Asgari ücret Ocak 2023 zammı son dakika gelişmeleri ve açıklamalar, asgari ücretli çalışan milyonlarca kişi tarafından yakından takip ediliyor. 5 Kasım'da enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte milyonlarca memur, emekli ve asgari ücretlinin maaş zamları da şekillenecek. Bununla beraber Hükümet, asgari ücret 2023 zammı için çalışmalara hız verirken SGK uzamanlarından da tahminler gelmeye devam ediyor. Peki Asgari ücret ne kadar olacak, tahmini yüzde kaç zam gelecek? İşte Ocak 2023 asgari ücret zam tahminleri...

KASIM AYI ENFLASYON ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu her ayın başında bir önceki aya ilişkin verileri duyuruyor. Bu nedenle kasım ayı enflasyonunun 5 Aralık 2022 Pazartesi günü saat 10.00'da açıklanması bekleniyor. Enflasyon verisi aynı zamanda emekli memur ve asgari ücretliye zam oranı için aralık ayı öncesi son tabloyu gösterecek. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun katıldığı canlı yayında asgari ücrete zamla ilgili önemli tahminlerde bulundu.

'ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 50 ZAM GELECEK'

Erdursun, Asgari Ücret Komisyonu tarafından Aralık ayında ilk görüşmelerin başlayacağını ve toplam 4 görüşme sonrasında belirlen asgari ücret artışı oranı açıklanacağını bildirdi. Asgari Ücret konusunda standart bir görüş olacağını belirten Erdursun, yüzde 50 zam geleceğini söyledi. Erdursun, asgari ücrette öngörülen rakama ilişkin, "8 bin 250 lira olmasını bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

ASGARİ ÜCRETTE YILDA 3 KEZ ZAM ÖNERİSİ

Erdursun, yeni yılda yapılacak zam oranın yine ihtiyaçları karşılayamayacağını, Ocak ayının zamlı maşının Şubat ayında ödeneğini, Mart ve Nisan ayında tekrar, 'Temmuz'da zam gelir mi?' diye konuşulacağını söyledi. Asgari ücrette yılda 3 kez zam önerisinin olamayacağını, geçmiş yıllarda enflasyonun yüksek olduğu zamanlarda bile 2 kere asgari ücretin arttığını bildirdi.

2022’DE NE KADAR ZAMLANMIŞTI?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları sonrasında 2022 yılı için asgari ücrete görülmemiş bir zam yapılarak maaşlarda yüzde 52 oranında artış sağlanmıştı. Yapılan zam sonrası asgari ücret 2022 yılı için net olarak 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlenmişti. Ancak enflasyon rakamlarının yılın ilk 6 ayında yüzde 70’i aşmasıyla maaşlara ikinci bir zam yapılma ihtiyacı doğmuştu. Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete ikinci bir zam yapıldığını duyurdu. Böylece asgari ücret yüzde 30 artışla net 5 bin 500 liraya yükseldi.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Bakanlığın teklifi üzerine Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıp yeni asgari ücreti her zaman, ister yıllık ister aylık belirleyebilir. Ücret belirlenirken ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durum, ücretliler geçinme indeksleri, geçim şartlarını da göz önünde bulunduruluyor. Asgari ücretin ödenmesinde işveren tarafından işçiye ödenen ek ücretler ve sosyal yardımlar dikkate alınmıyor.

Editör: TE Bilisim