ŞEHRİVAN HABER – ÖMER AYKAÇ Son dönemlerde ulaşım ile ilgili yatırımlar ve hayata geçmeyi bekleyen projeleri sıkça tartışılan Van’ın önemli talepleri düzenlenen bir toplantı ile Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’na sunuldu. Geçtiğimiz haftalarda göreve başlayan Bakan Karaismailoğlu ile gerçekleşen Van konulu toplantıya Van milletvekilleri Abdulahat Arvas, Osman Gülaçar ve İrfan Kartal ile birlikte Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ve Ak Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu da katıldı. Toplantıda Bakana Van’ın önemli konuları ile ilgili olarak sunum yapan Van Milletvekili Abdulahat Arvas, başta Van Çevre Yolu olmak üzere Van-Şırnak Karayolu, Yeni Köprülü Kavşaklar, Kuzey Van Gölü Demiryolu gibi birbirinden önemli projelerle ilgili talepleri dile getirdi.

Van’ın ulaşım alanında uzun süredir hayata geçmesini beklediği yatırım ve projeler Bakan Adil Karaismailoğlu, Van Milletvekilleri Van Valisi ve Ak Parti Van İl Başkanı’nın katıldığı dijital bir toplantıda ele alındı. Kentin ulaşımına dair birçok konunun konuşulduğu toplantıda bir sunum yapan Van Vekili Abdulahat Arvas önemli konulara değindi.

EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ: VAN ÇEVRE YOLU!

Maddeler halinde Van’ın bekleyen ulaşım yatırım ve sorunlarını Bakan Karaismailoğlu’na sunan Arvas, Van ile ilgili o ulaşım yatırımlarını şöyle sıraladı:
“2011 yılında Van’da meydana gelen depremler sonrasında yapılan imar planı çerçevesinde ulaşım sıkıntısı ile ilgili olarak ihtiyaç duyulan “Çevre Yolu” şehrin trafik hacmi hesaplanarak planlanmış ve ihale edilmiştir. Ancak çeşitli nedenlerle yıllardır sürüncemede kalan yol maalesef bugününde en önemli sıkıntılarında biridir. Büyükşehir statüsünde olan ve yaklaşık 1 milyon 200 bin nüfusa sahip Van, sınır kenti olması nedeniyle transit geçişlerinde yoğun olduğu bir güzergâh üzerinde bulunmaktadır. Şehir içi trafiğin acilen normalleşmesi önem arz etmektedir. Çevre yolu ile ilgili sürecin hızlandırılması arz ederim.”

VAN-ŞIRNAK KARAYOLU 

“İlimiz ulaşımı ve ticareti için önemli bir projedir. İran -Kapıköy sınır kapısı ile Irak-Habur sınır kapısını birbirine bağladığı için stratejik bir önemde sahiptir. Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımız tarafından birçok defa deklere edildi. Yerel siyasette de defalarca propagandası yapıldı. Ancak halen proje aşamasında bekliyor.”
 
KUSKUNKIRAN’A 2’İNCİ TÜP TÜNELİ TALEBİ

“AK Parti Hükümetlerimiz döneminde ulaşım alanında, bölgemizde yapılan prestijli yatırımlardan biri olan Kuskunkıran Tüneli, 2.306 m uzunluğunda tek tüp olarak 15 Mart 2004 tarihinde ihale edilerek yapılmış ve 23 Ekim 2012 tarihinde tamamlanarak trafiğe açılmıştır. Tünelin uzun ve tek tüp olması nedeniyle zaman zaman kazalar meydana gelmekte olup, trafik akışı ve güvenliğini kesintiye uğratmaktadır. İkinci tüpün proje ihalesi Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış olup çalışmalar devam etmektedir. Yatırım programına alınması hususunda gereğini arz ederim.” 

VAN’A YENİ KÖPRÜLÜ KAŞVAKLAR ŞART

Şehir içi trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak ve transit geçişle trafik akışı hızlandıracak, ana arter üzerinde bulunan Havaalanı, Karayolu ve Üniversite köprülü kavşakları içi ödenek tahsis edilmesi ve yatırım programına alınması hususunda gereğini arz ederim. 

UÇAK SEFERLERİ DE AKTARILDI!

Havayolu ulaşımı bakımından bölgenin merkezi konumunda bulunan Van, 1 milyon 200 bini aşkın nüfusu ile aynı zamanda Hakkâri, Bitlis, Ağrı ve Muş illerinin aralarında bulunduğu yaklaşık 2,5 milyon nüfusa hitap etmektedir. Dört mevsim yapılan çok çeşitli turizm etkinlikleri nedeniyle ilimize gelen yerli ve yabancı turistler, yine ilimizin askeri ve öğrenci potansiyeli de göz önünde bulundurulduğunda Van, Türkiye’nin yolcu sayısı noktasında ilk 10 kentinden biridir. 2019 yılından itibaren kısıtlanan sefer sayıları nedeniyle günlerce bilet bulamayan vatandaşlar ve bileti yüksek fiyata almak zorunda olan yolcuların oldu. Defalarca THY yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerden netice alamadık. Sivil Toplum Kuruluşları, Turizmciler, Tüccar ve Sanayicilerin beklentilerinin karşılanması hususunda özellikle Ankara ve İstanbul seferlerinin arttırılması yönünde planlama yapılması önem arz etmektedir. 

“KUZEY VAN GÖLÜ DEMİRYOLU PROJESİNİN HAYATA GEÇMESİ ELZEMDİR”

“Tarihsel, kültürel, coğrafik ve ekonomik bağlar nedeniyle derin ve anlamlı ilişkiler içerisinde bulunduğumuz komşumuz İran ile demir yolu bağlantısının güçlendirilmesi önemlidir. Yıllardır gündemden düşmeyen Kuzey Van Gölü Demiryolu Projesinin gerçekleşmesi, ülkemize ve bölgemize önemli kazanımlar sağlayacaktır. Türkiye-İran arasında yaklaşık yılda 15.000- 20.000 adet vagon taşıması gerçekleştirilmektedir.  Van Gölü geçişine yönelik yapılan yatırımlar ve yüksek taşıma kapasiteli feribotların inşası kısa vadeli çözümlerdir. Kesin ve kesintisiz çözüm için Kuzey Van Gölü Demiryolu Projesinin hayata geçirilmesi elzemdir.”

DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞINDA VAGON SIKINTISI VAR

“Kapıköy gümrük kapısı üzerinden, İran ile yapılan ithalat-ihracat faaliyetleri kapsamında tüccarlar taşımacılık konusunda sıkıntı yaşamaktadırlar. Karayolunun kapalı olması nedeniyle taşımacılıktaki bütün yoğunluk demiryollarına kaymıştır. Ancak bölgemizdeki vagon eksikliği nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Özellikle gıda maddelerinin sevkiyatı için kullanılan kapalı vagon eksikliği nedeniyle mağduriyetler yaşanmaktadır. Konu ile ilgili TCDD AŞ Genel Müdürümüzün de bilgisi var. Bölgemize vagon takviyesi konusunda gereğini arz ederim.” 

ŞEBEKE SORUNU OLAN YERLEŞİM YERLERİ DE İLETİLDİ

“Mobil kapsama alanı dışında kalan kırsal mahallelerimiz var. Bunlardan gelen şikâyet ve talepler var. Daha önce Ulaştırma Bakanlığı tarafından uygulanan “Evrensel Mobil Kapsama Projesi” dahilinde Türkcell ile yapılan protokol gereği bu tür yerlere mobil baz istasyonları kuruluyordu. Bu taleplere karşılık verilmesi hususunda gereğini arz ederim.”

VAN İÇİN ALT YAPI YATIRIMLARI TALEBİ

“Denizi olan Van ilimiz Adana 5. Bölge Müdürlüğüne bağlıdır. Malumunuz Van Gölü Türkiye’nin en büyük gölü olup ayrıca dünyanın da en büyük sodalı gölüdür. Van Gölü yüzölçümü 3.713 kilometrekarelik yüzey alanıyla Marmara Denizi'nin 3'te biri büyüklüğünde devasa bir ekosistemdir. Van Gölü üzerinde tarihi ve turistik özelliğe sahip dört ada ve göl etrafında birçok koy bulunmaktadır.  Sosyal ve ekonomik olarak zengin bir potansiyele sahip Van Gölünden maalesef altyapı eksikliği ile yeterince istifade edemiyoruz. Alt yapı konusunda sizden güçlü bir destek istiyoruz.”

ERCİŞ İÇİN DE TALEPLER DİLE GETİRİLDİ

“Yaklaşık 200 bin nüfusu olan Erciş İlçemiz Van gölü kıyısında bulunmaktadır. İlçede çok sayıda balıkçı teknesi ve gezi tekneleri bulunmaktadır. Korunaklı bir barınak olmadığı için vatandaşlar çeşitli kaygılar ile tekne almaktan çekinmektedirler. Desteğiniz ile Erciş’te güzel bir proje yapılırsa sektör ve turizm hızla gelişecektir. Bu yıl için Bölge Müdürlüğü tarafından sadece onarım ve ikmal işleri teklif edilmiş, biz Van Gölüne değer katacak yeni projeler talep ediyoruz. İlimizin trafik yoğunluğunu rahatlatacak şekilde Gevaş-Edremit-Üniversite ve Erciş güzergahlarında bir ulaştırma projesi desteklenmelidir. Adana Bölge Müdürlüğü tarafından teklif edilmiş olan Erciş, Çitören Balıkçı barınakları ile Edremit Jandarma Komutanlığı bot yanaşma yeri onarım ve ikmal işleri, Yeşilsu balıkçı barınağına ait etüt proje ve Tuşba iskelesi için  ödenek tahsil edilmesi hususunu arz ve talep ederim.

ÇIĞ FELAKETİNİ YAŞAYAN BAHÇESARAY İÇİN TÜNEL TALEBİ

Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde 4-5 Şubat tarihlerinde düşen çığlar nedeniyle 42 vatandaşımız hayatını kaybetti. Çığın düştüğü bölge çok riskli olup geçmişten bugüne defalarca çığın düştüğü, yoğun kar ve tipi nedeniyle ulaşımın kış aylarında sürekli aksadığı bir bölgedir. Daha önce 3010 rakımlı Karabet geçidinin olduğu bu bölgeye Türkiye’nin ilk prefabrik kar tüneli yapıldı. Kar tünelinin riski azaltacak şekilde uzatılması en hızlı çözümdür. Bu talebimizi çığ afetinden önce de dönemin Bakanına iletmiştik. Bu konun ivedi çözülmesi gerekmektedir.

ÇOK TARTIŞILAN VAN İSKELE SAHİL KORDONUNUN DURUMU DA İLETİLDİ

“Van halkının keyifli vakit geçirdiği uğrak yerlerden biri olan Feribot iskelesi sahil yolu hemşerilerimiz için manevi değeri olan bir dinlence yeridir. Ancak sahil yolu TCDD tarafından hazırlanan projede TCDD Gar Müdürlüğü’ne bağlı Feribot İskelesi sol ray alanı içinde kaldığından dolayı söz konusu sahil yolu ortadan kalkıyor. Proje yapılırken Valilik dahil olmak üzere kimsenin görüşü alınmamıştır.  Vatandaşın deniz havası aldığı sosyal ve kültürel etkinliklerin yapıldığı limanda sahil yolunun iptal edilmesi konusun da bizim de Van halkının da rızası yoktur. Konu ile ilgili daha önce dönemin Bakanımızı bilgilendirmiştik. TCDD Genel Müdürümüz ziyaret ederek projeyi tekrar değerlendirmelerini, sahil yolu için göle dolgu yapılmasını önermiştik. Van kamuoyunun da yakından takip ettiği ve beklenti içinde olduğu sahil yolu ile ilgili gereğini arz ve talep ederim.”

Editör: TE Bilisim