Geçtiğimiz gün motorine gelen indirim sonrası, benzin fiyatlarında da indirime gidilip gidilmeyeceği merak ediliyor. ABD'nin piyasaya 10 milyon benzin satacağı bilgisini paylaşması üzerine brent petrol varil fiyatı 90 dolara kadar geriledi. Brent petrol fiyatlarındaki düşüş, beraberinde benzin ve motoin fiyatlarında da indirim beklentisini getirdi. Peki, benzin ve motorin fiyatları ne kadar, kaç TL? İşte 23 Eylül akaryakıt fiyatları...

AKARYAKIT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Brent petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün, Fed faiz kararı sonrasında da faiz artışı sonrası faizlerin piyasada yaygın beklenti olan 75 baz puan yapılması petrol fiyatlarında etkili olmadı. Ancak ABD tarafından satılacağı bilgisi verilen 10 milyon varil petrolün satılması halinde yakın zamanda akaryakıt fiyatlarına yeniden indirim gelmesi bekleniyor.

Benzin ve mazot fiyatı başta olmak üzere akaryakıt pompa fiyatları için doğrudan belirleyici olan brent petrol 85 dolar bandına çekilerek 9 ayın dibini gördü. Petrol en son Ocak ayında bu seviyelerden işlem görmüştü. Brent petrol tarafında yaşanan bu gelişme sonrası benzin fiyatı ve motorin fiyatları için yeni indirim beklentisi oluştu. Peki petrol neden düştü? Düşüş sürecek mi? Uzman isim yanıtladı. İşte detaylar...

Benzin ve mazot fiyatı brent petrol ve döviz kurları tarafındaki dalgalanmalarla yeniden belirleniyor. Eylül ayı Fed faiz kararı ve şahin mesajları sonrası brent petrol 85,51 dolar seviyesini görerek yaklaşık yüzde 5 değer kaybetti ve 9 ayın düşük seviyesini test etti. Bu gerileme sonrası motorin ve benzin fiyatı için yeni indirim bekleniyor.

PİYASALARDA 'RESESYON' ETKİSİ

Fed'in son toplantısında faizi 225 baz puan artırması ve bunun devam edeceği beklentisi piyasalarda likiditenin azalacağı algısı yaratarak petrol fiyatları için yönü aşağı çevirdi. Bunun yanında Fed'in şahin mesajlar vermesi, yüksek enflasyonun istenilen seviyeye gelene kadar faiz artırımlarının sürebileceği algısı küresel ekonomide 'Resesyon' endişelerini piyasaların başlıca gündemi haline getirdi.

FİYATLAR RUSYA UKRAYNA KRİZİ ÖNCESİ SEVİYENİN DE ALTINA ÇEKİLDİ

Brent petrol Rusya Ukrayna Savaşı patlak vermeden önce 88-92 dolar bandında hareket ediyordu. Fed başta olmak üzere merkez bankalarının agresif faiz artırımlarını sürdüreceği beklentisi küresel ekonomi 'Resesyon' endişelerini körüklerken bu durum petrol fiyatları üzerinde baskı yarattı.

PETROL FİYATLARI NEDEN DÜŞTÜ?

Gelişmiş ülkelerde rekor kıran ve beklentilerin üzerinde gelen enflasyon rakamlarının ardından Fed öncülüğünde 1980'lerden beri ilk kez görülen sert faiz artırımları yaşandı. Bununla beraber dünya ekonomileri üzerinde 'Resesyon' çanları iyiden iyiye çalmaya başladı. Özellikle ABD, İngiltere, Almanya gibi dünyanın büyük ekonomilerinde resesyon ihtimallerinin güçlenmesi imalat sanayinin en büyük girdilerinden olan petrolün talebini kısacağı beklentisi düşüşün ana etmeni olarak dikkat çekiyor.

9 AYIN DİBİNİ GÖRDÜ

Merkez bankalarının daha yüksek tondan faiz artırım enstrümanını kullanması resesyon endişelerini alevlendirirken, brent petrol 85 dolar bandına kadar çekilerek 9 ayın dibini gördü. Petrol en son Rusya Ukrayna Savaşı'nın patlak vermesinden önce; 25 Ocak tarihinde bu seviyenin altında işlem görmüştü.

ABD'DEN PETROL HAMLESİ DÜŞÜŞE DESTEK VERDİ

Yüksek faiz artırımları sonrası teknik olarak resesyona giren ABD'de Enerji Bakanlığı'ndan yeni petrol hamlesi geldi. ABD'de ekonomi yönetimi 2 çeyrek üst üste daralma sonrası yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğindeki büyüme verisinin kötü gelmesini sınırlandırmak için piyasaya petrol veriyor.

Petrol fiyatının düşmesiyle sanayiye ucuz girdi sağlanarak ekonomik büyüme çarkının çalışması hedefleniyor. Bu nedenle zaten teknik olarak resesyonda olan ABD, Kasım ayından itibaren teslim edilmek üzere stratejik petrol rezervinden 10 milyon varile kadar petrol satacak.

SUUDİ ARABİSTAN PETROL İHRACATINI 2,5 YILIN ZİRVESİNE ÇEKTİ

Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Suudi Arabistan'ın günlük petrol ihracatı 7,38 milyon varile yükseldiği bildirilirken, bu rakam 2,5 yıllık ülkenin en yüksek petrol ihracatı oldu.

PUTİN KISMİ ASKERİ SEFERBERLİK İLAN ETTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kısmi askeri seferberlik ilan etmesiyle küresel piyasalarda altın, dolar ve tahvil gibi güvenli liman etiketine sahip varlık fiyatları yükseldi.

FED'İN AÇIKLAMALARI PUTİN'İN KARARINA AĞIR BASTI

Avrupa Birliği'nin ortak para birimi euro ise düşüş kaydetti. Putin'in bu açıklaması petrolde ilk anda yükselişe neden olsa da Fed'in açıklamaları ağır bastı ve brent petrolde düşüşü hızlandırdı.

MOTORİNE İNDİRİM GELDİ

Milyonlarca araç sahibi petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanmayı takip ediyor. Geçtiğimiz günlerde mazot fiyatı için 1,76 TL'lik indirim gelmişti. Petrolde yukarı yönlü harekete neden olacak yeni bir haber akışı olmadığı takdirde; yaşanan bu düşüşün sürmesi durumunda benzin ve mazot fiyatı başta olmak akaryakıt fiyatları için yeni indirimlerin pompaya yansıması bekleniyor.

Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, Çin, AB ve ABD ekonomisinin yavaşladığını ve dünya üzerinde ciddi bir resesyon endişesi olduğuna dikkat çekti. Bu durumun petrolde baskı yarattığını belirten uzman isim, yaz aylarında canlı olan havacılık sektörünün petrolde düşüşü sınırlandırdığını bildirdi. Kış aylarına yaklaşılmasıyla havacılık sektörünün petrol talebinde kısılma olacağını ifade eden Ergezen fiyatlarda resesyon algısının güçlenebileceğini belirtti.

"RUSYA-UKRAYNA KRİZİ BİTERSE 65 DOLAR DÜZEYİ GÜNDEME GELEBİLİR"

Uzman isim Ergezen ayrıca Rusya Ukrayna krizi tarafında iyimser gelişme durumunda bunun risk priminde azalışa yol açacağını ve petrol fiyatlarında 65 dolar bandına kadar bir geri çekilme olabileceğini bildirdi.

Editör: TE Bilisim