Çetin kış koşullarının hakim olduğu Doğu Anadolu Bölgesi'nde yolların kar yüzünden ulaşıma kapanması olasılığına önlem amacıyla anne adayları, hastaneler bünyesinde oluşturulan "anne otelleri"nde konaklıyor.

 

Sağlık ekiplerince önceden takibi yapılan anne adayları, doğum öncesinde evlerinden alınarak hastanelerin "anne oteli" bölümüne yerleştiriliyor. Burada her türlü ihtiyaçları karşılanan hamile kadınlar, doğum sonrasında taburcu edilene dek bebekleriyle aynı çatı altında kalıyor. Van'da Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi bünyesinde oluşturulan "anne oteli"nde ağırlanan anneler de sorunsuz doğum geçirmenin mutluluğunu yaşıyor. Anne Cansu Tuttu, "anne oteli"nde bulunduğu için mutlu olduğunu belirterek, "Bitlis'ten beni doğuma bir hafta kala buraya getirdiler. Hastanenin misafirhanesinde kalıyorum. Doğumumu sorunsuz bir şekilde yaptım" diye konuştu.

 

"ANNE VE BEBEK ÖLÜMLERİ AZALDI"

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Şebnem Kartal da anne adaylarını hastanede en iyi şekilde ağırladıklarını söyledi. "Annelerin burada her türlü ihtiyacı otel konforunda sağlanıyor" diyen Kartal, anne adaylarının bu tür merkezlere gelip sağlıklı şekilde doğumlarını gerçekleştirebileceğini kaydetti. Hastanenin Başhekim Yardımcısı Fatih Gündoğdu da özellikle kış aylarında doğumlarına bir hafta kala sağlık ekipleri tarafından evlerinden alınan hastalara, doğum sırasında erken müdahale etmek için böyle bir yöntem uygulandığını ifade etti. Projenin Sağlık Bakanlığınca özellikle doğu illerinde kış aylarında anne ve bebek ölümlerini azaltmak amaçlı oluşturulduğunu dile getiren Gündoğdu, şöyle konuştu:

 

"Çetin kış koşullarında hastaneye ulaşmakta güçlük yaşaması muhtemel annelerimiz doğumdan bir müddet evvel sağlık ekiplerimiz tarafından misafirhaneye getiriliyor. Bu süre zarfında hastanemizde gerek barınma ve yemek ihtiyaçlarını gidermek, doğum ve sonrası izlenimlerini yaptıktan sonra sağlıklı, sıhhatle bir şekilde anneyi evine gönderme sürecini sağlayan bir hizmet. Cumhuriyetin ilk yıllardaki bebek ölüm hızlarıyla şu andaki bebek ölüm hızlarına bakıldığında üst düzey azalmalar var. Burada nitelikli yoğun bakım, uzman sayısının artması ve bu tür riskli gebelerin hastaneye getirilmesi, hastaların daha önceden tespit edilmesi ve doğum öncesinde getirilerek misafir edilip sorunsuz doğum gerçekleştirmesi, bebek ve anne ölümlerinde büyük oranda düşüş sağladı."

Editör: TE Bilisim