Kars'taki Fethiye Camisi İmam Hatibi Adem Aktaş, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimi gecesi, ezan ve sela okuduğu için dönemin 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı Yarbay Serkan Polat'ın askerlere "İmamın kafasına sıkın" talimatı verdiğini öğrendiğini belirterek, "5 vakit dua ettiğimiz askerlerin bize silah doğrultması çok zoruma gitti." dedi.

 

Kentte 15 Temmuz darbe girişimi gecesi, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı karşısındaki Fethiye Camisi'nde gece boyunca sela ve ezan okuyarak vatandaşları sokağa çıkmaya çağıran Aktaş, yaşadıklarını anlattı. Aktaş, darbe girişimi gecesi Kars'ta çoğu yeri askerlerin kuşattığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "sokağa çıkılması" talimatının ardından harekete geçtiğini anlatan Aktaş, "İlk etapta dışarı çıkmak için hamle yaptığımda askerler etrafı kuşattığından çıkamadım, daha sonra eve geçerek biraz bekledim." diye konuştu. Sonrasında ilk fırsatta evinden çıkarak camiye geldiğini bildiren Aktaş, "Sela okuyup anonsu geçtikten sonra dışarı çıktım. Sela okunduktan sonra dışarıdaki vatandaşlar daha da artmaya başladı. İlk başlarda 30-40 kişi varken, daha sonra sayı yüzlerin üzerine çıktı. Devam eden süreçte anons ve selaları kesmeden vatandaşları sokağa çağırdım." dedi.

 

"MİLLET ETTEN DUVAR OLDU"

Anonslardan sonra 10-15 askerin cami bahçesine gelerek silahın namlusuna mermi sürdüğünü ifade eden Aktaş, başta bu olaylara anlam veremediğini belirtti. Aktaş, "Vatandaşlardan birisi 'Hocayı almaya geldiler' deyince o zaman anladım. Vatandaşlar hemen gelerek olaya müdahale etti. Millet etten duvar oldu. Vatandaşların müdahalesiyle askerleri dışarı çıkardık, askerlerin çekilmesi sabahı bulmuştu. Namaz sonrası tankların bize doğru geldiğini görünce vatandaşlar yollara çıkmaya devam etti. Ciddi mücadele oldu." şeklinde konuştu.

 

Darbe girişimi gecesinde askerlerin kendisine zarar verebileceğini düşünmediğini dile getiren Aktaş, 15 Temmuz gecesi camiden sela ve ezan okuması üzerine dönemin 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı Polat'ın, askerlere "imamın kafasına sıkın" talimatı verdiğini sonradan öğrendiğini söyledi. Aktaş, "Askerlerin doğal süreç içerisinde bizi almaya geldiğini düşündük. 'Biz yönetime el koyduk ama halen bir hoca bize karşı duruyor, onun için onu almalıyız' şeklinde bir tepki olarak düşündüm. Rütbeli birilerinin böyle bir talimat vereceği aklıma gelmemişti." değerlendirmesinde bulundu.

 

Askerlerin camiye geldiklerinde takım elbiseli olması nedeniyle kendini tanıyamadıklarını da anlatan Aktaş, şöyle devam etti: "Vatanımızı, milletimizi, askerimizi, polisimizi seven insanlarız. Bütün ibadetlerimizde bunları anlatan insanlarız. 5 vakit dua ettiğimiz askerin bize silah doğrultması çok zoruma gitti, çok büyük bir hayal kırıklığına uğradım, çok duygulandım. Böyle olmamalıydı, bu şekle gelmemeliydi. Allah'a şükürler olsun ki onlar da başaramadılar, amaçlarına ulaşamadılar. O gece bizi Allah korudu."

 

"O GECE DUYGULAR ÇOK YOĞUNDU"

Adem Aktaş, "Anons sırasında neler söylediğimi, ne okuduğumu, milleti nasıl davet ettiğimi hiç hatırlamıyorum. Daha sonraki kayıtları duyunca 'Bunları mı söylemişim' diye düşündüm. O farklı bir andı, hiçbir hazırlığımız olmadan, doğaçlama, o an ne htiysek onu söyledik. O gece duygular çok yoğundu, vatan ortadaydı. O gece canımızı ortaya koymuştuk, şehit olamadık ama az bir mesafe kalmıştı. Allah bir daha öyle günleri yaşatmasın." ifadelerini kullandı.

 

Darbe girişiminin püskürtülüp askerlerin geri çekilmesinin ardından İstiklal Marşı'nı okuduğunu belirten Aktaş, bunun üzerinde şu anonsu da yaptığını bildirdi: "Sadece Kars'ta değil tüm Türkiye genelinde huzur hakimdir. Kesinlikle bu darbe burada sona ermiştir. Darbeyi yapanlar, emniyet güçlerimiz tarafından teker teker yakalanmıştır. Allah rızası için sahada olan askerlerimiz sağduyulu olsunlar ve kendi gelecekleri için, çoluk çocukları, aileleri için kendilerini riske atmasınlar. Allah rızası için sağduyulu olun ve geri çekilin. Tüm Kars halkından ricam, bayraklarımızı alalım ve caddelere inelim. Darbe girişimi bitmiştir. Allah rızası için devletimize, vatanımıza sahip çıkalım, kimsenin oyununa, siyonistlerin oyununa gelmeyelim, devletimiz güçleniyor. Türk milleti ilelebet bu vatanda kalacaktır."

 

"İMAMIN KAFASINA SIKIN" TALİMATI

Kars'ta, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, aralarında örgütün sözde "Kars sıkıyönetim komutanı" olan dönemin 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı, Kurmay Başkanı Yarbay Serkan Polat, İkmal ve Bakım Kısım Amiri Sami Büberci'nin de yer aldığı 17 askeri personelin yargılanmasına devam ediliyor. Davanın iddianamesinde, olay günü cami minarelerinden sela ve ezan sesleri yükselmesi üzerine darbeci askerin "imamın kafasına sıkın" talimatı verdiği belirtiliyor.

 

Sanık Büberci, ifadesinde, darbe gecesi cami minarelerinden sela ve ezan sesinin duyulmaya başlandığını anlatarak, şunları kaydetmişti: "Fethiye Camisi İmam Hatibi Adem hoca, halkı bilgilendirmek amacıyla devletine, vatanına ve bayrağına sahip çıkmaları yönünde anonslar yapıyordu. Bu arada tugay bahçesinde olan Polat, bu anonslardan çok rahatsız oluyordu, cep telefonuyla birkaç kişiyi arayıp 'Derhal o camiye gidin imamı tutuklayın' diye emir veriyordu. Hatta ilerleyen saatlerde yine cep telefonuyla aradığı kişilere 'Bunu susturamadınız, girin sıkın kafasına' şeklinde emir verdi. Bir ara yine cep telefonuyla da 'Müftüyü tutuklayın' emrini verdiğini duydum."

Editör: TE Bilisim