ŞEHRİVAN HABER: MEHMET ALİ EKİNCİ – UĞURCAN DEMİR

Van'da bulunan ve Urartu Kralı II. Rusa tarafından Van Gölü'ne hakim bir tepede kurulan Ayanis Kalesi'nde 30 yıldır kazı çalışmaları devam ediyor. Urartuların en uzun metinlerinde yer alan Ayanıs Kalesi, tarih ve arkeoloji dünyasında önemli bir yer edinirken, dünyanın en büyük Urartu müzesinde gerçekleştirilecek fotoğraf sergisiyle birlikte kazı çalışmaları ile ilgili yazılan kitap tanıtılacak. Uzun yılladır kazı çalışmalarının devam ettiği kalede, önemli bilgilere ulaşılırken, bugün sergisi yapılacak çalışmaların da tarihe ışık tutması hedefleniyor. Gerçekleştirilecek etkinlik hakkında Şehrivan’a bilgi veren Kazı Başkanı Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı, Ayanis Kalesi'nin tüm dünyadaki Urartu uzmanları için anahtar yerleşimi taşıdığını söyledi. Başkan Işıklı, “ Sergi bir ay boyunca açık kalacak. Van'daki sanatseverler, kültür ve arkeoloji severler bu sergiyi ziyaret ederlerse eminim ki sahip oldukları ve oturdukları toprakların kültürel mirasına dair daha farklı fikir sahibi olacaklardır.” Dedi.

AYANIS’IN GÖRKEMİ VE İHTİŞAMI YANSITILACAK

Etkinliği Van Müze Müdürü Erol Uslu ile beraber organize ettiklerini dile getiren Işıklı, “Gerçekleştirilecek etkinlik 2 etaptan oluşmakta, bu etapların ilki Ayanıs temalı bir fotoğraf sergisi, Ayanıs’ın görkemini ve ihtişamını yansıtıyor. Zaten adını da o nedenle de ‘Değişen zaman değişmeyen ihtişam’ şeklinde koyduk. Bir diğeri de yaklaşık 3 yıldır hazırlıklarını devam ettirdiğimiz Ayanıs kitabının basımı gerçekleştirildi. Onun da tanıtımını yapacağız. Bu sergi konusunda uzun bir çalışma yaptık. Yine Erol Bey'le birlikte fotoğrafların seçiminden tutun da baskı aşamasına kadar. Bu konuda özellikle Erol Bey Van'daki kurumlar ile koordineli bir şekilde destekler alarak düzenleniyor. O konuda da hepsine çok teşekkür etmek isterim, isimlerini tek tek anmak burada güç ama başta DAKA olmak üzere bu konuda hepsinden büyük destek aldık ve teşekkürlerimi iletiyorum.” Şeklinde konuştu.

“SERGİ ÇİLİNGİROĞLU ANISINA İTHAF EDİLECEK”

Sergi’nin geçtiğimiz aylarda vefat eden Ayanıs Kazısının kurucu başkanlarından olan Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu anısına da düzenlediğini ifade eden Prof. Dr. Işıklı, “Bu serginin bir de farklı bir anlamı daha var. Birkaç ay önce Ayanıs kazısının eski başkanı, kurucusu olan, benim de hocam olan Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu'nu kaybettik. O nedenle bu sergiyi de onun aziz anısına ithaf etmek istedik. Onu anmak için de yaptık. O yüzden de adını zaten Altan Çilingiroğlu anısına diye bir alt başlıkla süsledik. 18 Eylül'deki programımız Van Valiliği tarafından Kültür Müdürlüğü ve Van Müzesi işbirliğiyle Ayanıs Kazı Başkanlığı çerçevesinde gerçekleştirilecek. Etkinlik kapsamında Kültür bakanlığından yetkililerin katılımı ile gerçekleşecek. Akademi dünyasından, müzecilerden, arkeolog, sanatseverler ile Van halkının katılım olacaktır. İnşallah başarılı, güzel bir etkinlik olur. Hem bölgemize, hem şehrimize hem de kültürümüze hizmet eder diye düşünüyorum.” Diye konuştu.

SERGİ 1 AY BOYUNA ZİYARETÇİLERE AÇIK OLACAK

Son olarak sergiyle ilgili cümlelerini toparlayan Işıklı, şunları kaydetti: “Van Müzesi bir dizi sergi yapmaktadır. Bu etkinliğimiz de bu dizi kapsamında gerçekleşmektedir. Bir ay boyunca açık kalacak inşallah. Van'daki sanatseverler kültür ve arkeoloji severler bu sergiyi ziyaret ederlerse eminim ki sahip oldukları ve oturdukları toprakların kültürel mirasına dair daha farklı fikir sahibi olacaklardır.”

Editör: TE Bilisim