ŞEHRİVAN HABER- İlk kazmanın vurulduğundan bu yana 10 yıl gibi süredir bitirilmeyi bekleyen Van Çevre Yolu’nda çalışmalar ikinci kez start aldı. Yıllardır tepkilere neden olan yolun başlangıcı sonrası detaylı bir açıklama yapan Ak Parti Van Milletvekili Arvas, yol için verdikleri mücadeleleri anlatırken, yolun Van için son yıllarda atılan en büyük adım olduğunu söyledi.

10 yıldan uzun bir zaman boyunca tamamlanmayı bekleyen Van Çevre Yolu’nda beklenen haber önceki gün geldi. Uzunca bir süredir tıkanmış bir vaziyette bekleyen son birkaç yıllık süreçte de ciddi çabaların verdiği Çevre Yolu’nun Edremit Elmalık-Kurubaş etabında dün iş makinelerinin yeniden sesi duyuldu. 10 yıl önce başladıktan kısa süre sonra askıya alınan çalışmaların yeniden başlaması büyük sevinç yaratırken Van Milletvekili Abdulahat Arvas ve Van Valisi Mehmet Emin Bilmez o alandaydı. Alanda çalışmaları izleyen ve 12 kilometrelik yolun çalışmasında yer alan Arvas, o çalışmaların start almasının akabinde çalışmalar ile ilgili detaylı açıklamalarda bulundu. Önceki gün başlayan çalışmaların öncesinde büyük bir mücadele verildiğini söyleyen Arvas, bu konuda önceki haftalarda Van Valisi Bilmez ile Ankara’da ilgili kurumlarda adeta mekik dokuduklarını söyledi. Arvaz, Çevre Yolu’nun Van’a yapacağı katkıları da tek tek anlatırken aynı zamanda 3 etaptan oluşan Çevre Yolu’nda hangi etapta hangi durumda olunduğunu da izah etti.

Van Milletvekili ve Çevre Komisyon üyesi Abdulahat Arvas, Van Valisi ile birlikte çevre yolu güzergâhı olan kuzey Edremit etabında incelemelerde bulundu. Önceki gün yapılan çalışmalardan sonra yolun durumuna dair detaylı bir açıklama yapan Milletvekili Arvas; “Uzun yıllardır devam eden imar çalışmaları, 18. madde uygulaması, itirazlar, hukuki ve idari süreçler gibi nedenlerle çevre yolu maalesef bugüne kadar açılamadı. Vatandaşlarımızın bu konuda ki haklı talepleri zaman içinde mağduriyete dönüştü. Van’ın çevre yolu, seçildiğimiz ilk günden bu güne hep gündemimizde oldu. Milletvekili arkadaşlarımız ile birlikte bu konunun her zaman takipçisi olduk.” Dedi.

“VALİ BİLMEZ İLE BİRLİKTE ANKARA’DA ADETA MEKİK DOKUDUK”

Ardından Ankara’da geçtiğimiz hafta verilen mücadelelerden söz eden Arvas; “Sayın Valimizin Belediye Başkan Vekili olarak atanmasında sonra Belediye bünyesinde çevre yolu komisyonu kurularak yereldeki çalışmalar hız kazandı. Geçen hafta Sayın Valimiz ile birlikte Ankara’da bu konuda adeta mekik dokuduk. Malumunuz 31 Ekim tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızı Van’da ağırlayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın gelişi öncesinde Çevre yolunda çalışmaların başlatılması hususunda Çevre ve Şehircilik Bakanı, Mekânsal Planlama Genel Müdürü ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile görüşerek gerekli yazışmaları koordine ettik ve hızlandırdık. Bugün çok şükür gayretimizin sonucu olarak Karayolları tarafından daha önceden ihalesi yapılmış kuzey Edremit etabında fiziki çalışmalara start verildi. Diğer etaplarla ilgili çalışmalar devam ediyor.” Dedi.

“ÇEVRE YOLU KENT İÇİN ATILMIŞ EN BÜYÜK ADIM OLACAK”

Ardından Çevre Yolu’nun kente olan katkılarından bahseden Arvas, bu yolun tamamlanması ile kentin elde edeceği avantajları da şu şekilde sıraladı; “Çevre Yolu, şehrimiz için belki de son yıllarda atılmış en büyük adımlardan bir tanesi olacak. Van’ın her tarafını bağlantı yolları ile örecek. Karayolları ağımız arttıkça ticaret hareketlenecek, trafik ve çevre kirliliği azalacak, yeni yaşam alanları oluşacak ve bütün bunlarla Van, hedeflerine bir adım daha yaklaşacaktır. Yerel ve bölgesel trafiği barındıran mevcut şehir geçişini baypas edecek çevre yolu aynı zamanda yurt içi ve yurt dışına direk temas sağlayan stratejik bir güzergâhtır.”

“VAN’IN VİTRİNİ OLACAK”

“Çevre yolunun şehrimize sağlayacağı kama değer, ekonomik kalkınmaya vereceği destek, trafik yoğunluğunun yaşattığı vakit kaybı, trafik kazaları sonucu oluşan zarar ziyanlar gibi birçok yönden şehrimize ve hemşerilerimize fayda sağlayacak yaşadığımız sıkıntıları unutturacaktır. Çevre yolunun bilinen görünen faydaları dışında, görünmeyen katkıları da vardır. Hep birlikte yolun hizmete açılması ile birlikte inşallah bunlarda şahit olacağız. Van’ı çevreleyecek çevre yolu sürücülere ve yolculara hızlı, güvenli ve konforlu bir ulaşım imkânı sağlayacak, Van’ın vitrini olacaktır.”

ETAP ETAP ÇALIŞMALARDAN SÖZ ETTİ

Arvas hali hazırdaki durumu ve etap etap çalışmaları merak edilen Çevre Yolu ile ilgili teknik ve diğer önemli detayları da kamuoyu ile paylaşırken o çalışmalar ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi: Elmalık Etabı (Elmalık, Doğanlar, Yeniköy Mahalleleri) yaklaşık 1000 hektarlık bir alanı kapsıyor.  Bu etap ile ilgili imar plan çalışmaları bitti 07.10.2019 tarihinde Bakanlıkça kesinleşti. Kadastro Müdürlüğünde tapu tescil ve kontrol işlemleri de tamamlandı.”

2000 HEKTARLIK KUZEY EDREMİT ETABININ TESCİL ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

“Kuzey Edremit Etabı (Süphan, Yeniköy, Şabaniye, Bakacık, Selahaddin Eyyubi, Kurubaş Mahalleleri) yaklaşık 2000 hektarlık bir alanı kapsıyor. İmar çalışmaları ve idari süreci tamamlanan Kuzey Edremit Etabı ile ilgili dosya Kadastro müdürlüğünde gönderilmiş olup tescil ve kontrol işlemleri devam etmektedir. İnşallah Ekim ayı sonuna kadar bu etabında tescil işlemleri tamamlanacaktır.”

İPEKYOLU ETABINDA DA ÇALIŞMALAR HIZLA SÜRÜYOR

“İpekyolu Etabı (Kevenli, Bostaniçi, Kurubaş, Karpuzalanı, Kıratlı, Beyüzümü Mahalleleri) yaklaşık 3000 hektarlık bir alana sahiptir. İpekyolu Etabı imar planları 20.09.2019 tarihinde Bakanlıkça kesinleştirilmişti. İpekyolu etabına ilişkin 18. madde uygulaması 20 Ağustos ve 21 Eylül tarihleri arasında askıya çıkmıştı. Söz konusu etap ile ilgili süreç hızlı bir şekilde devam ediyor.”

“EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR”

Son olarak başta Cumhurbaşkanı olmak üzere çalışmaların başlamasında emeği geçen isimlere teşekkür eden Arvas, şu ifadelere yer verdi: “Çevre yolu konusunda hassasiyetimize her zaman destek olan, deprem ve sonrasında bizleri  yalnız bırakmayan, Van’ın mimarı olarak gördüğümüz başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Mekânsal Planlama Genel Müdürü, Karayolları Genel Müdürü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürü ile Karayolları Bölge Müdürümüz,  Tapu Kadastro Bölge Müdürümüz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz ve Edremit Belediye Başkanımız İsmail Say’a ve tüm emeği geçenlere şükranlarımı sunuyor Van halkı adına teşekkür ediyorum.”

Editör: TE Bilisim