İkinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bu durum ikinci el araç piyasasını nasıl etkileyecek?

İkinci el oto fiyatlarında düşüş olacak mı?

Sıfır otomobil piyasasını nasıl etkileyecek...

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, 6 bin kilometre ve 6 ay yönetmeliğinin sıfır kilometre ve ikinci el otomotiv pazarına etkilerini ve yansımalarını değerlendirdi. Öncelikle bu yeni yönetmenin hayırlı olmasını dilerim otomobil sektörü adına. Aslında tüm bu çabaların tek bir amacı var, o da pandemi ile birlikte çok yükselen sıfır ve ikinci el araç fiyatlarını regüle edebilmek. Çünkü baktığımız zaman özellikle pandemi döneminde çip krizi, ham madde ve diğer krizlerden dolayı sıfır kilometre araç üretimi ve araç ithalatı çok zordu. Şu anda da devam eden bir bulunurluluk problemivar. Yani sıfır kilometre istediğiniz aracı bulup satın alamıyorsunuz.

İKİNCİ EL OTODA SIFIR ARAÇ FİYATLAR MEVCUT

Dolayısıyla talep hep ikinci ele kaymıştı. İkinci eldeki araç fiyatları da öyle yükselmişti ki bunun dünyada eşi benzeri yok. Sıfır kilometre fiyatını geçen ikinci el araçlarla tanışmıştık. Özellikle ve özellikle ilan sitelerinde sayın bakanımız, ticaret bakanımız öncelikle bundan dem vurdu dedi ki, hani artık bu öyle böyle fiyatları görmek istemiyoruz. İkinci elde sıfır fiyatları söz konusu. Daha sonra işte bugün de diğer nebati bakanımız, sayın bakanımız da aynı şekilde çok çeşitli açıklamalar yaptılar. Bu fiyatlar özellikle sıfır tarafında yükselen fiyatlar bu yeni 6 bin kilometre veya 6 ay kanunuyla birlikte artık böyle çok yüksek fahiş fiyatlı sıfır kilometre araç fiyatları görmeyeceğiz.

SIFIR OTOMOBİLLERİ YÜZDE 30 KAR İLE İNTERNET SİTELERİ KOYAMAYACAKLAR

Çünkü neden bu kanun aracın ilk tescilinden itibaren 6 ay boyunca ve 6 bin kilometre dolmadıkça aracı satamıyorsunuz. Böyle olunca da özellikle bu işin alım satımını yapan insanlar, bayilerden buldukları veya kurum veya kuruluşlar bayilerden buldukları. Sıfır kilometre araçları internet sitelerinde yüzde 20, yüzde 30 yükseğe ilan sitelerine koyamayacaklar. Böyle olunca da burada önemli bir sonuç elde ediliyor. Çünkü bir ikinci el aracın ikinci el araç piyasa değerini belirlerken fiyatını belirlerken en önemli özelliklerden bir tanesi en çok bakılan parametre aracın sıfır kilometre fiyatı oluyor. Bugüne kadar sıfır kilometre fiyatları hep ilan sitelerinde. Normal distribütörü markanın açıklamış olduğu liste fiyatından çok daha pahalı olduğu için ikinci el araç fiyatları da ona göre kendine bir yol çiziyordu ve ikinci el araç fiyatları da pahalı yanıyordu. Artık ilan sitelerinde 6 ay ve 6 bin kilometre sınırına takılan araç ilanları göremeyeceğimiz için ikinci el araç fiyatlarının da geri gelmesini bekliyoruz.

1 VEYA 2 AY İÇİNDE FİYATLAR DÜŞEŞE GEÇECEK

Bayram öncesinden son yaşadığımız bayram öncesinden bugüne yaklaşık yüzde 4 ile yüzde 6 arasında ikinci el araç fiyatlarında bir gerileme olmuştu. Önümüzdeki günlerde de bu yeni 6 bin kilometre ve 6 ay kanunuyla birlikte ikinci el araç fiyatlarında yüzde 3 yüzde 4 daha gerileme bekliyoruz. Yani önümüzdeki günlerde önümüzdeki 1 veya 2 ay içinde ikinci el araç fiyatlarının bayram öncesinden bugüne yaklaşık yüzde 10 oranında bir geri geldiğini, geri gelebileceğini belirtmek isteriz. Bunun da niçin söylüyoruz?

Özellikle ikinci el satın almak isteyen vatandaşlarımız için bu bir alım fırsatı olabilir. Tabi ki bu şu anki durum ama yarın farklı bir gelişme olursa tabii ki otomotiv sektörü de o farklı gelişmelerden etkileniyor. Baktığınız zaman şu an enflasyon, döviz ve faiz tarafında bir kıskacın içinde otomotiv sektörü. Böyle olunca da fiyatların yükselmesine önemli bir etki etti.

BAKANLIK DÜĞMEYE BASTI

Gerçi sıfır kilometrede özellikle ilk 7 ayda 2022'nin ilk 7 ayında Ocak - Temmuz döneminde 410 bin adet binek ve hafif ticari sıfır kilometre araç satıldı ki bunun da yaklaşık aylık ortalaması 58 bin adetlere gelir. Böyle bir yılda özellikle sıkıntılı bir yılda ekonomik açıdan aylık ortalama 58 bin sıfır kilometre araç satışı bizlere göre kötü rakam değil, geçmiş yıllara göre daha az düştü. Ancak bu sene için önemli bir rakam kayda değer bir rakam. Bunun yaklaşık 7- 8 katı da yaklaşık 350 bin 400 bin arasında da tekir ikinci el araç satışı var ülkemizde aylık olarak mükerrer olan satışları çıkardıktan sonra tekil araç satışı olarak baktığımız zaman,  aylık 350 ile 400 bin adetlik bir ikinci el pazarı mevcut.

Böyle bir sektör çok önemli bir sektör aylık 400 bin adet ikinci el araç satıldığı aylık 60 bin sıfır kilometre aracın satıldığı sektör önemli hale geliyor. Ancak fiyatların çok artması sebebiyle artık devletimiz bu işe el attı, düğmeye bastı.

Bize göre bu atılan adımlar fiyatlarının regüle olması açısından önemli bir başlangıç sayın bakanımız da ifade etti. Nebati bakanımız inceleme başlatılacağını, 100 bin kişiye bu araç alım satımlarında fiyatlarında yüksek olarak belirtilen kurum ve kuruluşlar tarafından da kuruluşlar için de inceleme yapılacağını, kıskaç altına alındığını belirtti. Umarım bu gibi adımlar tüketiciye faydası olur. Tüketicinin ikinci el veya sıfır kilometre araç alımında fiyat açısından önemli kolaylıklar sağlar.

Editör: TE Bilisim