Beşir Atalay ile Burhan Kayatürk yoğun referandum çalışmalarına rağmen Van’daki STK, oda ve derneklerle de bir araya gelmeye devam ediyor. Kentte yoğun bir tempoda çalışan iki isim kentin STK’ları ve emlak sektöründen isimleri ile bir araya geldiği toplantıda Van’ın Çevre Yolu ile ilgili durumunu konuştu. Atalay, Başbakan ile Çevre Yoluyla ilgili yaptığı görüşmeyi açıkladığı konuşmasında Çevre Yolu’nda gelinen son durumu anlattı.

 

Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk, Van Ticaret Borsası’nda (Van TB) düzenlenen toplantıda emlakçılar ile bir araya geldi. Emlakçıların sorunlarını dinleyen vekiller, Van en büyük sorunu olan çevreyolu ve imar sorunuyla ilgili de önemli açıklamalar yaptı. Atalay Van depreminin ardından Van ile tanıştığını ve tanıştıktan sonrada Vanlı olduğunu söyledi. Toplantıda konuşan Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise Başkale’ye yaptığı ziyareti anlattı ve “Başkale için, Van için Ankara’ya güçlü gitmemiz gerekiyor.” Dedi.

 

“DAHA GÜZEL OLMASI İÇİN GAYRET EDECEĞİZ”

Van’ın güzel bir şehir olduğunu ifade eden Atalay ilk olarak şunları söyledi: “Van ilçeleri, sahili ile güzel bir büyükşehir. Van hayran olunacak bir yer. İstanbul’da büyük bir Vanlılar toplantısı vardı. Bende o toplantıya katıldım. Türkiye’nin birçok ilinden Vanlılar ortaya geldi. Orada hep Van’ı konuştuk. Dışarı göç edenlerin Van’a gelmesi, yatırım yapması gerekenleri yatırım yapması ve Van’ı geleceği ile ilgili konuştuk. Van’ın geleceği daha güzel olacak. Şehirlerde bazen sorunlar olur. Van geçmişte hep güzel zamanlar geçirmiş. Birçok medeniyetin başkenti olmuş ve yine olacak. Bunun dışında Van’ın çok güzel bir insan dokusu. Ancak bizlerde sizlerde bunu daha güzel yapmak için gayret edeceğiz.”

 

ÇEVREYOLUNUN VAN İÇİN ÖNEMİNİ ANLATTI

Çevreyoluyla ilgili konuşan Atalay, “Gündeme getirdiğiniz ve özellikle üzerinde durduğunuz çevreyoluyla ilgili söylenecekler var. Ben 3 hafta önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir bilgi notu istemiştim. Çevreyolunun bugün ki geldiği safha diye. Sizlerde benim gibi çevreyolunun geçmişini ve hikâyesini çok iyi biliyorsunuz. Çevreyolunu düzenlemesi belediyelerin işidir. Ben birilerini kötülemek adına bunu söylemiyorum. Çevreyolu şehirler için çok önemlidir. Özellikle burada yapılacak olan çevreyolu Van’ın gelişmesine büyük katkı sunacaktır. İlk olarak çevreyolu önceliktir. Var olan trafiğin rahatlaması adına bu çok önemlidir.” Dedi.

 

ATALAY: DEPREMDEN SONRA VANLI OLDUM

Çevreyolunun hikâyesini de anlatan Atalay şöyle devam etti: “Bizim derdimiz çevreyolunun bir an önce bitmesidir. Ancak zamanında belediye çevreyolunun bitmemesini istiyordu. Bunu da açık bir şekilde söylediler. ‘Biz buraya bu yatırım kazandırılmasını istemiyoruz’ dedi. Tabi biz daha sonra burada milletvekili seçildik. Ben Van ile buluşmam acı gün oldu. Ben o gün Van’a geldim ve o günden bu yana Vanlıyım. Seçim öncesi bildiğiniz gibi bir seçim beyannamesi hazırladık. Ve Bu seçim beyannamesi kapsamında ilk 3 hedef arasına çevreyolunu koyduk. Bu kapsamda bakanlık başta olmak üzere birçok kurumla bir araya geldik. Sonunda çevreyolunun sorumluluğu bakanlığa verdik. Ardından bunun için bir bakanlık kurulu kararı çıktı. Belediyede olan tüm işler bakanlığa verildi.”

 

BAKANLIĞIN GÖNDERDİĞİ BİLGİ NOTUNU OKUDU

Bakanlığın kendisine gönderdiği blgi notuyla ilgili de bilgiler veren Atalay, “Bakanlık bana gönderdiği bir yazıda da bunu anlatıyor. Diyor ki; ‘Alana ilişkin imar durumuna etki edebilecek mera sorunu dahil tüm mülkiyet sorunları aşılmıştır. Van Çevreyolunda, yolu da kaplayan imar planının yapılması için ihalenin ilk aşaması olan ön yeterlilik değerlendirilmesi 3.3.2017 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Mali teklif değerlendirilmesi 13.3. 2017 yılında yapılacaktır. Mali teklifler alındıktan sonra kazanan yükleniciye bildirim yapılacak ve 10 gün itiraz süresi beklenecektir. İtiraz olmazsa kazanan yüklenici ile 10 gün içinde sözleşme imzalanacaktır.’ Bu bana bakanlık tarafından gönderilmiş olan bilgi notudur.” Şeklinde konuştu.

 

ATALAY: BAŞBAKANLA BİRE BİR GÖRÜŞTÜM

Başbakanla da çevreyolunu konuştuğunu söyleyen Atalay şunları kaydetti: “Van’da düzenlenen ve Başbakan Binali Yıldırım’ında katıldığı mitingde ben birinci önceliğimizin çevreyolu olduğunu söyledim. Van için ne isteyebilir ne isteyebiliriz dedim ve çevreyolunu başbakanımızdan istedim. Ben kendisi ile 12 yıllık kabine arkadaşıyım. Bu anlamda böyle şeyleri çok rahat konuşuruz. Kendisi de Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde Van Çevreyolu projesini görmüştü. Ve biz o dönemde bu işle birlikte çalıştık. Ben kendisine gönderilen bilgi notunun uzun olduğunu ve kısa sürede tamamlanması gerektiğini kendisine ilettim. Van için en önemli gördüğüm konulardan birisi çevreyoludur. Bunu her yerde de ifade ediyorum. Biz bu işin üzerinde duracağız. Bu iş hükümetimizin elinde, kararlar verildi. Bizde, sizde takipçisi olacağız.”

 

“KIDEM KREDİMİZİ KULLANIYORUZ”

Van için kıdem kredilerini kullandıklarını söyleyen Atalay, “İkinci bir sorun ise afet kotuydu. Bu konu da hem sizleri hem de Vanlıları çok ilgilendiriyordu. Bakın burada da bakanlar kurulu kararı çıkardık. Emin olun bir il için bu kadar bakanlar kurulu çıkarılmaz. Bu anlamda kıdem kredimizi de biraz kullanıyoruz. Şu gerçeği de söylemek durumundayım. Belediyeler imar ve şehircilik konusunda en önemli etkendir. Belediye ile iktidar farklı olduğunda sorunlar olabiliyor. Bu ülkemizin bir gerçeğidir. Mali yönde bir sorun olmuyor. Hükümet yine gönderilmesi gereken bütçeyi gönderiyor.” İfadelerini kullandı.

 

BÜYÜKŞEHİRDE YENİ İMAR ÇALIŞMASI VAR

İmarla ilgili de konuşan Atalay şöyle konuştu: “Ben geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyemizi ziyaret ettim. Yeni genel sekreterimiz ve ekibi yeni bir imar planı üzerinde çalışıyorlar. Bu anlamda güçlü bir ekip çalışıyor. Eminim ki bu dönemde belediyeye yönelik sorunlarda çözülecektir. Arkadaşlar iyi çalışıyor. Fevzi Bey Tuşba’da çok iyi çalışmalar yapıyor. Artık deniz kenarında daha iyi çalışmalar yapacaklar. Edremit kaymakamımız bize geldik ve destek istedi. Bu konuda kendilerine destek olduk ve gerekli yerlerle iletişime geçtik. Bu anlamada tüm çalışmalara destek veriyoruz.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - ÖZEL

 
Editör: TE Bilisim