Van Gölü öldü, ölecek derken Van’ın onlarca yıldır dile getirilen önemli bir sorununun çözüme kavuşturulması için temeller atıldı. Van’ın en büyük değeri olan Van Gölü’ne akan atıkları yıllardır arıtamayan tesislerin yerine tam 100 milyonluk yeni arıtma tesisinin startı verildi.

 

ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ

 

Van Gölü öldü, ölecek derken Van’ın onlarca yıldır dile getirilen önemli bir sorununun çözüme kavuşturulması için temeller atıldı. Van’ın en büyük değeri olan Van Gölü’ne akan atıkları yıllardır arıtamayan tesislerin yerine tam 100 milyonluk yeni arıtma tesisinin startı verildi. Van’ı ve Van Gölü’nün en önemli projlerinden birisi olan yeni arıtma tesisinin temel atma töreni Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katılımıyla gerçekleşti. Van Gölü’nün geleceğini kurtaran ve Van’ı yıllardır atıl durumda olan bir tesisten kurtaran adım ile Van rahat bir nefes aldı. 2 yıl gibi bir sürede bitecek olan tesisin açılışında konuşan Bakan Özhaseki, “Van için en büyük sorun Van Gölünün kirliliğiydi. Bizde bunun için ilk adımı attık.” Dedi. Projenin hayat bulmasındaki en önemli isim olan Vali Murat Zorluoğlu ise bununla birlikte hayata geçecek olan diğer yatırımlardan da söz ederek katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da özel teşekkür etti.

 

Uzun zamandır Van’ın gündemini meşgul eden önemli konulardan bir tanesi dün yapılan törenle hayata geçirildi. Van Gölünün kirlilikten kurtarılması için 100 milyon yatırım bedeli olan arıtma tesisinin temelleri Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla gerçekleştirildi.  Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Van için büyük önem arz eden bu yatırımda emeği geçen herkese teşekkür etti. Özhaseki, “Benim Van’a olan ilgim sadece arıtma tesisinden kaynaklı değil. Çok önceden vardı. Depremde de geldik buraya. Burada hava var, güneş var, deniz var, turizmden istifade edecek müthiş bir imkân var. Ama nedense Van bir türlü hak ettiği noktaya gelemedi. Bizde bu sorunlarının çözümü için bir takım temaslar bulunduk. Özellikle Beşir hocanın ve Burhan Beyin Van’daki tüm problemleri bakanlığımızda masaya yatırdıklarında adeta tüm işimiz Van oldu. Gerek çevre yolu ile ilgili gerekse de burada yapılacak diğer yatırımlarla ilgili görüşmeler yaptık. Daha sonra Van için seferber olduk.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“PİS KOKUDAN DOLAYI ÇEVREDE OTURULAMAYACAKTI”

 

Özhaseki, “Van denizinin hangi aşamalardan geçtiği ve nasıl bir sonuçla karşılaşacağı konusunda konuşuldu. Eğer gerçekten tedbir alınmazsa bu güzel denizimiz bir müddet sonra çamur ve balçık içerinde kalacak. Pis kokudan dolayı çevrede oturulamayacak. İnsanlar olmayınca da buralar terk edilmiş bir hal alacak. Turizmin incisi olarak gördüğümüz ve gelecekte kalkınacak en önemli şehir olan Van için bu yatırımın yapılması bizim için elzem oldu. İnşallah 2 yıl içerisinde burası tamamlanacak. Ve gölümüz temizlenecek.” Dedi.

 

“TABİATI KİRLETMEYE BAŞLADIK”

 

Arıtma tesisinin bir şehir için elzem olduğuna dikkat çeken Özhaseki, “Bu konu çok önemlidir belediyecilik için. Biz batılılarla tesis için görüştük. Bana sadece karbon ayrıştıran tesisin yapımı için yardımcı olacaklarını söylediler. Peki ya fosfat ne olacak. Fosfatın ayrıştırılmadan göle akıtılması yeniden kirliliğe neden olmaz mı? Bugün burada temeli atılacak olan ileri biyolojik arıtma tesisinin yapımı konusunda titizlik gösterdik. Sanayi devrimi ile birlikte hızlı üretim başladı. Ve insanlar şehirlere göçmeye başladılar. Böyle olunca da atıklar çoğaldı ve tabiatı kirletmeye başladık. Böyle olunca da ekosistem bozuldu. Allah’ın bize bahşettiği bu güzelliği biz kendi elimizle yok etmeye başladık.” Diye konuştu.

 

 

“KANALİZASYON HİZMETİ GÖRÜLMÜYORDU”

 

Özhaseki konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Peygamber efendimiz diyor ki eğer suyun tadı, rengi ve kokusu değişmişse o su kirlenmiştir. Van denizinde bu tedbiri alamasaydık biz peygamber efendimizin buyurduğu gibi hem rengi bozulacaktı, hem tadı hem de kokusu ile etrafa rahatsızlık verecekti. Bu yüzden bizde Van’ımız için en önemli yatırımlardan birisinin bu olduğunu düşünüyorum. Özellikle kayyum atadığımız belediyelerde neden bu tarz çalışmalar yapılmamıştı bugüne kadar. Günlerce su akmazdı o belediyelerin olduğu illerde. Kanalizasyon hizmeti görülmüyordu. Hayıflandığım için bunları söylüyorum.”

 

“PERSONELDEN PARA KESİLİP FARKLI YERLERE GÖNDERİLİYORSA BU EN BÜYÜK SUÇTUR”

 

Özhaseki, “Belediye başkanlığını kazanan o arkadaşlarımız bunu hiç düşünmemişler. Çünkü niyet kötü. İyi niyetle yola çıkılıyorsa Allah’ta yardımcı olacaktır elbette. Niyet bozuksa hiçbir hizmet yapılmaz. Kayyumlar atadığımız zaman muhalefetten birkaç arkadaşla mecliste tartıştık. Bize seçimle gelmiş adamın yerine kayyum atanır mı dediler. Ben 21 yıl belediye başkanlığı yaptım. Hem de çok yüksek oyla kazandım. Ancak bu benim suç işleyeceğimi göstermez. Vatandaş oy verdiyse hizmet için vermiştir. Kanunlar bu açıkça bellidir. Eğer ben belediyecilik yapmayıp suç işlersem kanun yakama yapışmasın mı? Suç işlenmesine göz yumulsun. Bu ülkede kimsenin suç işlenme özgürlüğü yok. Eğer işe alınan personelden para kesilip farklı yerlere gönderiliyorsa bu en büyük suçtur. Bu ihanettir. Personelin maaşından kesilen para dağa gönderildi. Ne yapalım göz mü yumalım. Hizmet bütçelerinde hiçbir şey yok. Biz vergilerinizle topladığımız paraları onlara gönderelim onlarda taşeron vasıtasıyla dağa gönderiyorlar. Arka odalarında üçlü komite oturup vatandaştan nasıl racon kesileceğini konuşuyorlar. Böyle bir şeye göz yumulamaz. Eğer o paralar yarın sana bana kurşun olarak dönüyorsa, huzurumuza kurşun olarak sıkılıyorsa elbette bunun hesabını bir gün biri gelip sorar. Bizde geldik ve sorduk. İnşallah sormaya da devam edeceğiz. Allah’ın izni ile bu ülkede huzur hakim olacak. Kardeşliğimize hiç kimse kem gözle bakamayacak.” Şeklinde konuştu.

 

 

“SU FAKİRİ BİR ÜLKEYİZ”

 

Birleşmiş milletlerin verilerine göre 2050 yılında dünyanın nüfusu 9 milyar olacağını söylen Özhaseki, “Kötü bir senaryoya göre 7 milyar insan suya ulaşamayacak. Suyun kıymetini bilelim diye söylüyorum. Şu an bile milyonlarca insan suya ulaşmakta sıkıntı yaşıyor. Su büyük bir bela. Biz su fakiri bir ülkeyiz. Sanıyorlar ki Türkiye’nin altı üstü su. Ülkemizdeki tüm nehirleri toplasak Avrupa’daki Tuna nehri kadar etmez. Su fakiri bir ülkeyiz. O yüzden suyun kıymetini bilmemiz lazım. Tedbirli olmamız lazım. Van için en büyük sorun Van Gölünün kirliliğiydi. Bizde bunun için ilk adımı attık. Hayırlı uğurlu olsun.” Dedi.

 

“ÇOK ÖNEMLİ PROJELERİ BAŞLATTIK”

 

Van valisi Murat Zorluoğlu, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, “Bugün sadece Van için değil tüm Van Gölü havzası için çok önemli çok özel tarihi bir günü yaşıyoruz. İlimiz ve bölgemizin tarımı, sanayisi, turizmi, sosyal ve kültürel hayatı bakımından hayati önem arz eden Van denizinin kirlenmesine hep birlikte dur diyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak bu şehrin uzun zamandan beridir hasret kaldığı belediye hizmetlerinin tekrar aziz halkımız ile buluşturmak için var gücümüzle büyük bir gayret içinde çalışıyoruz. Bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde atık su arıtma tesisinden, çöpten enerji elde edebileceğimiz katı atık projesine, şehrin merkezinde 25 bin metre karelik kent meydanı çalışmamızdan, yeni prestij cadde düzenlemelerine kadar bin kilometreye yakın asfalt yol yapımından, şehir içi trafiği rahatlatacak yeni yol çalışmalarına kadar, büyük yeşil alanlardan eğlenme, dinlenme mekanlarından, sahil rekrasyon alanlarına kadar çok önemli projeleri başlattık.” Şeklinde konuştu.

 

 

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZİN EN SOMUT ÖRNEKLERİDİR”

 

Van Büyükşehir Belediyesini 2017 yılında devraldıklarını belirten Zorluoğlu, “2016 yılı bütçesinin sadece yüzde otuzu yatırımlara giderken, 2017 yılı sonu itibari ile yatırımlara ayırdığımız kaynak oran olarak yüzde atmış gibi rakamlara çıkardık. Biz de inancımızın gereği de tabiattan aldığımız kadar tabiata vermeyi de ilke edinmiş bir medeniyetin mensuplarıyız. Bütün çalışmalarımız gerek merkezi hükümet gerek yerel yönetimlerimiz olarak işlerimizi yaparken, çalışmalarımızı yürütürken, çevrenin korunmasına ve iyileştirilmesine her zaman önem verdik bundan sonra da önem vermeye devam vereceğiz. Bu çerçevede bugün temelini atacağımız atık su arıtma tesisi ve kısa bir süre içerisinde yeniden ihalesini yapacağımız katı atık entegre tesisi çevre yatırımlarım olarak Büyükşehir Belediyemizin en somut örnekleridir. Mevcut atık su arıtma tesisinin yetersiz olmasından dolayın İpekyolu ve Tuşba ilçelerimizin kanalizasyonunun neredeyse yüzde yetmiş beşi hiç arıtılmadan maalesef doğrudan Vangölüne akıtılıyor.” Diye belirtti.

 

“AYRIŞTIRMA TESİSİ YAPACAĞIZ”

 

Acil sorunun çözümü için vaziyet aldıklarını söyleyen Zorluoğlu, “Projeyi revize ettik, kaynak bulup ihalesini gerçekleştirdik bugünde inşallah bunun temelini atıyoruz. Yine çok kısa bir süre içerisinde vahşi depolama alanı da rehabilite edilecek ve kapatılacak. Oradan da enerji elde edilecek. Ayrıştırma tesisi yapacağız. Yeni depolama sahası alanı oluşturacağız. İlçelerimizde kuracağımız transfer istasyonlarıyla da günlük ortalama bin tona yakın çöpü çevreye hiçbir zarar vermeden modern sistemlerle tesisimizde bertaraf edeceğiz. Burada en önemli husus bütün bu iş için Belediyemizin kasasından tek bir kuruş dahi çıkmayacak. Üstelik üretilecek enerjiden pay almak suretiyle de belediyemize ilave kaynak sağlamış olacağız. Bu mega projeleri Van’a kazandıran başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimizin maddi ve manevi desteğini yanımızda hep gördük ve htik. Emeği geçen herkesi kutlarım, tesisimiz Van’a hayırlı olsun.” İfadelerine yer verdi.

 

“ÇOK BÜYÜK VE KAPSAMLI BİR PROJE”

 

Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay temel atma töreninde bir konuşma yaparak arıtma tesisinin Van için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti.

 

 

Atalay, “Bugün istisnai bir törendeyiz. Van’ın geleceğinde büyük öneme sahip olan bir tesisin açılışını gerçekleştiriyoruz. Van’ın geleceği çok parlaktır. Van’da misafir olarak kalan bir olarak artık kendimi Vanlı olarak görüyorum. Hep söylerim ben Allah bana çok güzel nimetler vermiş. Tuşba güneşin başkenti derin bir tarihten geliyor. Bin 700 metrede bir deniz dünyanın hiçbir yerinde yok. O denizin kıymetini bilmemiz gerekiyor. Van’ı zenginleştiren bu deniz kirletiliyordu. Biz kirletiyorduk. Bu konu çok koşuldu. Öncelikle artık göle kirli sunun akıtılmaması. Bunun ilk adımı atıldı. Seçim beyannamemizde bu yatırımdan bahsetmiştik. Ve bu yatırımımız bugün hayata geçiriliyor. 100 milyonluk bir yatırım bu. Çok büyük ve kapsamlı bir proje. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

“VAN GÜN GEÇTİKÇE GÜZELLEŞİYOR”

 

Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk de kısa bir konuşma yaparak arıtma tesisinin Van için önemli olduğuna dikkat çekerek,

 

 

“Milletvekilliği süremizce çok şansız başladık. Depremle başladık. Sonra terör vardı. Ama sonrasında çok şanslıydık. Sonrasında birçok büyük yatırım getirdik memleketimize. Van’ın iş hayatına hizmet edecek fuar kongre merkezi, müze, tekstil kent gibi yatırımlar yapıldı. 3 bin inşan şuan tekstil kentte istihdam ediliyor. Van Gölünün temizlenmesi noktasında 2 önemli adımın atılması gerektiğini hep söyledik. Güçbirliğinde bunları tartıştık. Bu tesis Van Gölünün temizlenmesi noktasında çok önemli bir adım. Bir diğer önemli adım ise katı atık tesisi olacak. Yakında onunda ihalesi yapılacak. Van gün geçtikçe güzelleşiyor. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

 

“BİR MİLYON 51 BİN KİŞİYE HİZMET EDECEK”

 

Van Büyükşehir Belediyesi, Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Müdürü Ali Tekataş yaptığı konuşmada, Van’ın doğunun incisi olduğunu belirterek,

 

 

“Van denizi de Van’ımızın incisidir. Son zamanlarda Van’ın atık suları Van Gölümüzün turkuaz mavisine bir hançer gibi saplanmıştı. Van Gölünün feryadını duyan sayın bakanımız, sayın valimiz ve sayın genel sekreterimiz hemen harekete geçtiler. Atandığımız ilk gün bize verilen talimat projelerin derhal inşa aşamasına gelmesi yönündeydi. Bu aldığımız görevi ilk olarak revizyonlar yaparak çağımızın teknolojisine uygun olacak bir şekilde sözleşme imzaladık. Bugünde tesisimizin temelini atacağız. Arıtma tesisimiz ileri biyolojik bir tesistir. Aynı zamanda koku ve çamur gönderme üniteleri vardır. Bugün yapacağımız arıtma tesisimiz 2046 yılına kadar bir milyon 51 bin kişiye hizmet edecek ve Van Gölümüzü bu kirlilikten kurtaracaktır.” Dedi. 

Editör: TE Bilisim