Antalya’da yaşayan ve şah damarından biri tamamen, diğerinin ise yüzde 60 oranında tıkanan hasta, Lokman Hekim Van Hastanesi’nde geçirdiği başarılı ameliyat sonucu sağlığına kavuştu.


Antalya’da yaşayan F.A. (44), yaklaşık üç yıl önce gözündeki ani görme kaybı nedeniyle hastaneye başvurdu. Hastanede yapılan tetkikler neticesinde şah damarından birinin tamamen, diğerinin ise yüzde 60 oranında tıkandığı tespit edilen F.A., Antalya’daki hastanelerde olumlu sonuç alamayınca Ankara ve İstanbul’daki hastanelere gitti. Buralarda da olumlu netice alamayan F.A., bir yakının vasıtasıyla Lokman Hekim Van Hastanesi’ne geldi. Burada başarılı bir ameliyat geçiren F.A., sağlığına kavuştu.
 

“Hastamızı ikna ettik ve 4 gün önce ameliyata aldık”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Lokman Hekim Van Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Halil Başel, normal şartlarda tamamen tıkanan bir şah damarının ameliyatla açılması ihtimalinin sıfıra yakın olduğunu belirterek, “Hastamızda stent denenmiş, ancak stent başarılı olamayınca bu şekilde takip kararı alınmış. Daha sonra rahatsızlığının artması sonucu F.A., orada kalan bir hastamızın vasıtasıyla bize ulaştı. Bizler burada yaptığımız tetkikler neticesinde ameliyatla damarının açılabileceğine karar verdik. Normal şartlarda şah damarı tıkandığı zaman komple tıkanır ve kafa kaidesinin içerisine giren kısım da tamamen tıkanır. Ama F.A.’nın şansı, damar kafa kaidesine girmeden 2-3 santim önce açık. Bundan dolayı biz kendisine ameliyat olabileceğini söyledik. Çünkü bu şekilde yaşamanın riskli olduğunu kendisine anlattık. Daha önce takip eden hekim arkadaşlar da ameliyatın riskli olabileceğini ve narkoz alındığı zaman bir daha uyanamayabileceğinden bahsetmişler. Hasta da oldukça korkmuş. Biz kendisine durumu anlattık, bu şekilde felç olup da ameliyatla tamamen düzelen hastalarımızla görüştürdük. Çünkü hekim ne anlatırsa anlatsın, hasta açısından en etkili olan bir başka hastanın yaşadıkları şeylerdir. Bu konuda hastamızı ikna ettik ve 4 gün önce ameliyata aldık” dedi. 


“Hastamız şu anda iyi, sağlığına kavuştu”

Ameliyatta şah damarının tamamen tıkalı olması nedeniyle kola giden damardan şah damarı içerisine suni damar koyduklarını ifade eden Başel, “Bu çok sık yaptığımız bir ameliyat değil ama bu hastamızın şah damarı tamamen tıkalı olduğu için çok önemliydi. Çünkü tamamen tıkalı damarı, normal şartlarda açmak mümkün değildir. Hastamız şu anda iyi, sağlığına kavuştu. Suni damar da şu anda güzel çalışıyor ve hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. İnşallah en kısa zamanda taburcu edeceğiz” diye konuştu.
 

“Şu anda kendimi çok iyi hissediyorum”

Yaklaşık üç yıl önce gözündeki görme kaybıyla doktora gittiğini ve orada şah damarının tıkandığını öğrendiğini ifade eden F.A. adlı hasta ise “Antalya’daki hastanelerde bana sol damarın tamamen kapalı, sağ damarın ise yüzde 60 tıkalı olduğunu ve yapacak bir şeylerinin olmadığını söylediler. Sadece olası bir durumla karşılaşmam halinde gelmemi söylediler. O da beni tatmin etmedi ve başka bir hastaneye gittim. Oradaki nöroloji uzmanı tedavisinden çok neden olduğuyla ilgilendi ve beni Ankara’ya gönderdi. 12 gün hastanede yattım. Ne sebebini ne de hiçbir şey bulamadılar. Stent takmaya çalıştılar, o da olmadı. Son zamanlarda bende tansiyon çıkması ve ağrılarım sıklaşmaya başlayınca tesadüfen bir arkadaşımın vasıtasıyla Dr. Halil Başel’e ulaştım. Van’a geldik ve hocamla konuştuk. Hocam bize, ‘Ben yaparım’ dedi ve biz de ona güvendik. Şu anda kendimi çok iyi hissediyorum. Hocam başta olmak üzere tüm hastane yetkililerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Antalya’da çalıştığı iş yerindeki arkadaşlarının Van’da ameliyat olma kararını alaya aldıklarını da dile getiren F.A., “Arkadaşlarım bana ‘Sen Antalya’dan Ankara’ya, İstanbul’a gittin. Buradan Van’a gidip de ameliyat mı olacaksın?’ dediler. Ben de kendilerine olacağım dedim. Hocam da o kadar kendinden emin ve açıklayıcı konuştu ki ona güvendim, geldim ve ameliyat oldum. Çok mutluyum. Herkes de gelsin” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim