ŞEHRİVAN HABER -Başkale Ziraat Odası Başkanı Rahim Aşkan yaptığı açıklamada, vergi, SGK ve banka borçlarının bir yıl boyunca faizsiz ertelenmesi gerektiğini ve DAP ile ahırların yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Başkale Ziraat Odası Başkanı Rahmi Aşkan, deprem bölgesi için taleplerini sıraladı. Aşkan yaptığı açıklamada, “İran’ın Hoy kentinde 23 Şubat 2020’de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde ilçemizde 10 vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve çok sayıda vatandaşımız da yaralanmıştır. Öncelikle depremde can veren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz. Başta Kaşkol, Güvendik, Gelenler ve Özpınar mahalleleri olmak üzere toplam 15 mahallemiz ahır hasar almıştır. Bunun yanında on binlerce insanımız mağdur olmuştur.”

“DEVLET BÜYÜKLERİMİZDEN DESTEK İSTİYORUZ”

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Elazığ depreminde ne yapıldıysa Başkale’de de aynısı yapılsın” talimatının olduğunu biliyoruz. Sayın Van Valimiz Mehmet Emin Bilmez ve ilçe kaymakamımız Sayın Asım Solak’tan destek bekliyoruz.”

“BAŞKALE’YE İLGİ GÖSTEREN HÜKÜMETİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

“Depremin olduğu andan itibaren devletimiz anında ilçemizde olmuştur. Öncelikle İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet Ersoy ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli ilçemize gelerek devletimizin yanımızda olduğunu göstermişlerdir. Devlet adına Başkale’mize sahip çıkan hükümetimize, hükümet yetkililerimize ve zor zamanımızda yanımızda olan milletimize teşekkür ediyoruz. Ayrıca yine yanımızda olan Van milletvekillerimiz Sayın Abdulahat Arvas, İrfan Kartal ve Osman Nuri Gülaçar’a teşekkür ediyoruz. Deprem anından itibaren hiçbir zaman bizleri yalnız bırakmayan Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, AFAD, UMKE, 112 ve tüm resmi kurumlarımızın yetkililerine de teşekkür ediyoruz. Özellikle Van Valimiz Sayın Mehmet Emin Bilmez, her zaman yanımızda olmuş ve bizlere büyük bir moral kaynağı olmuştur, kendisine özellikle teşekkür ediyoruz. Bunun yanında deprem anından itibaren bizleri yalnız bırakmayan Sayın kaymakamımız Asım Solak’a da çok teşekkür ediyoruz.”

ÇELİK KONSTRÜKSİYON EVLER YAPILACAK

“Sayın bakanımız Süleyman Soylu, hafta sonu gerçekleştirdiği Başkale ziyaretinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla çelik konstrüksiyon evler yapılacağını söyledi. Bu güzel haber için de sayın bakanımıza teşekkür ediyoruz.”

“BAŞKALE’YE LİSE İÇİN TEŞEKKÜRLER”

“Ayrıca Sayın bakanımız Soylu, Bahçeşehir Üniversitesi ve Bahçeşehir Koleji sahibi Sayın Enver Yücel, tarafından deprem olan köylerin merkezine 24 derslikli lise binası inşa edileceğinin müjdesini de verdi.”

“DAP BAŞKALE’YE AĞIRLIK VERMELİ”

“Mahallelerimizdeki vatandaşlarımız hayvancılık yapmaktaydı. Depremde yıkılan kerpiç evlerin yanı sıra 1253 ahır ve ağıl yıkılmış, yaklaşık 3 bin 400 küçükbaş, 72 de büyükbaş hayvan telef olmuştur. Depremin ağır hasar verdiği mahallelerimize yeni ahırların yapılmasını istiyoruz. İlçemizde 446 bin 56 küçükbaş (bu yıl ki kuzular hariç), 18 bin 47 adet büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Bu nedenle Doğu Anadolu Projesi (DAP)’ın ilçemize ağırlık vermesini istiyoruz. Bu arada çiftçilerimize küçükbaş ve büyükbaş hayvan desteği sunan Sayın Van Valimiz Mehmet Emin Bilmez’i duyarlılığı nedeniyle kutluyoruz.”

“BORÇLAR BİR YIL FAİZSİZ ERTELENMELİ”

“Bu gerçekler ışığında mahallelerimizde yaşayan çiftçilerimize devletimizden destek bekliyoruz. Vergi borçlarının bir yıl ertelenmesini ardından da yapılandırılmasını, SGK ve banka kredi borçlarının da faizsiz ertelenmesini talep ediyoruz. Ayrıca elektrik ve su borçları da ertelenmelidir. Başkale’ye doğalgazın getirilmesi de ilçeye önemli bir ekonomik hareketlilik sağlayacaktır. Başkale genelinde İŞKUR’a verilen engelli ve mahkum projelerin kabul edilmesi gerekiyor.”

“ZİLYET DURUMU NEDENİYLE ÇİFTÇİLERİMİZ DESTEK ALAMIYOR”

“İlçemizde 420 bin dekar tapulu ve tarıma elverişli arazi bulunmaktadır ancak çiftçilerimize verilen destekler yetersizdir. Başkale’nin coğrafyası göz önünde bulundurulduğunda ilçemiz Çukurova ile kıyaslanarak değerlendiriliyor. Oysa biz yılda bir ürün alıyorken ve yılın 6 ayı kar altındayken çiftçilerimize Çukurova ile aynı koşullar uygulanıyor. Halen kadastro görmeyen ve zilyet durumunda olan 19 mahallemizde yaşayan çiftçilerimiz zor durumdadır ve tarımsal destek alamamaktadırlar. Tarlaların köşe koordinatlarının alınıp gerekli düzenlemeler ile sistem girişleri yapılarak desteğe tabii tutulması ve bu arazilerin tarıma kazandırılması gerekmektedir.”

“GELİNCİK SINIR KAPISI İLÇEMİZİ KALKINDIRIR”

“Öncelikle ilçemizin sonra da şehrimizin kalkınmasında önemli bir rolü olacağına inandığımız Gelincik sınır kapısı açılmalıdır. Yıllardır bölgemizde hayal olan bu beklentinin gerçeğe dönüşmesi için siz devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz. Gelincik sınır kapısının açılması göçün de önüne geçecektir.”

Editör: TE Bilisim