Meclisi Üyeleri, STÖ temsilcileri ve yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Yürüyüşte ‘Bê zimanê dayîkê perwerdehî nabe’ yazılı pankart açıldı.

CUMHURİYET CADDESİNDE OTURMA EYLEMİ

Açıklama nedeniyle Cumhuriyet Caddesi’ne barikat kuran polisler TOMA’larla çevredeki sokaklarda da güvenlik önlemi alarak yolu trafiğe kapattı. Kalabalığın yürüyüşe geçmesi üzerine harekete geçen polisler kalabalığın önünü kapatarak yürüyüşü engelledi. Bunun üzerine HDP Van Milletvekili Özdal Üçer ve DBP Van İl Başkanı Musa İtah, polislerin yaptığının kanunsuzluk olduğunu belirterek kalabalıkla birlikte oturma eylemine yaptı. Bir süre Cumhuriyet Caddesinde oturma eylemi yapan kalabalık ile polis yetkilileri arasında görüşmeler yapıldı.

POLİSTEN DAĞILIN ANONSU

Bu sırada polislerin ‘Eylemci grubun dışında ki vatandaşlar caddeyi terk etsin, müdahalede bulunacağız’ anonsu yapması üzerine HDP Van Milletvekili Özdal Üçer ve DBP Van İl Başkanı Musa İtah polis barikatına doğru yürüyerek anonsu yapan polislere ‘Sizler bu halkı anonsla tehdit edemezsiniz, derhal bundan vazgeçin’ uyarısında bulundu. Üçer ve İtah daha sonra basına açıklamalarda bulundu.

SORUMLULUK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

İlk olarak konuşan DBP Van İl Başkanı Musa İtah, “Bu halk anadili için on binlerce insanını toprağa verdi ama mücadelesinden vazgeçmedi. Şimdi sizden mi korkacak. Uzun süredir halkın tüm demokratik eylemlerine saldırıda bulunan Van Valisi ve Van Emniyet Müdürünü buradan bir kez daha uyarıyoruz. Bu provokatif tutumdan vazgeçin” Dedi.

Daha sonra konuşan HDP Van Milletvekili Özdal Üçer’de anadilde eğitim talebinin insani bir hak olduğunu ve bu taleplerinden asla vazgeçmeyeceklerini kaydetti. Van Valisi ve Emniyet Müdürünün tutumunun hukuksuz olduğunu kaydeden Üçer, kaldırımda yürümelerine bile izin vermeyen sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Üçer konuşmasında polislere seslenerek, “Sizi buraya gönderenler sizi halka saldırdıktan sonra mahkemelerde ‘Bizim bilgimiz yok bazı polisler kendi başına hareket ediyor’ diyerek sizi resmen kurban ediyorlar. Bugün de aynısını yapıyorlar. Bu barikatı açın ve halkın anadilde eğitim talebi için düzenlenen bu yürüyüşü engellemeyin” dedi.

Yapılan açıklamaların ardından yürüyüşlerine izin verilmeyen kalabalık ‘Be zîman jiyan nabe’ sloganları atarak KESK binasına geri yürüyerek, yürüyüşten vazgeçti.

Editör: TE Bilisim